Julkaisen tämän jutun Kiovasta koska varmaankin monia suomalaisia kiinnostaa miltä Kiovassa, Ukrainassa näytti ennen sotaa, kerrotaanhan päivittäin uutisissa mitä ikävää maassa on jälleen tapahtunut. Toivottavasti sota saadaan mahdollisimman pian loppumaan, tosin nyt kesällä 2023 siitä ei näy merkkejä.

Päätin matkustaa Kiovaan kesällä 2016, löydettyäni mielenkiintoista tietoa kohteesta netistä. Useimmalle suomalaiselle kohde oli silloin tuntematon, eikä ihme, sillä en löytänyt suomenkielistä matkaopasta kirjastosta enkä kirjakaupasta.

Englanninkielistä materiaaliakin oli vähän tarjolla, löysin sentään Lonely Planetin oppaan. Onneksi löysin netistä Anna-lehden toimittajan kirjoittaman jutun Kiovasta, jolla pääsin hyvin alkuun matkani suunnittelussa.

Kiova infoa

Kiova on lähes kolmen miljoonan asukkaan metropoli, jossa riittää nähtävää pitkäksi viikonlopuksi tai vaikka viikoksi. Muutamat tuttavani hämmästelivät miksi lähden Kiovaan, mutta kesäaikaan kohde on lämmin ja aurinkoinen, kaupunki jossa silloin saattoi viettää kaupunki- ja rantalomaa.

Ennen kaikkea kaupunki oli silloin turvallinen huolimatta Itä-Ukrainassa ja Krimillä vallitsevasta sotatilanteesta. En havainnut mitään sotaan tai levottomuuksiin viittaavaa katukuvassa, vain TV-uutisissa kerrottiin asiasta.

Poikamiehille tiedoksi, että Ukrainan maine pitää paikkansa, katukuvassa näkyy paljon kauniita naisia. Suurten tuloerojen ja olemattoman sosiaaliturvan vuoksi kannattaa varoa taskuvarkaita erityisesti ruuhkaisissa paikoissa kuten metroissa ja kannattaa välttää käyttämästä pimeää taksia.

Lento Kiovaan

Lähdin matkaan Air Balticin lennolla, vaihdoin konetta Riikassa, Latviassa. Koneiden vaihtoon oli aikaa vaivaiset 20 min. aivan liian tiukka aikataulu. Lisäksi pienen lentokoneen säilytystilat olivat tavallista pienemmät, pilottilaukkuni ei mahtunut lokeroon vaan piti tunkea tuolin alle, onneksi tämä ahtaasti matkustaminen kesti vain tunnin Riikaan.

Kiovaan saavuimme ajoissa, kahden tunnin lento Riikasta. Lentokentällä jouduin puolenyön aikaan jonottamaan rahanvaihdossa tunnin ajan, Suomessa ei ollut saatavissa Ukrainan valuuttaa maan epävakaan tilanteen vuoksi. Sen vuoksi kannattaa hyvissä ajoin tiedustella, josko sitä voisi vaihtaa muutamaa viikkoa aikaisemmin eikä niin kuin minä pari päivää ennen matkaa.

Lentokentältä keskustaan

Lentokentältä ulos mentäessä oli oikealla puolella Shuttle-bus kyltti, sen alapuolella on pienellä teksti Sky-bus. Bussin saavuttua maksoin noin 4 euroa lipusta. Jäin kyydistä päätepysäkillä keskustassa. Siellä kukaan ei osannut neuvoa missä hotellini sijaitsi, joten otin taksin ja maksoin 100 Ukrainan hryvniaa eli n. 4 euroa.

Kiovan keskusaukio Maidan.

 

Pääkadun kävelykatu.

 

Hotelli

Olin varannut majoituksen netistä Iiris Hotellista, sain pyynnöstä tuulettimen huoneeseeni, 24 h vastaanotto ja ennen kaikkea tallelokero, hinta 104 euroa viikko, lisähintaan aamiainen n. 2 euroa. Hotellilta oli noin 15 min. kävely lähimmälle metroasemalle.

Hienosti entisöity rakennus, toivottavasti säilynyt sodassa.

 

Golden Gate Kiovassa.

 

Ravintolan rekvisiittaa.

 

Musiikkitapahtuma v. 2016.

Metro on nopea, halpa ja helppokäyttöinen

Kiovan pääkadulle Khreshchatyk:lle oli kaksi pysähdystä metrolla. Metro on nopea ja helppokäyttöinen. Huomioitavaa metrolla matkustettaessa on, että viimeinen metro menee noin 00.10. Metroasemalta ostetaan luukulta poletti hinta 4 Ukrainen hryvniaa eli n. 7 senttiä! (lähes ilmainen) ja mennään portista.

Metro on varmaankin Euroopan halvin, joka on rakennettu hyvin syvälle maan alle, joka asemalla pitkät liukuportaat. Mielestäni muut kulkuneuvot ovat todella hankalia käyttää, jos ei osaa paikallista kieltä, ei tiedä mihin mennä ja missä jäädä pois, hermot menevät vähemmästäkin.

Sain tietää, että Puolan ja Ukrainan järjestettyä jalkapallon EM-kisat 2012 tuli metroihin turisteja varten roomalaiset aakkoset kyrillisten kirjaimien lisäksi, onneksi! Kyrillisistä aakkosista näistä ”harakanvarpaista” ja ”osuuspankin merkeistä” oli todellista riesaa, kun ei ymmärrä mitään ja niiden opiskeleminen ei voisi vähempää kiinnostaa. Onneksi sain englanninkielisen Kiovan kartan kuudella hryvnialla pääkadun turisti-info kioskista, kartta sisälsi myös metrokartan.

Taulujen myyjiä vanhassa kaupungissa.

Hinnat saivat suun hymyyn

Jos aiheutti kyrilliset kirjaimet ”hampaiden kiristystä”, niin hinnat vetivät suupielet hymyyn, vai miltä vaikuttavat seuraavat hinnat: Big Mac hampurilainen 1,45 euroa, iso täytetty sämpylä 1 euron ja olut kioskista 0,5 – 1 euroa. Kahvi ja täytetty sämpylä (Subwayn kaltainen paikka) 2 euroa. Tupakka-aski Malboro 1 euro! Lounas siistissä baarissa 5 euroa. Iso olut ravintolassa + sipsejä 1 euro! Eräässä baarissa iso olut 21 hryvniaa eli alle Suomen WC-maksun! Vodka 1 litra 4 euroa litra kioskissa. Vaihdoin valuuttaa kurssilla 1 euro = 27 hryvniaa. Rahaa voi nostaa suomalaisella Visa-kortilla. Pankkiautomaateissa on onneksi nykyään painikkeet myös englannksi.

Kalliit ostoskeskukset

Kiovasta löytyi silloin myös toinen toistaan hienompia ostoskeskuksia. Ottaen huomioon maan todella huonon palkkatason niin täytyy todeta, että ne ovat vain paikallisia uusrikkaita ja varakkaita turisteja varten. Suomesta on mahdollista saada merkkituotteita edullisemmin kuin Ukrainasta, esimerkiksi Lacoste polo paidan normaali ovh. oli n. 104 euroa, nyt n. 67 euroa eli monen päivän palkka monelle paikalliselle.

Kauppakeskuksen koriseltu aula.

 

Kauppakeskuksen modernit hissit.

Kaupunkikierros turistibussilla

Lähdin pääkadulta kaksikerroksisella turistibussilla (Hop on Hop off) kaupunkikierrokselle, lippu 10 euroa, kesto 1 h. Bussi lähti klo 11.00, 13.00, 15.00 ja 17.00. Bussilla on mahdollisuus nähdä suurkaupungin kaikki tärkeimmät nähtävyydet.

Pääkatu Khreshchatyk:n alkupäässä on Maidan Itsenäisyydenaukio eli Maidan Nezalezhnosti, joka on Kiovan keskusaukio ja lukuisten tapahtumien keskipiste. Sunnuntaina pääkatu oli suljettu autoilta ja siellä oli lukuisia myyjiä, muotokuvien piirtäjiä ym.

Lattiasta kattoon koristeltu kirkko.

 

Sisäänkäynti lukuisiin illanviettopaikkohin.

 

Yksi lukuisista ravintolan terasseista, huomaa huumorikyltti.

Jokilaivaristeily

Seuraavana päivänä kävin jokilaivaristeilyllä, laiva tekee kierroksen kaupunkia halkovalla, isolla Dnepr-joella. Otin tunnin risteilyn hintaan 4 euroa, tarjolla on myös useamman tunnin risteilyjä. Jokirantaan pääsi kätevästi metrolla, pysäkki Posthova Ploscha, blue line.

Jokilaiva lähdössä.

 

Yksi silloista joka ylittää Dnepr-joen.

 

Uusrikkaiden asunto.

Hieronta ja parturi

Rannan tuntumassa löysin Thaihieronta paikan. Hieronta teki hyvää matkan rasituksista kärsineelle selälle, hinta paikallisille todella kallis eli hieronta 30 min. 20 euroa, en ehtinyt paikalliselle urheiluhierojalle koska löysin sellaisen liian myöhään, siellä 30 min maksoi n. 8 euroa. Parturin löysin viimeisenä päivänä, siellä hiustenleikkuu tapahtui hitaasti mutta huolellisesti, hinta 12 euroa. Varmasti löytyy edullisempia paikkoja mutta kun en ymmärtänyt yritysten nimikylttejä, niin hyvä kun jonkun paikan löysin.

Hydropark – monipuolinen rantakohde kaupungissa

Viikonloppuna kävin kahtena päivänä metrolla Hydroparkissa. Paikka on paikallisten suosima hiekkaranta kaupunkia halkovan joen varressa. Kaupungin keskustasta metrolla kolme pysähdystä Hydroparkin metropysäkille. Paikka on vastine helsinkiläisten ”Hietsulle”.

Hydroparkissa on monenlaista akviteettia: pingis, jalkapallo, beach volley, painonnostoa ja tietenkin tarjolla on pientä syötävää ja juotavaa. Paikka löytyy kävelemällä metroasemalta ulos oikealle n. 200 m. Sillalla näkee auringonottajia kummallakin puolella siltaa, mitään opasteita ei ole paikalliseen tapaan. Ei tarvitse ottaa taksia, vaikka joku sitä tarjoaisi.

Hydropark.
Jalkapalloa Hydroparkissa.

Lavran luostarialue

Kiova on tunnettu kirkoistaan ja luostareistaan. Kiovan ehkä tunnetuin nähtävyys on Lavran luostarialue, lähin metro on Arsenalin asema josta on vajaan kahden kilometrin matka Lavraan. Pääsymaksu luostarialueelle on n. 1,50 euroa.

Alueella on hienosti entisöityjä kirkkoja, joiden yksityiskohtien viimeistelyssä ei ole säästetty aikaa eikä vaivaa, hienoja maalauksia ja kultauksia niin sisä- kuin ulkopuolella rakennuksia. Lavran ja metroaseman välillä sijaitsee hieno puisto ja tämän takana näkyy upeat maisemat yli kaupungin, kannattaa pysähtyä siellä. Katso tämän jutun ensimmäinen kuva, pääkuva (artikkelikuva).

Sisäänkäynti Lavran luostarialueelle.

 

Hieno kirkko luostarialueella.

 

Pyhän Mikaelin katedraali.

Negatiiviset kokemukset

Negatiivisia kokemuksia sain asiakaspalvelusta. Käydessäni nettikahvilassa eräs nuorimies oli kuin ”rautakauppias Turhapuro”. Hän kyllä osasi englantia mutta lopulta kun sain häneltä koodin tietokoneelle hän ei lopultakaan tullut auttamaan kuinka tulostaa lentolippuni. Itse en osannut koska kaikki teksti oli kyrillisin aakkosin. Lähdin paikasta ja sanoin ”pari valittua sanaa” jätkälle.

Joissakin paikoissa oli vielä neuvostoaikainen täti ”asiakaspalvelussa”. Kysyessäni jotain asiaa uudestaan englanniksi he vain korottivat entisestään äänenpainoaan. Monikaan vanhempi eikä kaikki nuoretkaan osaa sanaakaan englantia.

Yleensä sain viikon aikana ystävällistä asiakaspalvelua, joskus englanniksi tai sitten vain käsin näyttämällä. Ainoastaan nuoremmat ukrainalaiset, jotka ovat suorittaneet yliopistotutkinnon osaavat keskustella englanniksi.

Sodassa kaatuneiden muistomerkkejä, lisää tulee jatkuvasti, valitettavasti.

Vinkkejä turisteille

Useimmissa ravintoloissa Kiovan keskustassa oli onneksi ajateltu turistia ja painettu menu myös englanniksi. Ravintoloissa ja kahviloissa on tapana antaa myös tippiä laskun summan lisäksi.

Mikäli tarvitsee soittaa suomalaisella puhelimella Ukrainassa, niin kannattaa ostaa paikallinen prepaid-liittymä, soittaminen suomalaisesta liittymästä on hyvin kallista.

Nykyään rahastetaan myös ydinonnettomuudesta 1980-luvulla kärsineellä Tsernobylillä. Turistit maksavat, jotta pääsevät näkemään paikan, paikalliset eivät mene sinne edes ilmaiseksi kertoi eräs paikallinen. Tuntevat paikan edelleen vaaralliseksi terveydelle.

Isänmaan äiti patsas.

Korruptio Ukrainassa

Korruptio on edelleen suuri ongelma Ukrainassa. Turistina asia ei koskettanut minua mutta paikalliset puhuivat pimeistä palkkioista (black money). Liike-elämässä maksetaan osa virallisesti ja osa ”pimeästi”. Jopa asuntoa vuokratessa maksetaan osa vuokrasta normaalisti ja osa pimeästi.

Monilla virkamiehillä on surkea palkka, joten lahjuksen maksaminen on maan tapa. Maksamalla pimeästi asiat etenevät.

Monen eurooppalaisen sympatiat ovat Ukrainan puolella mutta paljon maa joutuu vielä tekemään, jotta se täyttää EU-jäsenmaan vaatimukset. Toinen asia on, jos Ukraina pääsee ”ohituskaistaa” pitkin EU-jäseneksi ilman erityisiä vaatimuksia.

Hotellilta takaisin lentokentälle

Lomani loputtua pääsin hotellin henkilöautokyydillä lentokentälle, hinta 12 euroa. Kannatti maksaa koska matka kesti 35 min pääasiassa moottoritietä, joten matkaa kertyi noin 30 km. Mukavaa kun ei tarvinnut kulkea laukkujen kanssa ”ympäri kaupunkia”.

Ongelmallinen rahanvaihto

Lentokentällä minun piti vaihtaa hryvniat takaisin euroiksi mutta en sillä hetkellä löytänyt alkuperäistä kuittia, jolla olin vaihtanut eurot hryvniaksi. Tämän vuoksi en voinut vaihtaa rahaa, joten kaikki documentit kannattaa säilyttää Ukrainassa. Maassa on edelleen paljon byrokratiaa neuvostoajan tapaan, tarvitaan paljon leimoja ja lomakkeita.

Yliopisto-opiskelija ja minä.

Yhteenveto

Ennen sotaa saatoin suositella Kiovaa lomakohteena varsinkin kesäaikaan. Paikka on yleensä aurinkoinen ja hyvin edullinen. Sodan jälkeen saa nähdä mikä tulee olemaan hintataso Ukrainassa, varmaankin selvästi enemmän kuin vuonna 2016, onhan kaikki tuotteet ja palvelut kallistuneet.

Kiovasta löytyi ennen sotaa kaikki länsimaiset palvelut, vaikka palvelua ei monessakaan paikassa saa kuin ukrainaksi/venäjäksi mutta edullinen hinta ja usein miten ystävällinen palvelu korvaa asian.

Kesällä 2016 tuntui että Kiova oli jopa turvallisempi paikka kuin monet Länsi-Euroopan suurkaupungit, joissa oli ollut pommi-iskuja.

Toivottavasti sota loppuu mahdollisimman pian ja kaupunki saadaan korjattua entistä ehommaksi. Tiedämme kenelle lasku lankeaa mutta on eri asia saadaanko siltä valtiolta mitään.

Oletko käynyt Kiovassa ennen sotaa, piditkö kaupungista?

Lisätietoja: https://kerranelamassa.fi/ukraina/kiova

https://www.olympia.fi/matkablogi/kuinka-rakastuin-kiovaan

https://www.matkablogi.fi/tag/kiova

Englanniksi: https://www.visitkievukraine.com

Katso videolta miltä elämä näyttää Kiovassa vuonna 2023.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Olen käynyt Kiovassa ennen sotaa, ja tykkäsin kyllä kaupungista. Itsekin kiinnitin huomiota hintatasoon Kiovassa, että noin yleisesti oli todella halpaa, mutta merkkituotteista kieltämättä olisi joutunut maksamaan kovan hinnan. Tsernobylista olen kyyllä eri mieltä siinä mielessä, että oli kyllä äärimmäisen kiinnostava vierailukäynti, joka on jäänyt mieleen: https://www.matkallamissamilloinkin.com/eurooppa/ukraina/ Iso suositus paikalle.

    1. Hyvä että Tsernobylin käynti oli onnistunut. Eräs paikallinen, joka puhui hyvää englantia kertoi että paikalliset eivät käy siellä mutta tyhmät turistit käyvät, ei pitänyt Tsernobylia turvallisena noin 10 vuotta sitten.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.