Jurmala on kesäkaupunki, joka on Latvian suosituin lomakohde. Ympärivuotisia asukkaita alueella on 66 000. Kesäisin vierailijoita käy jopa miljoona, joista reilut 100 000 yöpyy kohteessa.

Jurmala tarkoittaa latvian kielessä merenrantaa, kaupunki muodustuu 13 pienestä kylästä.

Jurmalaa on kehuttu Latvian Rivieraksi koska rantaviivaa on 33 km, vitivalkoista hiekkaa, kohteessa kelpaa nauttia auringonotosta rannalla. Pitkä matala ranta on turvallinen lapsille.

Jurmalassa on puhtaat rannat ja uintiveden laatua tarkkaillaan. Rannalla voi harrastaa vesiurheilulajeja ja kesällä järjestetään jalkapallo- ja lentopalloturnauksia. Jurmala on ainoa Latvian kaupunki, joka omistaa Terveellisen kaupungin tittelin.

Jurmalaan tullaan myös kylpemään. Eritasoisia ja -hintaisia spa-hotelleja on rannan tuntumassa useita. Lisäksi löytyy Pohjois-Euroopan suurin vesipuisto Livu Akvaparks jossa on 52 metriä pitkä vesiliukumäki.

Jurmalaa pidettiin Neuvostoliiton Mallorcana 2. maailmansodan jälkeen. Neuvostojärjestelmän romahdettua jäivät hotellit tyhjilleen. Nyt hotellit ovat uudelleenkunnostettuja.

Sesonkiaikaan Jurmalassa on paljon kesätapahtumia. Dzintarin konserttisali on kävelykadun vieressä. Perinteeksi ovat muodostuneet vuotuiset jazz- ja klassisen musiikin festivaalit, Kansainvälinen huumorifestivaali ”Jūrmala” jne.

Jurmalan pääkatu Jomas iela.

 

Pääkadun myyntikojuja oltiin avaamassa.

 

Kukkien kastelua.

 

Jurmalassa oli ympäristö siistiä ja hyvin hoidettua.

 

Parturiliikkeen mainos.

 

Pikaruokapaikan hauskat liikennevalot.

 

Kioskin todella isot ranskalaiset kuvassa vasemmalla.

Pikavisiitti Jurmalaan

Lähdin tutustumaan Jurmalaan Riiasta kolmen työkaverini kanssa. Otimme taksin, matka kesti 20 minuuttia ja maksoi vain 15 euroa kesällä 2019. Jäimme pois Majorin kylässä, kävelykadun päässä. Majorin asemalla on myös turistineuvonta. Muista sanoa taksia tilattaessa tai junalippua ostettaessa millä asemalla jäät pois koska Jurmala on kylien yhteisnimitys.

Lähdimme hyvissä ajoin Jurmalaan koska sääennuste lupasi sadetta klo 12.00. Olimme Jurmalassa ennen klo 10.00 jolloin ensimmäiset kaupat avasivat ovensa. Muutoinkin ihmisiä oli vain muutamia liikkeellä siihen aikaan, viileä +15 sää ei suosinut rannalla oleilua, muutama turisti käveli takki päällä rannassa. Sesonkiaikaan tilanne on aivan toinen kuten olen kuvista nähnyt, paikka suorastaan ”kuhisee” lomalaisia.

Valitsin tämän jutun artikkelikuvaksi aurinkoisen kuvan Jurmalan rannasta kesäaikaan, joten näet millaista siellä on turistiaikaan, kuvan lähde: Jurmala City Council, vähän muokattuna.

Jurmalan keskus on kaupungin ainoa kävelykatu, Jomas iela, jonka varrella sijaitsee pieniä kauppoja, leipomoita, matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Lisäksi ehdoton valtti ovat hurmaavat pitsihuvilat. Toinen toistaan koristeellisempia puutaloja on alueella satoja, otin niistä muutamia valokuvia.

Poikkesimme kävelykadulla konditorio-kahvilassa jossa leivokset maksoivat noin euron ja iso kahvi 3,90, kate saadaan siis kahvista. Tarjoilut olivat maistuvia kuten yleensäkin konditorioissa.

Monet liikkeet avasivat ovensa vähän ennen puolta päivää. Monet hotellit olivat kokonaan suljettuina. Yksi harvoista avoinna olevista hotelleista oli Jurmala Beach Hotel, viiden tähden hotelli, jossa oli alkamassa konferenssi.

Linnamainen rakennus.

 

Vanha entisöity ravintola rakennus.

 

Uutta ja vanhaa rakennuskantaa vierekkäin.

 

Grilli ja kalaravintola hienossa rakennuksessa.

Paluu Riikaan

Lähdimme juna-asemalle klo 12 jolloin alkoi satamaan eli juuri ennusteen mukaisesti. Palasimme junalla Jurmalasta Riikaan, matkaliput tarkistettiin kaikilta. Junalippu Riikaan maksoi 2019 noin 1,50 euroa. Paikallisjuna liikkuu säännöllisesti Riian ja Jurmalan välillä.

Viiden tähden hotellin sisäpiha.

 

BMW i8 coupe, näyttävä urheiluauto hotellin parkissa.

Yhteenveto

Jurmala on jäänyt monelta suomalaiselta huomioimatta valittaessa kesällä rantalomakohdetta, kuten myös minulta. Kohde tarjoaa lähes samat akviviteetit kuin Etelä-Euroopan kohteet ja kokonaisedullisesti, lyhyet/edulliset lennot, erihintaisia ruokailumahdollisuuksia ja eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. Unohtamatta pitkää, valkohiekkaista hiekkarantaa.

Jurmalaan matkustaminen on helppoa ja vaivatonta. Riian kansainvälinen lentokenttä on vain noin 20 kilometrin päässä, ja sieltä on hyvät liikenneyhteydet suoraan Jurmalaan.

Mikäli sinulla on enemmän aikaan, niin silloin voi tutustua Kemerin kansallispuistoon tai Dzintarun metsäpuistooon, joka on suurenmoinen paikka aktiivilomaa arvostaville, kuten myös niille, jotka mielellään valitsevat kiireettömän kävelyn männyntuoksuisessa ilmassa. Dzintarin metsäpuiston nähtävyyksiä ovat 30 metriä korkea näkötorni ja kiipeilypuisto.

Saatat pitää myös Jurmalan ulkoilmamuseosta https://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/jurmalan-ulkoilmamuseo

Jurmalaan matkustaminen on helppoa ja vaivatonta. Riian kansainvälinen lentokenttä on vain noin 20 kilometrin päässä, ja sieltä on hyvät liikenneyhteydet suoraan Jurmalaan. Voit myös mennä omalla autolla tai vuokra-autolla Tallinnasta Jurmalaan, matkaa on noin 300 km. Välipysähdyksen voi pitää vaikka toisessa suositussa kesäkohteessa, Pärnussa.

Tai sitten voit tehdä kuten minä eli matkustaa Riiasta Jurmalaan, näit voit yhdistää kaupunki- ja rantaloman.

Onko sinulla suunnitelmissa matkustaa Jurmalaan kesällä?

Lisätietoa:

https://www.pienimatkaopas.com/matkakohteet/jurmala

https://kerranelamassa.fi/latvia-matkailu/jurmala/

https://www.latvia.travel/fi/pils%C4%93ta/jurmala

https://www.visitjurmala.lv/en/ Jurmalan viralliset kotisivut englanniksi

video: lähde JayWay Travel

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.