Oi Odessa sä Mustan meren helmi -laulu tulee varmaan monelle varttuneemmalle mieleen ensimmäiseksi Odessasta.
Paljon on Odessa muuttunut niistä ajoista, seuraavaksi kerron miltä kaupungissa näytti loppukesästä 2019. Enpä olisi uskonut että 2,5 vuotta myöhemmin kaupunki on sodan kourissa. Kaupunki on kokenut kovia, pitkä ajanjakso kommunistivallan alla ja nyt kesällä kaupunki on pommitusten kohteena.
Odessa
Odessa on kaupunki Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla, Odessan alueella. Se on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki Kiovan ja Harkovan jälkeen. Odessan väkiluvuksi arvioidaan noin miljoona asukasta.
Turvallisuus nousi ykköskysymykseksi jo silloin kun kerroin työkavereilleni matkasta. Odessa oli kokemukseni perusteella turvallinen kaupunki kesällä 2019.
Jatkunut sotatila Itä-Ukrainassa ei näkynyt millään tavalla Odessan katukuvassa. Sain myös liikkua rauhassa illalla kadulla, kukaan ei tullut häiritsemään eikä uhkailemaan.
Saapuminen Odessaan
Lensin Yan Air Airlinesin koneella Batumista, Georgiasta Odessaan, hinta 100 euroa. Lento sujui hyvin tuntemattomalla lentoyhtiöllä. Suomesta ei ole suoria lentoja Odessaan vaan yleensä suomalaiset lentävät joko Riikan tai Kiovan kautta.
Odessan lentokentän ulkopuolella en nähnyt yhtään linja-autoa lähdössä keskustaan. Päätin ottaa taksin, vaikka tiesin että kohtaa alkaa taistelu itäeurooppalaisia taksihuijareita vastaan. Taksikuskit, jopa ne viralliset pyysivät 500 hryvniaa , tarjosin 100 (kuten olin ennakkoon katsonut ja laskenut netissä) – taksikuskit nauroivat tarjoukselleni.
Hetken mietittyäni tarjosin 300 hryvniaa eli vajaa 11 euroa, enkä tinkinyt siitä. Eräs taksikuski suostui siihen hintaan ja pääsin keskustaan. Lentokentällä toimii varsinainen ”taksimafia”, hinta on sama myös lentokentän tiskillä. Oikea hinta (paikallisille) on 100-150 hryvniaa kuten paikallinen vuokraemäntäni myöhemmin kertoi.
Majoittautuminen
Majoittauduin AirBnb:n välityksellä paikalliseen kotiin kuudeksi yöksi. Valitettavasti eläkeiässä ollut vuokraemäntä ei puhunut lainkaan englantia. Vähät asiat saatiin kuitenkin hoidettua kännykän kääntäjällä.
Asunto sijaitsi muutaman korttelin päässä City Gardenin puistosta eli loppujen lopuksi melko hyvällä paikalla, vaikka aluksi näytti suuressa kaupungissa että eihän lähistöllä ole mitään kiinnostavaa.
Asunto oli hieman kuluneen oloinen mutta lähes kaikki tarpeellinen sieltä löytyi paitsi lämmintä vettä ei tullut kuumaan kesäaikaan, myöskin hissi olisi ollut tarpeen, asuin neljännessä kerroksessa. Hinta tosin oli edullinen eli 12,50 euroa/yö, hyvä hotelli maksoi vuonna 2019 noin 50 euroa/yö.
Kaupungilla
Odessan kaupunki on sen verran suuri, että jokin liikkumaväline on tarpeen. Ensitöikseni menin kolmen kilometrin matkan taksilla pyörävuokraamoon, hinta 100 hryniaa.
Pyörävuokraamo Veliki otti passini pantiksi, kopio ei riittänyt. Uskalsin antaa passin koska vuokraamo oli saanut huippupalautteet netissä. Vuokrasin kaupunkipyörän seitsemän euron päivähintaan viideksi päiväksi.
Yleensä teen Hop on Hop off bussilla kaupunkikierroksen uuteen kohteeseen tullessani mutta Odessassa ei ollut kyseistä bussia, vaan turistit pääsivät tekemään vain lyhyen kierroksen pienellä avonaisella sähköautolla, maksoin kahdeksan euroa kierroksesta. Matkalla pysähdyimme viihtyisässä puistossa, tämän jutun pääkuvassa puisto.
Tärkein anti oli että pystyin hahmottamaan kaupungin keskustan. Nähtävyydet sijaitsevat eninmäkseen oopperatalon ja Primorsky Boulevard -kävelykadun ympäristössä.
Tutustumisia eri kohteissa
Ensiksi suuntasin katsomaan delfiiniesitystä jota en ollut päässyt Batumissa näkemään. Pari kertaa tietä kysymällä löysin perille ja samalla näin suositun rannan, jonka ympäristössä oli paljon rantaravintoloita, tulipa samalla käytyä uimassa Mustassa meressä.
Nykyään ranta saattaa olla miinoitettu, ainakin olen nähnyt lehtikuvia joistakin miinoitetuista rannoista Odessassa. En olisi uskonut mitä tulee tapahtumaan.
Ennen delfiinien esiintymistä hylkeet näyttivät temppujaan. Vaikuttavinta oli ohjaajan yhteistyö delfiinien kanssa. Delfiini kuljetti ohjaajaa kovaa vauhtia vedessä. Delfiiniesitys maksoi 12 euroa ja kesti noin tunnin.
Tämän paikan vieressä sijaitsevat myös iso puisto ja jalkapallostadion, joten alueella on erilaista nähtävää.
Rannasta lähti leveä pyörätie jota olisi päässyt ties kuinka pitkälle rantatietä. Pysähdyin kahdella muulla rannalla, joista Mafia Rave -niminen ranta tarjosi monipuoliset palvelut. Lopulta palasin samaa reittiä takaisin.
Potenkinin rappuset alas kävelemällä pääsin satamaan, josta aivan perältä lähti pikavenekierros turisteille.
Olin aikaisemmin katsonut videolta kyseisen vauhdikkaan venematkan ja tosiaan se oli myös samanlainen, veneen kuljettaja kurvaili ja kallisteli venettä turistien iloksi ja ehkä jonkun kirkuvan tytön kauhuksi. Itse koin vauhdin hurmaa. Kierros maksoi yhdeksän euroa ja sain olla 45 min. raikkaassa, auringoisessa meri-ilmassa.
City Garden -puisto ympäristön ravintoloineen tarjosi viihdykettä päivisin ja illoin. Runsaine ruokailuvaihtoehtojen lisäksi alue tarjosi erilaisia toimintoja kuten livesoittajia, lapsille nukketeatteria ja miehiä jättipandoiksi pukeutuneena. Illalla paikkaa koristivat hienot valot.
Edullinen hintataso
Käydessäni ruokailemassa tai kaupassa niin Odessan hintataso sai suun hymyyn, kaikki oli suomalaisittain edullista. Ohessa muutamia esimerkkejä:
Odessassa aamu oli kiva aloittaa lähellä sijaitsevassa konditoriossa kahvilla ja kakunpalalla euron yhteishintaan. Pasta-annos maksoi 6,50 euroa siistissä pizzeriassa. Lounas ulkoilmaravintolassa 6 euroa ja ”kaupan päälle” sai vielä yli +25 asteen auringon paisteen. Perusbaarissa iso olut euron, hienommissa paikoissa kaksi euroa.
Seikkailuja ja ongelmia
Halutessani nähdä kaupunkia laajemmin suuntasin Chkalovon hiekkarannalle, joka on yksi tunnetuimmista rannoista mutta sijaitsee kaupungin laidalla. Onnistuin ottamaan reilun taksin, joka ajoi 20 min rannalle ja veloitti vain 150 eli 6 euroa.
Paluumatka olikin ongelmallinen, kävelin ja odotin taksia tunnin, kunnes eräs huijaritaksi pysähtyi ja pyysi 300, en suostunut heti maksamaan, joten hän kiihdytti välittömästi pois paikalta! Ei ollut rahan tarvetta. Lopulta parkkipaikalta löysin taksin, joka suostui viemään minut keskustaan 150:llä.
En periaatteesta maksa kolminkertaista hintaa, paikalliselle hinta olisi ollut varmaan 100 hryniaa. Toisaalta harmittaa, että turistit maksavat mitä pyydetään, välillä pitää ainakin yrittää ”kouluttaa” näitä yleensä rasittavia itäeurooppalaisia taksikuskeja.
Jos on suomalaisilla ongelmia Postin kanssa Suomessa, niin minulla oli myös Odessassa. Tarkoitukseni oli postittaa kortti Suomeen paikallisesta postitoimistosta, jonka lopulta löysin.
Kolme virkailija naista ihmetteli asiaa ja lopulta parhaiten englantia osannut kertoi että heidän toimistostaan voi lähettää vain Ukrainan sisäistä postia, että näin! Kortti jäi postittamatta.
Mennessäni tulostamaan lentolippuja oli nettikahvila lopettanut toimintansa, onneksi seuraava oli auki. Siellä valitettavasti kumpikin nuori mies osasi todella vähän englantia.
Ymmärsivät että haluan käyttää nettiä ja tulostaa, kun kovin selitin. Seuraavaksi piti pyytää, että vaihtavat kyrilliset aakkoset koneelta. Tämän jälkeen minun piti kysyä miten tulostan, että saattoi yksinkertainen homma olla vaikeaa, kun oli kielimuuri ja heillä omat kuvionsa tulostuksen suhteen. Lopulta sain tulosteeni.
Kotiinpaluu
Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta palautin polkupyöräni haikein mielin koska kesälomani oli päättymässä ja Suomessa odotti viileämmät kelit. Olin kuitenkin saanut hyvän rusketuksen.
Niin, asunnoltani lentokentälle pääsin vain 100 hrynialla koska vuokraemäntäni tilasi taksin minulle, ei tarvinnut maksaa kolminkertaista hintaa!
Palasin WizzAirin yölennolla Riikan kautta Helsinkiin, kylmäntuntuiseen aamuun. Lennon edullinen hinta sentään vähän lämmitti eli 90 euroa.
Yhteenveto
Odessa tarjosi hyvän vastineen rahalle kesällä 2019 ja varsinkin kesäaikaan siellä oli mukava liikkua, aurinkoa yleensä riittää.
Tulevaisuudessa, joskus sodan päätyttyä ja turismin jälleen alettua suosittelen tekemään etukäteissuunnitelmia Odessan matkaa varten, sillä muuten kaupunkiin saapuessa voi olla eksynyt olo. Taksilla tietysti pääsee mutta useimmat taksikuskit huijaavat härskisti, jos asiakas ei ole yhtään ”kartalla”.
Suurin ongelma oli ainakin minulle kyrilliset aakkoset. Kadut oli lähes poikkeuksetta merkitty vain kyrillisin aakkosin, että sain niistä matkalla tarpeekseni!
Joillakin kaduilla, kadun puolivälissä oli katukyltti roomalaisin aakkosin. Kiovan keskustassa oli katukyltit myös roomalaisin aakkosin, joten odotin että myös Odessassa. Lomani olisi ollut vielä onnistuneempi, jos katukyltit eivät olisi olleet merkitty vain ”harakan varpain”.
Kuten saattoi odottaa, niin englantia osattiin huonosti, varsinkin vanhemmat eivät osanneet yhtään mutta turistina sain kyllä asiat hoidettua englanniksi. Onneksi pankkiautomaatit ovat nykyään myös englanniksi Odessassa.
Suuressa kaupungissa riittää nähtävää, kun tietää mitä etsiä. Odessassa oli paikkoja paljon korjattu mutta paljon näkyi vielä kommunistiaikakin, valitettavasti. Toivottavasti kaunis kaupunki säästyy pahemmalta tuholta ja sota loppuu mahdollisimman pian.
Kiinnostaako sinua Odessa turistikohteena sodan jälkeen, kun ainakin pahimmat vauriot on saatu korjattua?
Lisätietoa: https://www.expedia.fi/Odessa.dx2639
Odessa, Ukraina: parhaat nähtävyydet – matkaopas ja tekemistä
https://www.tripadvisor.fi/Tourism-g295368-Odessa_Odessa_Oblast-Vacations.html
Video: Elämää Odessassa sodan aikana