Pidempiaikaisella lomareissulla tarkoitan yli kuukauden mittaista lomailua Fuengirolassa. Kerron tässä jutussa kokemuksia kaupungista mutta myös eroavaisuuksista lyhyeen viikon mittaiseen lomamatkaan.

Syy pidempiaikaiseen oleskeluun oli löytää oma asunto Torremolinoksesta, Fuengirolasta löysin halvan majapaikan. Torremolinoksessa asunnot ovat edullisempia kuin Fuengirolassa, tässä tärkein peruste. Pyrin elämään mahdollisimman edullisesti koska asunnon osto oli edessä ja halusin nähdä kuinka edullisesti on mahdollista elää Aurinkorannikolla.

Härkätaistelijan patsas.

 

Ikivanha pieni tykki.

Lentokentältä majapaikkaan

Saavuin Malagaan Ryanairin lennolla Valenciasta viime kesänä 2022. Lento oli sopivan lyhyt eli kesti vain tunnin ja maksoi noin 66 euroa. Kävelin lentokentän terminaalista ulos ja suuntasin suoraan eteenpäin lähellä olevaan paikallisjunaan Renfeen. Junan päätepysäkki on sopivasti Fuengirola ja matka maksaa muutaman euron, ei tarvinnut ottaa taksia ennen kuin Fuengirolassa. Ostin lipun automaatista, voit maksaa rahalla tai luottokortilla, muuten ei pääse porteista läpi.

Otin taksin, jotta ei tarvinnut etsiä majapaikkaa raskaiden laukkujen kanssa helteessä, maksoin mielelläni matkasta 5 euroa. Koko lomani ajan oli joka päivä hellettä +30-35 astetta, vain yhtenä yönä satoi ukkoskuuron muodossa. Sää oli kuulemma tavallista kuumempi jo kesäkuussa.

Kolme kalaa Fuengirolan keskustassa.

 

Pari hevosen selässä.

Majoitus

Olin hyvissä ajoin varannut majoituksen suomalaisomisteisesta hostalista Booking.comin kautta. Paikka oli vaatimaton hotelleihin tottuneille mutta siellä oli lähes kaikki tarpeellinen. Minulla oli käytössä oma pieni huone parvekkeella, yhteiskeittiö ja jaettu kylpyhuone. Polkupyörän sain onneksi sisätiloihin yöksi.

Ainoa asia mitä kaipasin, oli ilmastointi, huoneen tuuletin kierätti vain kuumaa ilmaa, joten koko ajan oli kuuma. Toisaalta hinta oli edullinen, vain n. 15 € / vrk. Mikäli olisin asunut hotellissa, niin majoitukselle olisi tullut hintaa koska asuin pidenpään, viikon tai kahden majoituksen olisin ottanut ilmastoinnilla.

Näkymä Las Palmeras -hotellin uima-altaalle ja kattoterasille.

 

Komea ja entisöity hotelli Casa Consistorial.

Polkupyörän vuokraus

Kuumassa helteessä ei tehnyt kävellä yhtään ylimääräistä, joten etsin ensitöikseni polkupyörävuokraamon. Löysin rantakadulta Terral Bike Rent & Tours -nimisen liikkeen, kotisivut https://www.terralbike.com. Vuokrasin pyörän kolmeksi päiväksi hintaan 30 euroa. Pyörän vuokraukselle kertyy hintaa, mikäli vuokraa moneksi viikoksi, yhden ilmoituksen näin jossa pyörävuokra kuukaudeksi maksoi 150 €. Löysin kuitenkin Aurinkorannikon kirpputorilta vanhan käyttökelpoisen Cresentin 40 eurolla suomalaiselta perheeltä, käytin sitä koko matkani ajan, edullinen ratkaisu.

Pyörätie kävelykadun vieressä Fuengirolan keskustassa.

 

Palmujen ympäröimä katu.

 

Nykyaikaiset koristemaalatut roskikset.

Edullisia kauppaliikkeitä

Pienistäkin säästöistä muodostuu huomattava säästö kuukaudessa. Sen vuoksi ostin ruoka-ostokset kilometrin päässä olleesta Carrefour-tavaratalosta ja vähäiset vaate- ja pyöräilyvarusteet Decathlon urheiluliikkeestä, jossa oli valtavat valikoimat urheilu- ja vapaa-ajan tuotteita. Uusien taittopyörien hinnat alkoivat 200 € ja pyöräilykypärien hinnat alk. 15 €. Molemmissa liikkeissä oli myös hyvä ilmastointi, joten niissä olisi voinut viihtyä pidempäänkin.

Carrefourissa on kaikkea mitä tavarataloissa on yleensäkin myytävänä. Hyvä apu on turisteille, että opasteet ovat espanjan lisäksi englanniksi ja myymälässä toimii asiakkaille ilmainen wi-fi, pystyy etsimään tai kääntämään tuotteiden nimiä. Olipa siellä yhtenä päivänä ilmainen olut-maistiaistilaisuuskin, Suomessa olisi varmasti pitkä jono mutta Carrefourissa jonoa ei ollut lainkaan. Keskimäärin elintarvikkeet olivat n. 30 % edullisempia kuin Suomessa, juomista puhumattakaan.

Toisaalta haluaisin suosia pienyrittäjiä mutta heidän liikkeissään oli selvästi hinnat kalliimpia, joten jätin niiden käyttämisen varakkaimmille, ostin vain jotain mitä olin unohtanut tai tarvitsin heti.

Kävin yhden kerran apteekissa Fuengirolassa. Olin saanut tietää, että osoitteessa Los Boliches 74 sijaitsevassa apteekissa on suomalainen farmaseutti, joten kävin siellä. Sain saman lääkkeen edullisemmin kuin Suomessa vaikka en saanut Kela-korvausta. Vahvempia lääkkeitä varten Farmaseutti suositteli hankkimaan Suomesta lääkäriltä englanninkielisen reseptin, jolla saat lääkkeen Espanjassa.

Edullisia löytöjä saattaa tehdä Fuengirolan valtavilta markkinoilta, ne järjestetään viikoittain tiistaisin ja lauantaisin. Tarjolla on kaikkea mahdollista, kuten vaatteita, koruja, polkupyöriä, huonekalauja, sänkyjä, koriste-esineitä, cd-levyjä jne.

Käydessäni suuressa Media & Markt -kodinkoneliikkeessä havaitsin hintojen olevan lähellä Suomen hintoja. Ainakin Applen läppärit olivat samoissa hinnoissa. Huomioitavaa on, että tietokoneissa on espanjankielinen näppäimistö. Suuressa liikkeessä on vaihtuvia tarjouksia, joista voi tehdä löytöjä.

Koska selkäni vaatii säännöllistä hoitoa, niin kävin parissa hierontapaikassa. Ensin kävin espanjalaisen pariskunnan omistamassa Physiospa Lauburu -yrityksessä. Siellä ammattitaitoinen hieronta maksoi alk. 20 € 25 min. Paikka sijaitsee Fuengirolan kävelykadun yhdellä poikkikadulla.

Seuraavaksi kävin suomalaisessa hierojakoulussa Los Pacosissa. Koulun nimi on Sport Massage Institut of Finland, Urheiluhierontaopisto https://www.spoma.fi. Kesäaikaan vain yksi opettaja vastasi hieronnasta, hieronta oli luonnollisesti ammattitaitoista. Syksyllä uuden kurssin alettua on mahdollista saada hierontaa edulliseen oppilashintaan, 18 € 30 min.

Parturissa käynti maksoi 8 €, eli hinta oli edullinen. Miesten hiustenleikkuu maksoi paikasta riippuen 7 – 10 € tavallisissa partureissa. Tasokkaat paikat ovat oma lukunsa.

Yleensä söin valmisruoka-annoksen yhteiskeittiössä asunnollani. Muutaman kerran kävin ulkona syömässä. Keskustan ulkopuolella kävin syömässä kiinalaisessa Bambu-ravintolassa. Heidän mainokset kadunvarressa vaikuttivat todella edullisilta, liharuuat vain 5 €. Tämän lisäksi piti kuitenkin maksaa n. 3 € euroa lisää ranskalaisista ja juomasta. Hinta oli kuitenkin laatuun ja määrään nähden kohtuullinen. Toisessa lautasessa tuotiin liharuoka ja toisessa lautasessa oli ranskalaiset, täyttävä annos. Edullisin vaihtoehto syödä ulkona oli kebab-baarit, esimerkiksi Mama´s Kebabin menu (kebab ranskalaisilla ja limu) maksoi vain 5,50 € kesällä 2022.

Viinit ruokakaupassa edulliseen hintaan.

 

”Aasi” El Corte Ingles -tavaratalon edessä.

 

Ilmaista olutta tarjolla.

 

Isot markkinat järjestetään tiistaisin ja lauantaisin.

Suomipaikat

Fuengirolasta on saatavissa lähes kaikki palvelut suomenkielellä, niin halutessaan. Halusin testata paikkoja ja katsoa pitääkö paikkansa, että paikoissa on ”suomilisää”. Kävin katsomassa Suomen jalkapallomaaottelut sporttibaari Reflassa ja myös Paseo 100 sporttibaarissa vierailin, näiden lisäksi kävin kerran muutamassa muussakin suomibaarissa. Baareissa oli melko samat hinnat eli olut ja siideri 3 € ja shotit (salmari ym) 2 €.

Ruokabaareista kävin Cafe Frescossa, jossa makkaraperunat, iso annos maksoi vain 4 €, Kardemummassa keitto ja leipä 5 €, Reflassa makkaraperunat 6 €, Scandinavian restaurant eli Kukossa Centro Finlandiassa hampurilasiateria ja vesipullo maksoi 10 €, virolainen mutta suomenkielinen palvelu Costa Kohvikissa lihapullat maksoi 6,50 €, valitettavasti tämä suosittu paikka on lopettanut toimintansa.  Kaikissa paikoissa oli ystävällinen palvelu.

Tämän perusteella ei voi sanoa suomipaikkoja kalliksi, eikä suomilisääkään ole paljoakaan. Näistä paikoista saa ainakin sellaista ruokaa, johon on tottunut. Varmaankin kilpailu pitää hinnat kurissa koska suomipaikoissa käy myös asiakkaita muista maista, pelkästään suomalaisille myymällä on vaikea pärjätä. Suomipaikat ovat parantaneet mainettaan, asiakkaat käyttäytyivät hillitysti paria tapausta lukuunottamatta, ehkä syksyllä meno on villinpää kun suomalaiset palaavat isommalla joukolla Fuengirolaan talven viettoon.

Tuoretta leipää ja leivonnaisia kävin ostamassa leipomo Mummolassa. Hinnat olivat kohtuulliset, esimerkiksi iso korvapuusti 1,20 € ja lihapiirakka 1 €, ”samaan hintaan” sain ystävällistä palvelua.

Centron puodista voi ostaa suomalaisia elintarvikkeita kuin lähikaupasta. Täällä oli hinnoissa odotettua suomilisää, esimerkiksi Presidentti/Kulta Katriina kahvipaketti 9,90 €, Tämä on luonnollista koska tavarat rahdataan Suomesta ja myytävät määrät ovat pieniä tavarataloihin verrattuna.

Ravintola Kukon tarjoukset.

 

Suomalainen leipomo Mummola.

 

Suomalainen Sofia-opisto.

Etätyöskentelymahdollisuudet hotelleissa

Testasin työskentelyä läppärin kanssa muutamissa Fuengirolan hotellin auloissa koska majapaikassa ei löytynyt viileää paikkaa mistään. Parhaat ilmastoinnit olivat hotelli El Puertossa ja hotelli Pyrissä, niissä jaksoi työskennellä hikoilematta. Muut hotellit, joissa kävin olivat Villa de Laredo, Yaramar, Las Palmeras, Leonardo. Kaikissa näissä oli ilmastointi säädetty selvästi pienemmälle kuin kahdessa ensin mainitussa.

Kaikissa hotelleissa tilasin kahvin, joka maksoi 1,50 – 2,50 €, paikoissa oli ystävällinen palvelu eikä minulta tultu kyselemään mitä muuta ostaisin, vaan sain työskennellä rauhassa. Läppärin sain kytkettyä kaikissa paikoissa virtarasiaan. Tässä tapauksessa voi tosiaan sanoa, että kokemus oli virkistävä.

Vierailu outlet-kylässä

Kuulin eräältä suomalaiselta, että Plaza Mayor -nimisen juna-aseman kohdalla sijaitsee saman niminen outlet-kylä, kotisivut https://www.plazamayor.es/en. Kävin tutustumassa kohteessa koska minulla on niistä hyvä kokemuksia, aitoja merkkivaatteita ja -kenkiä alennettuun hintaan.

Plaza Mayorin pysäkki sijaitsee Fuengirolasta tultaessa Torremolinoksen pysäkin jälkeen, ennen lentokentän pysäkkiä.

Luonnollisesti kohteessa oli myös ravintoloita, baareja, pikaruokapaikkoja, elektroniikkakauppoja koska kun ostamisesta kiinnostuneet ihmiset tulevat paikkaan, niin heille pitää tarjota ruokaa ja juomaa, jotta viihtyisivät mahdollisimman pitkään. Ruoka oli paikassa kallista pizzat alkaen 10 €, liharuuat 15-20 €, itse tyydyin kuuden euron kebab annokseen.

Outlet-kylässä oli edustettuna lähes kaikki tunnetut vaatemerkit. Haittapuolena näissä kaupoissa on, että kaikkia kokoja ei ole tarjolla. Hinnat ovat kuitenkin n. 30-70 % edullisempia kuin vähittäiskaupoissa. Ohessa muutamia hintaesimerkkejä: Diesel-nahkatakki 210 €, Diesel-farkut, uusia malleja 100-120 €, Lewis-farkut 40 €, miesten nahkakengät 35 €, merkkihuppareita 50-70 €, Ostin Gantin pitkähihaisen paidan hintaan 39 €.

Merkkituotteita alehintaan McGregor outlet-myymälöistä.

Laivamatka Fuengirola – Benalmadena

Vaihtelun vuoksi tein lyhyen laivamatkan Benelmadenaan. Tein matkan Star Fish Dos -lautalla hintaan 12 €. Saavuttuani satamaan en nähnyt opaskylttejä mutta onneksi minulla oli turisti-infon esite, jossa mainittiin laituri numero 3. Hetken päästä paikalle ilmaantui muitakin turisteja ja henkilökunnan edustaja joka avasi meille portin laiturille.

Laiva liikkui melko lähellä rantaa, joten näin myös vähän kaupunkeja mereltä. Benalmadenan satamassa kysyin espanjalaismieheltä, miten pääsen Benalmadenan rautatieasemalle, Arroy de Mieliin. Hän osasi huonosti englanti, joten hän kysyi osaanko suomea! Täten hän opasti minua hyvällä suomen kielellä, kaikkea sitä voi sattua.

Rautatie-asemalle olikin matkaa lähes tunnin kävelymatka. Aika kului kuitenkin katsellessa Benalmadenan hienoa satamaa, sitten ranta-alueita ja kaupunkia. Kuuma oli kuitenkin kävellä ylämäkeen rautatieasemalle.

Tälläisella lautalla matkustin Fuengirolasta Benalmadenaan.

Muutama vinkki pidempään oleskeluun

Pidenpään matkaan kannattaa varata kaksi luottokorttia. Itse otin kaksi korttia mukaan siltä varalta, että toinen kortti lakkaa toimimasta tai varastetaan tmv. Näin et joudu heti pulaan. Pankkitunnukset on hyvä olla mukana ja pitää ne hotellissa hyvässä tallessa, mikäli tiedät että pitää loman aikana maksaa maksuja.

Mikäli matka kestää usean kuukauden ja haluat katsoa suomalaisia kanavia, niin Centro Finlandiassa sijaitsevassa MiMobile kännykkäkaupassa https://mimobile.es/fi  on myytävänä digiboksi 149 €:lla. Tähän lataamalla 20 €:lla katseluaikaa näkee kaikki suomikanavat ja lisäksi maksukanavia, mielestäni edullista viihdettä. Urheilutapahtumia voi seurata sporttibaareista suomeksi selostettuina esimerkiksi Formuloita.

Jos sinulle soitetaan tärkeitä puheluita Espanjaan, niin suosittelen ostamaan Suomesta lähtiessä kännykkään rinnakkaisliittymän eli kortin, jossa on sama numero. Nykyään sellaisen saa tiettävästi myös MiMobilesta. Tämä siltä varalta että kännykkäsi varastetaan. Whatsapp on ilmainen käyttää, joten käytin sitä matkallani.

Pidenpään reissuun lähdettäessä kannattaa tarkistaa matkavakuutuksen voimassaoloaika, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä.

Linna Castillo de Sohail kukkulalla Fuengirolan keskustan ulkopuolella.

 

Pieni aukio ja kirkko Fuengirolassa.

 

Suomalaisturistin hieno Honda moottoripyörä.

 

Sveitsiläisturistin näyttävä Ferrari.

Vinkit vakituisesti asujalle

Majapaikassani kohtasin suomalaisen sairaanhoitajan, jolta tiedustelin miten tervydenhoito on järjestetty Espanjassa. Hän kertoi, että kun asut vakituisesti eli olet residenssi, niin sinulle nimetään oma lääkäri ja lääkkeet ovat suurimmaksi osaksi ilmaisia. Eurooppalainen sairasvakuutuskortti pitää hankkia koska kun olet residenssi et ole enää Suomen Kelan piirissä.

Hän kertoi myös pari hauskaa vinkkiä eli kun muutat asuntoa, niin saat kahden päivän palkallisen loman ja mikäli menet naimisiin, niin saat 15 päivän palkallisen loman! Totesin ei sitten muuta kuin naimisiin joka vuosi.

Flamenco tanssiesitys menossa rantaravintolassa.

 

Espanjalaiset juhlivat juhannusaaton aattona.

Yhteenveto

Palasin Finnairin yölennolla Malagasta Helsinkiin. Heinäkuussa on lentoyhtiöillä korotetut hinnat, joten olin tyytyväinen, kun sain 190 €:lla suoran lennon. Yölento oli sikäli hyvä vaihtoehto, että vain Lontooseen lähti lento yöaikaan Malagan kentältä oman lentoni lisäksi eli ei ollut ruuhkaa, tosin lentoni oli myöhässä lähes tunnin edellisen lennon myöhästymisen vuoksi.

Matkani oli muuten onnistunut mutta johtuen Aurinkorannikon aikaisista helteistä oli majapaikassani kuuma yötä päivää. Yleensä +30-35 helteet saapuvat heinä-elokuussa mutta nyt oli tällainen helle joka päivä jo kesäkuussa.

Pyöräilin ympäri kaupunkia, vietin aikaa rannoilla ja kahviloissa sekä vierailin Torremolinoksessa. Tarkoitukseni ei ollutkaan katsella nähtävyyksiä, vaan löytää oma asunto. Asunto löytyikin Torremolinoksesta, siitä toisella kertaa. Fuengirola on rantalomakohde, jonne tullaan rentoutumaan ja josta on hyvät yhteydet naapurikaupunkeihin. Kannattaa tutustua retkitarjontaan eri kaupunkeihin (Sevilla, Cordoba ym), myös Gibraltarille järjestetään matkoja.

Fuengirolassa on nähtävyysiä vähänlaisesti. Fuengirolan eläintarha on saanut hyvät palautteet, joten se suositeltava kohde. Itse kävin viime kesänä Tallinnassa eläintarhassa, joten jätin käymättä eläintarhassa, vaikka paikka sijaitsee keskustan tuntumassa.

Castillo de Sohailin linna ja sen kaunis ympäristö on käymisen arvoinen kohde, pyöräilin siellä, kun oli alkamassa iso musiikkitapahtuma. Alueella järjestetään usein eri tapahtumia.

Fuengirolan lähellä sijaitsee Mijas Pueblo, valkoinen kylä. Paikka on kiva päiväkohde ja sieltä on hyvät näkymät. Pääset sinne kätevästi bussilla, bussi lähtee Fuengirolan linja-autoaseman edestä.

Mikä sinusta on parasta Fuengirolassa?

Lisätietoa:

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/category/fuengirola

https://www.apu.fi/artikkelit/aurinkorannikon-kutsu-kesken-tyopaivan-voi-lahtea-kavelemaan-rannalle

https://turismo.fuengirola.es/en

https://www.matkakuume.net/2019/11/vaarinymmarretty-fuengirola.html

https://www.tripadvisor.com/Tourism-g315915-Fuengirola_Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia-Vacations.html

Video Fuengirolasta:

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Parasta aikaa suomalaisille Costa del Solilla on Toukokuu ja Lokakuu. Lämpötila päivisin miellyttävät +25 astetta ja yöllä hiukan alle +20. Jos joutuu sähköt erikseen maksamaan, niin ei tarvitse lämmitystä eikä viilennystä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.