Kerron kokemuksiani kolmelta Gran Canarian talvilomamatkoiltani 2017-2019. Silloin sain tarjouksesta lentoja jopa alle 200 euron, nyt kaikki hinnat ovat nousseet.

Halusin päästä lämpimään kohteeseen kohtuuhintaan ja minulla oli vain viikko lomaa käytettävissä joka talvi, joten kaukomatkat eivät tulleet tällä kertaa kyseeseen.

Manner-Euroopassa on keskitalvella epävakaata ja rantakelejä ei ole Espanjan aurinkorannikollakaan tammikuussa. Muita kohteita samaan hintaan olisivat olleet tarjolla Dubai ja Israel, nyt Israeliin ei voi matkustaa.

Matkustin Norwegian lennolla Las Palmasiin josta otin linja-autokyydin Las Palmasin linja-autoasemalle, San Telmoon. Matkustin bussi n:ro 60:llä ja matka maksoi silloin muutaman euron.

Kanarilla on kesäkelit ympäri vuoden, kuva tammikuulta.

 

Ulkoliikuntamahdollisuuksia ympäri vuoden.
Kanaria on suosittu kohde golfareiden keskuudessa.
Suomiklinikka ja baari vierekkäin.

Las Palmas

San Telmo on keskeinen paikka koska linja-autoasemalta on hyvät yhteydet naapurikaupunkeihin ja kävelykatu Vegueta on lähellä, puiston toisella puolella.

Saavuttuani Las Palmasiin ja minulle tuli mieleen Irwin Goodmanin laulu ”Oo Las Palmas, oo Las Palmas sun helmaasi aina jään”…

Las Palmas on Gran Canarian ylivoimaisesti suurin kaupunki, asukkaita lähes 400 000. Las Palmas oikea kaupunki verrattuna Playa del Inglesiin, joka on rakennettu pelkästään turisteja varten.

Olen kuullut suomalaisten puhuvan/kirjottavan netissä, että Kanarialla on jo Suomen hinnat, no ei todellakaan ole! Ohessa tutkittua faktatietoa.

Tosin asumiskustannuksissa on nostopaineita. Omistus- tai vuokra-asuntojen hintoja voi katsoa jutussa alla olevista linkeistä.

Pyöräilin kaupungin toiseen keskustaan, jossa on Santa Catalinan puisto ja kävin turisti-infossa hakemassa esitteitä.

Käynti Las Canterasin isolla rannalla oli ”must” olihan Suomen rantakeleistä jo kulunut puoli vuotta. Rannalla ihmiset ottivat aurinkoa tai nauttivat olostaan rantakahviloissa, ei ole ihme, että suomen kieltä kuului monta kertaa päivässä, täällä kelpaa viettää talvea.

Las Palmas on viihtyisä kaupunki ja turvalliseksikin mainittu mutta varkaita kannattaa varoa. Pienikin tilaisuus ”tekee varkaan” kaupungissa.

Varoitus varkauksista. Lukitsin vuokrapyöräni asianmukaisesti paksulla kettingillä tolppaan koska majoittani mukaan vaijerilukot katkaistaan pihdeillä.

Saavuttuani urheiluhierojalta pyörästäni oli varastettu satula! Joten minun piti mennä polkupyörävuokraamoon ostamaan vähän käytetty satula, sain sen 20 eurolla. Opein että pyörä pitää lukita myös satulasta.

Asuminen Las Palmasissa

Las Palmasissa ei välttämättä tarvitse omaa autoa, auton vuokraus on edullista ja pyöräilykelit (tai scootteri) ovat hyvät ympäri vuoden. Autot ovat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa.

Las Palmasin kaupungista saa kaiken tarvitsemansa, joten sieltä ei tarvitse poistua kuin jos haluaa nähdä uusia maisemia.

Las Palmasin lentokentältä on hyvät yhteydet Manner-Espanjaan, mm. Ryan Air ja Norwegian liikennöivät säännöllisesti useampaan kaupunkiin Manner-Espanjassa. Ryan Airilla on mahdollista lentää jopa 20:llä eurolla esimerkiksi Barcelonaan!

Eikä terveydenhuollon suhteen tule lisäkustannuksia EU-kansalaisille, puhumattakaan maksullisista oleskeluluvista, joita vaaditaan Kauko-Idän (Thaimaa ym.) maissa.

Suosittelen aluksi vuokraamaan asunnon ja mikäli paikka miellyttää niin sitten voi harkita asunnon ostoa. Las Palmasista voi vuokrata pienen oman huoneen espanjalaisesta kodista AirBnb:n kautta alkaen 20 – 30 euroa / yö viikoksi, varatessa hyvissä ajoin. Tarkistin tämän 12.2023. Asuntoja voi katsoa esimerkiksi sivustoilta https://www.idealista.com/en tai https://www.fotocasa.es/en

Nykyään etätöiden lisääntyessä on yhä useammalla suomalaisella mahdollisuus työskennellä missä päin maailmaa tahansa.

Las Palmas tarjoaa hyvän vaihtoehdon nykyajan läppäriyrittäjille tai muille henkilöille, jolla on mahdollisuus asua ulkomailla pidempiä ajanjaksoja, kaupunki onkin etätyöläisten suosiossa.

Yrittäjille on tarjolla veroetuja, mikäli perustaa Kanarialle, lisätietoja esimerkiksi Finprosta. Byrokratian määrä on Espanjassa valitettavasti suurempaa kuin Suomessa.

Las Palmasissa toimii Suomi-Kerho Club Finlandia https://www.suomi-kerho.net Jäsenet ovat pääasiassa eläkeläisiä mutta mikäli et kuulu kohderyhmään niin saat sieltä ainakin hyviä neuvoja, onhan jäsenillä pitkäaikainen kokemus asumisesta Kanarialla. Lisäksi ilmoitustaululla on erilaisia ilmoituksia kuten vapaista vuokra-asunnoista.

Puisto Las Palmasissa.

 

Ostoskatu Las Palmasissa.

 

Santa Anan katedraali Las Palmasissa.

 

Sisääänkäynti suomikerhoon Las Palmasissa.

 

Eläkepäivien viettoa Santa Catalunan puistossa.

 

Maauimala helmikuussa Las Palmasissa.

 

Edullisia keksejä Dino supermarketissa.

 

Edullisia lounasvaihtoehtoja tarjolla pikkuravintolassa.

Telde

Las Palmasista matkustin yhtenä päivänä Teldeen, joka on saaren toiseksi suurin kaupunki. Teldessä ei mielestäni ollut muuta mielenkiintoista nähtävää kuin vanhan kaupungin keskustassa sijaitsen ison kirkon takana sijaitseva suuri, hyvin hoidettu puisto runsaine istutuksineen.

Turisti-info oli suljettu, joten ilman karttaa en viitsinyt lähteä harhailemaan kaupungille, riitti kun kävelin hiljaisen kävelykadun päästä päähän.

Telden kaunis puisto.

Suomalaisten suosikkikohde Playa del Ingles

Matkustin San Telmon linja-autoasemalta Playa del Inglesiin pikabussilla matkaan kului aikaa alle tunti ja maksoi vain 5,70 muutama vuosi sitten.

Matkan varrella maisemat olivat karuja kuten muuallakin Gran Canarialla kaupunkien välillä. Saavuin AirBnb:n kautta varaamaani asuntoon, joka sijaitsi keskellä Playa del Inglesiä, aivan lähellä sijaitsivat suomalaiset ravintolat Mummola ja Kuparipannu.

Yllätyin iloisesti sillä bungalo oli melkein uusi ja moderni sisustukseltaan, minulla oli oma huone yläkerrassa, hinta oli noin 30 euroa/yö.

Kävin vuokraamassa polkupyörän, sillä halusin käyttää aikani tehokkaasti ja vierailla myös muissa kaupungeissa. Pyörän vuokra oli 7 euroa/vrk.

Playa del Ingles on kuin iso turistikylä, jossa viikko kuluu mukavasti kauniista säästä nauttien. Toisaalta kaikki on kalliimpaa kuin Las Palmasissa koska se turistipaikka.

Pyöräilin ympäri Playa ja Inglesiä ja kävin myös Maspalomaksessa yhtenä päivänä. Ensimmäisenä päivänä kävin rannassa ihailemassa hiekkadyynejä.

Ilmasto oli huomattavasti lämpimämmän tuntuinen kuin manner Espanjan puolella, yölläkään ei ollut kylmä huoneessa, vaikka siellä ei ollut lämmitystä.

Pyöräillessäni Playa del Inglesissä totesin täällä olevan paljon suomalaisyrityksiä. Ei mikään ihme sillä varsinkin talviaikaan täällä vierailee paljon suomalaisia turisteja, sää todella suosii turistia ympäri vuoden, ja hinnat ovat selvästi Suomen hintoja edullisimpia.

Kävin lounaalla Ryysyranta nimisessä ravintolassa syömässä maukkaan päivän tarjousleikkeen, hinta 10,50. Hintaa tosin kertyi 17 euroa sisältäen ison oluen, kahvin ja tipin.

Samankaltaisen leikkeen olisi saanut espanjalaispaikasta hintaan 6,90, joten säännöllisesti suomipaikoissa ruokaillessa kuluu ruokailuun rahaa paljon enemmän kuin vastaavissa espanjalaispaikoissa.

Mummola nimisessä ravintolassa tuore munkki ja kahvi maksoi 4,50, ei halpa hinta mutta sain sieltäkin kysymyksiini hyvät opastukset.

Monet suomalaisturistit varmasti arvostavat, että suomipaikoissa on mahdollista keskustella toisten asiakkaiden kanssa, espanjalaispaikoissa on todella kielimuuri.

Ruokakaupassa hinnat ovat selvästi edullisimpia puhumattakaan alkoholi- ja tupakkatuotteiden hinnoista esimerkiksi olut 0,3 maksoi alkaen 23 senttiä, tupakkakartongit 16–30 euroa.

Hierojalla käynti espanjalaisessa kampaamo/hierontayrityksessä maksoi 20 euroa 40min.

Eräänä päivänä kävin päiväretkellä Las Palmasissa, matkaopas kertoi, että uuden auton saa alkaen 6 000 euroa, punaisen auton omistajat tosin joutuvat maksamaan kalliimman vakuutusmaksun koska heidän oletetaan olevan aggressiivisempia kuljettajia, heh.

Parina iltana kävin suomalaisessa Iskelmäbaarissa, väkeä oli jonkin verran. Toisena iltana esiintyi Mega-Paula jolloin asiakkaita oli enemmän, liekö joulun läheisyys vaikuttanut asiaan. Muutamia päiviä aikaisemmin olivat esiintyneet Frederik ja Jope Ruonansuu jolloin asiakkaita oli varmasti ollut enemmän.

Playa del Inglesistä pääsin bussilla lentokentälle, bussit n:rot 66 ja 90 menevät kentälle, hinta 3,50.

Käydessäni kahdessa isossa kauppakeskuksessa Yumbossa ja Citassa sain niissä suoritettua pienet ostokseni edullisesti. Molemmissa on paljon basaarityyppisiä kauppoja kahviloiden, ravintoloiden ja supermarkettien lisäksi.

Inglesissä on useita suomalaisia ravintoloita ja kahviloita, joiden hinnoissa on valitettavasti ”suomilisää”.

Ymmärrän asian sillä sesonki kestää vain aikansa ja suomalaisia asiakkaita on rajallinen määrä, mukavaa kuitenkin, että tällaisia paikkoja on olemassa. On mukavaa keskustella muiden suomalaisten kanssa varsinkin, jos asuu koko talven Kanarialla.

Talviaikaan tunnetut suomalaiset laulajat esiintyvät suomibaareissa, itse näin Vicky Rostin Iskelmä-baarissa.

Lisäksi esimerkiksi Apilaniitty ravintolassa on mahdollista tanssia tanssimusiikkia, joka valitettavasti on vähentynyt ravintoloista Suomessa, kuulemma syynä on kalliit esiintyjien palkkiot.

Inglesissä käydessä kannattaa käydä myös saaren eteläkärjessä Maspalomaksen hiekkadyynejä katsomassa, näiden takana sijaitsee pitkä uimaranta. Menin dyyneille ison, valkoisen, Rui-hotelliketjuun kulkevan hotellin läpi.

Elinkustannusvertailua

Elinkustannukset olivat v. 2018 noin puolet Suomen vastaavista. Suomalaisen työntekijän jäädessä eläkkeelle hänen tulonsa yleensä puolittuvat mutta muuttaessaan Kanarialle hänen menonsa samalla kulutuksella myös puolittuvat, joten ostovoima ei juurikaan heikkene.

Monien suomalaisten eläkkeet ovat samalla tasolla tai suurempia kuin paikalliset palkat. Vuonna 2018 keskipalkka (netto) on alle tuhat euroa/kk Kanarian saarilla.

Ulkona syöminen, juomisesta puhumattakaan on huomattavasti edullisempaa. Lounaan voi saada 5–6 eurolla, tähän hintaan löytyy jo eri ruokalaji vaihtoehtoja.

Ruokakaupassa hinnat ovat lähes puolet Suomen vastaavista. Sanotaan että suomalainen ei usko ennen kuin näkee, joten laitoin muutaman kuvan Dino Supermarketin hinnoista.

Vertailua Gran Canaria – Manner-Espanja

Vertailtaessa Manner-Espanjaa ja Kanarian saaria, on Kanarian saarilla yksi merkittävä etu – lämmin sää ympäri vuoden.

Aurinkorannikolla ei ole ”kesäkelit” ympäri vuoden mutta talvella voi olla asunnossa viileää koska ei ole kunnollista lämmitystä ja monessa asunnossa on kylmä kivilattia. Sähköllä saa tietysti asunnon lämpimäksi mutta siitä tulee ylimääräistä kulua.

Tietysti liikkuminen on saarilla rajoitetumpaa kuin Manner-Espanjassa mutta hyvät lauttayhteydet saarten välillä tarjoaa vaihtelua maisemanvaihtoon ja jo pelkästään Gran Canarian saarella riittää nähtävää vuoristossa, pikkukylissä ja mikäli on pilvistä niin silloin voi suunnata saaren eteläosaan.

Kuitenkin useimmat suomalaiset valitsevat asunpaikakseen Aurinkorannikon. Manner-Espajasta on helpompi, nopeampi ja edullisempi matkustaa Suomeen ja takaisin.

Olen kuullut että, asunnon myynti on vaikeaa, jos haluaa myydä Kanarialla, onhan paikka saari. Lisäksi asumisen kalleus haittaa elämää nykypäivänä Kanarilla, tähän vaikuttaa tietysti vähäinen asuntojen määrä ja suuri kysyntä.

Playa del Inglesin rantakatu.

 

Kauppakeskus Cita.

 

Iskelmäbaari Playa del Inglesissä.

 

Pub Ryysyranta Maspalomaksessa.

 

Riun luxus hotelli Maspalomaksessa.
Maspalomaksen kuuluisat hiekkadyynit.

 

Suomalaisen joulutervehdys Maspalomaksen hiekkadyyneillä.

San Agustin

Inglesistä lähimpään kaupunkiin, San Agustiniin pääsi kätevästi polkupyörällä, lähes koko matkan oli alamäkeä Agustiniin asti.

San Agustin on pieni, siisti ja rauhallinen paikka, jossa eläkeläiset varmasti viihtyvät, heitä näkyi paljon olevan päiväkävelyllä. Mikäli Inglesin yöelämä ei kiinnosta niin rauhallisempi San Agustin on hyvä vaihtoehto lomailla.

San Agustinin loma-asuntoja.

 

San Agustinin puistoa.

Puerto del Mogan

Kävin Playa del Inglesistä linja-autolla kolmessa lähellä sijaitsevassa kaupungissa. Matkat kestivät 15–40 min suunta ja maksoivat 1,65 – 4 euroa/suunta.

Näistä vilkkain, ainakin markkinapäivänä oli Puerto del Mogan, Kanarian Venetsiakin kutsuttu kaupunki. Kaupungin halki kulkee kanavia kuten Venetsiassa. Tämä paikka oli mielenkiintoisempi kuin odotinkaan.

Markkinat Puerto del Moganissa.

 

Kanava, Puerto del Mogan.

Arguineguin

Inglesiä näistä lähinnä oleva kaupunki Arguineguin on hyvin rauhallinen pikkukaupunki. Ranta oli lähes tyhjä, rantakahviloissa oli jonkin verran asiakkaita. Nähtävyyksiä hienon merimaiseman lisäksi ei juuri ollut.

Rantakatu, Arguineguin.

Puerto Rico

Puerto Rico on myös rantakaupunkina paikka, joka elää turismista. Ranta on suosittu ja isot valkoiset talot ovat vallanneet vuorenrinteet.

Olin aikaisemmin kuullut kaupungissa sijaitsevasta suomalaisesta ravintolassa Ulvovasta Mylläristä, joten oli aika tutustua paikkaan. Ilokseni havaitsin sen olevankin iso paikka ”suomikuppilaksi”.

Ravintolalla on iso aurinkoinen terassi toisessa kerroksessa, josta on hieno näköala rannalle/merelle. Käydessäni siellä paikalla oli mukavasti porukkaa ja live-musiikkia. Ulvovaa Mylläriä en nähnyt eikä kukaan mukaan ulvonut, kaikki käyttäytyivät asiallisesti.

Puerto Rico, Gran Canaria.

 

Suomalaisen ravintolan Ulvovan Myllärin iso terassi.

Yhteenveto

Jokainen varmasti löytää näistä oman suosikkikohteensa. Mikäli itse asuisin pidempään Gran Canarilla asettuisin varmaankin Las Palmasiin josta joskus pilvisenä päivänä voisi käydä linja-autolla Playa del Inglesissä.

Keskimäärin Inglesissä on aurinkoisempaa kuin Las Palmasissa. Las Palmas kuitenkin tarjoaa suurkaupunkina kaikki palvelut ja edullisempaan hintaan kuin edellä mainitut pikkukaupungit, jotka elävät turismista.

Mikä on sinun suosikkikohteesi Kanariansaarilla?

Linkkejä:

Ohessa hyödyllisiä, suomenkielisiä linkkejä Las Palmasista ja Kanariansaarista:

www.laspalmas.fi – hyödyllistä tietoa Las Palmasista, ravintoloista, kahviloista, ostosmahdollisuuksista, harrastusmahdollisuuksista, nähtävyyksistä, tapahtumista jne.

http://www.pienimatkaopas.com/laspalmas – Hyvä yleis- ja selviytymisopas.

https://www.rantapallo.fi/rantalomat/matkailijan-saastovinkit-kanariansaarille – yksi monista Rantapallo.fi:n kirjoittamista jutuista koskien Kanariansaaria.

https://issuu.com/canariansanomat – suomalainen sanomalehti tarjoaa infoa Gran Canariasta ja sen tarjonnasta niin mainosten kuin juttujenkin muodossa.

https://www.suomi-kerho.net – Kerhon tarkoituksena on ylläpitää yhteisiä tapaamisia Gran Canarian saarella asuville ja siellä vieraileville suomalaisille.

Englanninkielinen: https://www.grancanaria.com/turismo/en viralliset Kanariansaarten kotisivut.

Video Gran Canaria – lähde Before You Go / YouTube

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Pakko todeta, että varsin mukavan hintaisia lentoja oli kyllä tuolloin, nyt noista on ainakin yleisesti turha haaveilla – ja sama taitaa olla myös tulevaisuudessa. Itselläni ei etätyö ulkomailla tietoturvasyistä ole valitettavasti ainakaan tällä hetkellä mahdollista. Jos olisi, ei Gran Canaria olisi lainkaan pöllömpi vaihtoehto joksikin aikaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.