Useimmat suomalaiset jotka saapuvat Suomesta Malagan lentokentälle, Aurinkorannikolle, jatkavat välittömästi toiseen kohteeseen, Malaga kuitenkin tarjoaa varsinkin kesäaikaan paljon nähtävää ja toimintaa.

El Palmersin puisto.

 

Yksi Malagan näyttävistä suihkulähteistä.

Taustatietoa Malagasta

Aurinkoinen rantakaupunki Malaga on Espanjan Aurinkorannikon selvästi suurin kaupunki, asukasluku noin 570 000. Olen tehnyt muutaman vierailun kaupunkiin, tässä niistä koosteet.  kaupunki on tunnettu katedraalistaan, museoistaan, Picassosta ja Alcazaban ja Gibralfaron linnakkeista.

Málaga on edullisimpia Länsi-Euroopan suuria kaupunkeja, sillä hintataso on noin kolmanneksen Helsingin hintoja edullisempi, ravintolahintojen osalta enemmänkin.

Malagan lentokentältä on noin 15 minuutin matka keskustaan. Malagasta on hyvät yhteydet Aurinkorannikon muihin kohteisiin. Kun ostat kymmenen euron hintaisen lipun Malagan rautatieasemalta, lentokenttää vastapäätä, voit matkustaa sillä niin paljon kuin ehdit välillä Malaga – Fuengirola.

Vehreä puisto kaupungilla.

 

Malagan rantakatu.

 

Malagan pitkä ranta.

Kulttuuritarjonta

Picasson syntymäkaupunki Malaga tarjoaa paljon kulttuuria toisin kuin muut Aurinkorannikon kohteet. Malagassa on laaja tarjonta museoista, taiteesta, eri tapahtumista kuten jalkapallosta.

Suomalaiset jalkapallosta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä ravintola Reflaan, Fuengirolassa. Siellä kerrotaan yhteiskuljetuksista syksyn peleihin Malagaan tai voit ottaa yhteyttä Facebookin kautta: https://www.facebook.com/ravintolauusirefla/?locale=es_ES

Pitkä kävelykatu satamassa. Uusi moderni katos antaa myös auringonsuojaa.

 

Malagan modernia taidetta.

Ostokset

Ostoksista kiinnostuneiden kannattaa suunnata keskustan liikkeiden lisäksi McArthurGlennin Designer outlet ja Plaza Majorin ostoskeskukseen, siellä sijaitsee myös outletkylä, merkkituotteita alennettuun hintaa. Malagasta pääsee sinne paikallisjuna Renfellä.

Juna-aseman nimi on myös Plaza Major joka on lentoaseman pysäkistä seuraava Fuengirolan suuntaan, ostoskeskus on aivan aseman vieressä. Tässä linkki heidän kotisivuilleen: https://www.plazamayor.es/en

Kaupungin runsaassa ravintolatarjonnassa riittää valinnanvaraa. Hintataso on Malagan keskustassa hieman Aurinkorannikon muita kaupunkeja korkeampi ruuan ja juoman suhteen, eräässä ulkoilmaravintolassa iso olut maksoi lähes viisi euroa! Torremolinoksessa ja Fuengirolassa ei ole ollut missään näin kallista, toisaalta kun ajattelee Suomen hintoja, niin ei voi sanoa kalliiksi.

Kaupunkikierros Hop on Hop off -bussilla

Lähdin kaupunkikierrokselle ostamalla lipun turisti-infosta keskustasta, pääkävelykatu Calle Lariosta vastapäätä. Lippu maksoi 25 euroa ja kierros kestää noin 1,5 tuntia, joskin välillä bussi on pitkiä aikoja ruuhkissa.

Kierros tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää, suosittelen jäämään bussista ainakin Cibralfon linnakkeella, siellä on hienot maisemat 130 metrin korkeudelta yli Malagan ja pääset tutustumaan linnakkeen yksityiskohtiin.

Linnakkeeseen on pieni pääsymaksu paitsi sunnuntaisin klo 14.00 jälkeen sisäänpääsy on ilmainen.

Hop on bussit liikkuvat 30 min. välein, joten ehdit sopivasti tutustumaan linnakkeeseen ja käymään linnakkeella olevassa ulkoilmaravintolassa.

Malagan linnoitus

 

Linnasta avautuu hieno näköala.

 

Linnakkeelle noustessa havaitsin joillakin olevan asunto näköalapaikalla.

 

Kuin muskettisoturi, linnan rekvisiittaa.

 

Menneiden aikojen sotilas.

Malagan katedraali

Pääsylippu maksaa katedraaliin 8 euroa, eläkeläiset saavat alennusta. Toisinaan saattaa olla ruuhkaa katsomaan suosittua nähtävyyttä. Kuten kuvista voit nähdä, katedraalista riittää ihmettelemistä, koon ja koristelun suhteen. Katedraalin toisessa kerroksessa sijaitsee vanhoja koriste-esineitä.

Katedraali sijaitsee pääkävelykadun lähellä, vain yhden poikkikadun päässä. Paikka näkyy kaukaakin koska torni on 80 metriä korkea.

Sisäänkäynti komeaan Malagan katedraaliin.

 

Katerdaalissa riittää koristeltuja yksityiskohtia ja korkeutta.

 

Katerdaalin hienoja lasimaalauksia.

 

Koristeltu saarnastuoli.

Malagan automuseo

Kävin erikoisautoista kiinnostuneena Malagan automuseossa jossa sijaitsee myös muotimuseo, paikka on saanut erittäin hyvät asiakaspalautteet. Auto- ja muotimuseon yhdistäminen on saatettu tehdä siksi että molemmat, sekä miehet että naiset viihtyisivät paikassa.

Pääset sinne helposti matkustamalla paikallisjuna Renfellä ja jäät pois Victoria Kentin pysäkillä, lentokentän ja Malagan välillä sijaitseva pysäkki. Minulla oli polkupyörä joten pyöräilin kohteeseen. Sisäänkäynti tapahtuu kadulta kahden suuren pylvään välistä. Pääsymaksu on 10 euroa, eläkeläisille alennus.

Automuseossa on paljon todella vanhoja autoja, valmistettu 1920 ja 1930-luvuilla, monet ajan henkeen avoautoja. Tunnetuimmat arvostetut automerkit ovat edustettuina, mallit ovat urheilu- tai isoja sedan malleja.

Merkkejä joita havaitsin olivat Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Lincoln, Cadillac, Chevrolet (Corvette), Ferrari, Maserati, Alfa-Romeo. Lisäksi näyttelyssä oli useita automerkkejä joiden valmistus oli lopetettu tai niitä ei ole tuotu Suomeen, ainakaan en ole näitä malleja nähnyt.

Näyttelyssä oli esille näyttäviä naisten juhlavaatteita, hattuja ja laukkuja, muutaman tunnetun tuotemerkin tunnistin.

Olin näkemääni tyytyväinen, vaikka odotin näkeväni enemmän 1960-1980 lukujen urheiluautoja. Kaikki autot oli hienosti entisöity ja joidenkin autojen yhteydessä oli rekvisiitaa, kuten ajan henkeen puettuja matkustajia, golf-mailoja, matkalaukkuja ym.

Wanha auto ja yksi asumalli.
Futuristinen kilpa-auto automalli Helicron 2 vuosimallia 1932.

 

Ferrari 250 GT Speciale. Ferrari osasi tehdä ajattomia ja tyylikkäitä autoja jo vuonna 1956.

 

Jaguarin E-type 1961. Moni pitää tätä avomallia kaikkien aikojen kauneimpana autona.

 

Muotimuseon naisten hameita ja hattuja seinällä.

Malagan kasvitieteellinen puutarha

Malagan kasvitieteellinen puutarha, Jardin Botanico sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä kaupungin pohjoispuolella osoitteessa Cam. del Jardin Botanico, 3, 29014 Málaga.

Helpoiten pääset sinne ottamalla edullisen Uber-taksin, kuten minäkin tein kaverin kanssa siellä käydessä. Uber toimii hyvin Malagassa, ei tarvinnut taksia kauan odottaa.

Vaikka et olisi ”viherpeukalo”, niin siellä voit nähdä erilaisia kasveja kuin mitä olet Suomessa tavannut, kuten jättikokoiset katajat ja erilaiset kaktukset,  muutama kuva ”puhukoon puolestaan”.  Puutarha on hyvin hoidettu ja laaja, joten kannattaa varata aikaa kohteeseen vaikka koko iltapäivä.

Sisäänkäynti Jardin Botanicon kasvitieteelliseen puutarhaan.

 

Kasviteteellisen puiston kukkaloistoa.

 

Puisto on hyvin hoidettu.

 

Mallinuket vesiputouksessa.

 

Jatkuva vesivirtaus pojan kannusta.

 

Yksi puiston monista poluista.

El Pimpi -ravintola

Luin ennen Malagan matkaa että Malagan tunnetuin ravintola on El Pimpi, joten kävin kohteessa.

Tunnettavuuden taustalla ei ole mitään moraalitonta, vaikka se suomalaisille saattaa tulla mieleen hassusta nimestä johtuen. El Pimpi oli Malagan ensimmäinen turistiopas, joka auttoi turistit löytämään halutun kohteen kaupungissa.

Tämä julkkistenkin suosiossa oleva ravintola tarjoaa espanjalaista kotiruokaa. Lisäksi sieltä voi ostaa mukaan viiniä, lihaa tai hedelmiä.

En ostanut ravintolasta mitään, henkilökunta näytti kiireiseltä, en jäänyt jonottamaan.

Lähdin ravintolasta tuttuun Garnierin kahvila-konditorioon. Siellä nautin kahvin kanssa mansikkaleivoksen, hinta 6,60. Palvelu oli nopeaa ja tarjolla on runsaasti erilaisia tuoreita makeita ja suolaisia tuotteita.

El Pimpi ravintola.

Malagan jouluvalot

Malagan jouluvalot ovat tunnettu nähtävyys, kohta voit nähdä ne jos olet Aurinkorannikolla, valot syttyvät 24 marraskuuta. Iso kävelykatu Calle Larios on iltaisin aivan täynnä ihmisiä jotka seuraavat valojen säihkettä musiikin tahdissa. Omaisuudesta kannattaa pitää huolta väen tungoksessa.
Tämän kaltaista valoloistoa odotettavissa alkaen marraskuun lopulla.

Yhteenveto

Suosittelen tutustumaan Malagaan Aurinkorannikon vierailun yhteydessä. Malaga tarjoaa erilaista nähtävää turistikaupunkien tarjonnan lisäsi. Malagassa voi viettää kaupunki- ja rantaloman samassa kohteessa, asia mitä ainakin itse arvostan. Malaguetan ranta on kaupungin suosituin ranta jonka ääressä kulkee leveä kävelytie.

Malagan tunnelmaisilla vanhan kaupungin kaduilla on mukava seikkailla tutustuen pieniin myymälöihin ja kahviloihin, opasteet auttavat suunnistamaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

Suosittelen vierailemaan myös Malagan kauppahallissa ostamassa tuoretta ruokaa tai käymään lounaalla kuten monet paikallisetkin tekevät. Paikka sijaitsee vanhassa kaupungissa.

Mukavaa vastapainoa suuren kaupungin hälinälle tuovat Malagan vehreät puistot, joissa on rentouttavaa pysähtyä.

Golfin harrastajille Malaga ja muut Aurinkorannikon kaupungit tarjoavat runsaasti eri kenttiä ympärivuotiseen pelaamiseen.

Malaga on tällä hetkellä kovassa nosteessa, turismi kasvaa vuosittain, kiinteistöjen hinnat nousevat, kaupunki on etätyöläisten suosiossa ja Kauppalehden mukaan Yhdysvalloista suunnitellaan lentoreittejä Malagaan. Nämä asiat tietysti nostavat hintatasoa mutta vielä kaupunki on kohtuuhintainen, joskin vuokrat ovat nousseet monelle liian kalliiksi.

Poimi antamistani linkeistä mieluisimmat kohteet ja tutustu Malagaan, jos se on jäänyt sinulta tekemättä tai etsit uusia kohteita kaupungista.


Lisätietoa:

https://www.pienimatkaopas.com/malaga/nahtavaa.html

https://www.imt.fi/malaga/nahtavyydet

https://www.domusvenari.com/fi/blog/malagan-kaupunki-erinomainen-sijoitus

https://www.tripadvisor.com/Tourism-g187438-Malaga_Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia-Vacations.html

Malagan kaupungin viralliset sivut, englanniksi https://www.spain.info/en/destination/malaga

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Taas on tullut katsottua lentolippuja Malagaan, kun pisteet ovat vanhenemassa. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä tuonne, joten pitää laittaa artikkeli muistiin, jos Malagaan tulee lähdettyä. Erityisesti Malagan jouluvalot olisi mukava päästä näkemään, mutta niin näyttää upealta myös esimerkiksi tuo katedraalikin.

    1. Kiitos palautteesta. Jälleen on jouluvalot sytytetty Malagassa. Jouluun valmistauduttaan täällä Aurinkorannikolla, nyt esimerkiksi täällä Torremolinoksessa on juna-aseman vieressä jo joulupukin mökki pystyssä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.