Matkustaminen Espanjaan

Olin järjestänyt asiani niin, että pääsin lähtemään pelkät käsimatkatavarat mukanani Torremolinokseen syyskuun alussa. Matkustin Turusta Silja Linella omassa hytissäni Tukholmaan, hinta vain 30 €.

Tukholman keskustasta pääset Arlandan lentokentälle lentokenttäbussilla 15 eurolla. Ryanairilla pääset edullisesti Espanjaan.

Minulla oli suora lento Malagan kentälle, hinta vain 70 €, olin sopivasti siellä ilta kahdeksalta, Suomen lennot olisivat olleet puolen yön aikaan perillä.

Mikäli matkustat muualta kuin Länsi-Suomesta, niin Norwegian lentää edullisesti Helsinki-Vantaalta. Myöskin Finnair lentää suoraan Malagaan. Kannattaa katsoa minkä yhtiön aikataulut sopivat itselle parhaiten hinnan lisäksi, lentopisteet kannattaa hyödyntää.

Paikallisjunalla Malagasta Torremolinokseen

Malagan terminaalista ulos kävelemällä  suoraan edessä onkin paikallisjuna Renfe, jolla pääset Fuengirolaan asti, itse jäin pois Torremolinoksessa. Pääsin kiinteistövälittäjäni postittamilla avaimilla omaan asuntooni kaupungin keskustassa.

Asianhoitajatoimiston suomalainen yhdyshenkilö oli järjestänyt sähköt asuntoon, joten myös ilmastointi toimi, mikä helpotus.

Lue myös tämä: Muuttovinkit Espanjaan, osa 2.

Asettuminen Torremolinokseen

Ensimmäiseksi kävin syömässä hampurilaisaterian Torremolinoksen juna-aseman lähellä olevassa pihviravinto Coloniassa.

Tilasin hampurilaisen 2 x 200 g pihveillä ja ison oluen, hinta yhteensä 15 €. Hinta-laatusuhde oli kohdallaan ottaen huomioon aterian runsaan koon ja pihvit olivat paljon maukkaampia kuin pikaruokaravintoloissa.

Tukholmassa lentokentällä sunnuntaisin oli vain kahvilat auki, joten en ollut syönyt kunnolla koko päivänä, tämä kannattaa ottaa huomioon matkustaessa pyhäpäivinä.

Kävin seuraavana päivänä noutamassa yhden matkalaukkuni suomalaisesta autovuokraamosta, Jarisrentalista. Sinne voit jättää laukun säilytettäväksi käydessäsi Suomessa. Säilytys maksaa vain 10 € / kk, ei kannata rahdata laukkuja edestakaisin Espanjan ja Suomen välillä.

Suomi-TV:n, kotinetin ja kännykkäliittymän hankinta

Halusin saada netin käyttööni mahdollisimman pian, joten kävin hankkimassa sen suomalaisesta MiMobibes liikkeestä Fuengirolasta, Paikka sijaitsee Centro Finlandia rakennuksessa.

Tilasin 300 megan kotinetin hintaan 19,90 1. vuosi, jatkovuodet 29,90 €, Lisäksi otin espanjalaisen kännykkäliittymän hintaan 6,90 € / kk, sisältäen rajattoman puheen Espanjassa.

Sain nämä palvelut hieman edullisemmin koska minulla oli NIE-numero (espanjalainen sotu), tämä numero piti hankkia asunnon oston yhteydessä.

Samasta liikkeestä ostin myös digiboksin hintaan 149 €, tämän lisäksi maksan 20 € / kk ladatusta TV:n katseluajasta. Näin saan näkyviin suomalaiset TV-kanavat. Niistä kuukausista kun olet Suomessa ei tarvitse maksaa koska palvelun voi laittaa tauolla, hieno asia.

Liityin netin välityksellä myös heti parille Suomen työväenopiston kurssille, kätevää että nykyään voi kehittää itseään etänä.

Kaksi säästövinkkiä

Mikäli muutat nyt syksyllä Aurinkorannikolle, niin kannattaa heti hankkia paikallisjuna Renfeen 10 euroa maksava lippu, sillä voi matkustaa koko tämän loppuvuoden. Kun olet matkustanut 10 matkaa, niin saat 10 euroa takaisin eli matkustat ilmaiseksi. Tämä ei koske kaukojunia.

Pari kauan Torremolinoksessa asunutta suomalaista kertoivat että Mercadona-kauppaketjun myymälät ovat edullisin paikka ostaa ruokaa. Lisäksi Torremolinoksen Mercadona on hieman edullisempi kuin Fuengirolan vastaava kauppa.

Torremolinoksen keskustan ulkopuolla sijaitsee iso Carrefourin tavaratalo, siellä on laaja valikoima eri tuotteita kuten Suomen Prismoissa/  Citymarketeissa.

Sinne pääsee kätevästi junalla jäämällä pois Montemarin asemalla, ensimmäinen asema Torremolinoksesta Fuengirolan suuntaan.

Alkuhankaluuksia

Sovituista aikatauluista kiinni pitäminen on edelleen espanlaisille vaikeaa, valitettavasti. Sovin liikkeessä että internetin asentaja saapuisi ylihuomenna, keskiviikkona.

Asentaja soittikin että hän tulee jo huomenna tiistaina 12.00. Hän tulinkin vasta 16.00 eli liian myöhään koska siivooja oli ehtinyt lähteä ja vain hänellä oli sähkökaapin avain.

Keskiviikkona tuli viesti että netti asennetaan torstaina klo 15, ei tullut koko päivänä. Nyt minulla olisi ollut avaimet sähkökaappiin siivoojalta.

Perjantai-aamulla minulle soitettiin että asennus on klo 15.00, asentaja tulikin jo 14.30, onneksi en ollut kaukana. Lopulta asennus onnistui mutta lähes viikko siinä menikin odottaessa! Tälläiseen voi varautua.

Eräänä iltana havaitsin vettä parvekkeen lattialle, että tämäkin vielä, tuli mieleeni. Huomasin nopeasti että ilmastointilaitteen kondesiovesiastia oli täyttynyt, tämä oli tutu asia edellisen työpaikan serverihuoneesta.

Vesitilanne kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja ottaa ilmastointi pois käytöstä mikäli matkustaa Suomeen tai muutoin on pidempään pois asunnosta.

Pankkiasiat

Ehdin käydä asentajaa odotellessa pankissa hoitamassa suoraveloitusasiat kuntoon. Espanjassa vesi-, sähkö-, jätehuolto- ja yhtiövastikemaksut menevät kätevästi suoraveloituksena.

Kiinteistövälittäjäni oli varannut minulle pankkiin ajan virkailijalle.

Tilin avauksen jälkeen pitää ladata apps, jotta pääsee kirjautumaan tilille, näin ainakin Caixabank on varmistanut turvallisen tilille kirjautumisen. Itse en pitänyt appsia tarpellisena mutta se tarvitaan.

Onneksi pankissa oli suomalainen pankkitoimihenkilö. Hänelle kannattaa varata aika tapaamiselle.

Muuttovinkkejä Espanjaan

0 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.