Maailmankuulua espanjalaista jalkapalloa katsomassa Malagassa. Käydessäni viime kesänä katsomassa Suomen jalkapallomaajoukkueen pelejä Ravintola Uudessa Reflassa  https://uusirefla.com, Fuengirolassa, sain tietää että paikan omistaja järjestää jalkapallomatkoja Malagaan katsomaan paikallisen Malaga FC:n pelejä.

 

Kauden alettua syksyllä osallistuin matkalle, ohessa kokemukseni matkasta. Seurasin Facebookista Reflan ilmoituksia koskien tulevia pelejä. Löydettyäni sopivan pelipäivän soitin Reflaan ja ilmoitin kiinnostukseni osallistua peliin.

Lauri P. Pietikäinen, Reflan toinen omistaja, pyysi käymään koska olen ensimmäistä kertaa menossa katsomaan peliä. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan ottelumatkalle, niin maksamalle hänelle lipun ja linja-autokuljetuksen peliin, saat sen hintaan 35 €. Lippuja on myytävänä muuallakin esimerkiksi Torremolinoksessa suomibaari La Donassa saat sieltä samaan hintaan lipun ja kuljetuksen.

Lähtö jalkapallo-otteluun

Pelipäivänä menin ensin La Donaan, josta lähti peliä katsomaan muutama muukin suomalainen. Kävelimme Torremolinos Centre -bussipysäkille, paikka sijaitsee 100 metriä juna-asemalta. Lähtemällä La Donasta muiden suomalaisten kanssa löydät varmasti oikean bussipysäkin.

Maailmankuulua espanjalaista jalkapalloa katsomassa Malagassa

Siisti, uudehko, tilaus linja-auto saapui sovitusti klo 17.00. Kaikki matkustajat olivat suomalaisia, tietääkseni. Matkalla Lauri P. Pietikäinen toimi matkan vetäjänä ja kertoi ennakkotunnelmia pelistä eli taustatietoa Malagan joukkueen tilasta, ketä siinä pelaa, ketä on tullut, mikä on joukkueen tilanne sarjassa.

Kokemuksia ottelusta

Malagan kentällä huomaat eron suomalaisiin kenttiin eli on paljon isompi ja nurmikko on hienossa kunnossa. Tähänkin otteluun osallistui katsojia noin 20 000. Käynti kentälle kuitenkin sujuu jouhevasti, järjestävillä on kokemusta otteluiden järjestämisestä.

Maailmankuulua espanjalaista jalkapalloa katsomassa Malagassa

Näkymä kentälle on hyvä, edessä oleva istuvat riittävästi alempana. Yleensä Malagan otteluliput oikeuttavat päätykatsomon ylemmille paikoille, mikäli ne ostat ne Reflasta.

Itse ottelussa olivat vastakkain FC Malaga – Real Betis II. Ottelu päättyi 1 – 1, joskin Malaga painosti hienokseltaan peliä, joten voittokin olisi ollut otettavissa. Tunnelma oli kaikin puolin mukava, yleisö eli ottelussa mukana. Mikäli Malaga sai hyvän tilanteen, niin yleisö kohahti ja taputti onnistuneille suorituksille. Yleisö käyttäytyi hyvin, mitään häiriköintiä en tavannut pelin aikana.

Maailmankuulua espanjalaista jalkapalloa katsomassa Malagassa

Ottelun päätyttyä bussi lähtee kotiin päin melko pian pelin päätyttyä. Bussi pysähtyy muutaman kerran matkan varrella, yleensä ainakin Benalmadenassa ja Torremolinoksessa ennen päätepysäkkiä Fuengirolassa.

Matkalla on tapana kerätä pieni ”kolehti” espanjalaisella bussikuskille koska palkat ovat pienet Espanjassa.

FC Malagan tilanne

FC Malaga pelaa Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ollen tällä hetkellä (25.11.2022) sarjassa viimeisenä, valitettavasti. Korkeimmalla tasolla La Ligassa ovat totutusti kärjessä Real Madrid ja Barcelona. Näiden joukkueiden otteluita et siis pääse katsomaan Malagassa, vaan sinun pitää matkustaa esimerkiksi Sevillaan tai Cadiziin. Näissä kaupungeissa liput ovat myös halvempia kuin Madridissa tai Barcelonaan.

Suomalaisille on myös Malaga FC:n faniclubi https://uusirefla.com/malaga-fan-club-finland

Pari hauskaa esimerkkiä jalkapallon merkityksestä Espanjassa

Lauri Pietikäinen kirjoitti paikallislehdessä, että eräs mies oli mennyt katsastamaan autoaan. Kiireen vuoksi auto oli kuinkin jäänyt kunnostamatta ja katsastusmiehellä olikin huomautettavaa useastakin kohdasta. Miehellä oli kuitenkin FC Malagan pelipaita päällä ja katsastusmies oli kova Malagan fani, joten puhe siirtyi nopeasti jalkapalloon ja samalla mies sai leiman hyväksymisen merkiksi.

Laurin toinen esimerkki on liikenteestä. Hän oli ajamassa autollaan, kunnes poliisi pysäytti hänet kuten monet muutkin liikenneratsiassa. Hän oli kuitenkin unohtanut auton paperit kotiin. Normaalisti tästä olisi seurannut pitkät selvitykset poliisille ja käynti poliisilaitoksella.

Hänen ja poliisin keskustelu siirtyi jalkapalloon, hänen kerrottuaan, että hän on liikkeellä jalkapalloasioissa ja hän edistää alan toimintaa Espanjassa. Poliisi oli myös jalkapallomiehiä, joten poliisi päästi hänet jatkamaan saman tien ilman mitään selvityksiä.

Joko luit tämän: Muuttovinkkejä Espanjaan

Yhteenveto

Espanjassa voit nähdä korkeatasoista jalkapalloa myös alemmissa sarjoissa, ei ainoastaan La Ligassa. Lisäksi otteluita on mukava seurata Espanjan säässä, kuumimpaan aikaan kesällä sarja on kesätauolla. Sarjat alkavat syksyllä ja päättyvät keväällä.

HJK, Helsingin jalkapalloklubi kävi tänä syksyllä pelaamassa Europelin Real Betistä vastaan Sevillassa. HJK koki miten kova vastus oli La Ligan keskitason joukkue, ei mitään mahdollisuutta voittaa. HJK hävisi ottelun 0 – 3. En ollut katsomassa ottelua. Hinta olisi ollut 95 € kuljetuksineen Sevillaan, europelit ovat arvokkaita.

Tällä hetkellä on menossa jalkapallon MM-kisat. Otteluita on mahdollista seurata lähes joka baarissa. Baareissa saat helposti seuraa turisteilta, jotka katsovat pelejä. Espanjalaiset eivät oikein osaa englantia, joten keskustelu on useimmille hankalaa heidän kanssaan.

Espanjalle voi odottaa menestystä kisoissa, joskin aivan voittoon asti en usko joukkueen pääsevän. Mielestäni joukkueella ei ole tiukoissa peleissä riittävän tasokkaita maalintekijöitä, vaikkakin voittivat heikon Costa Rican avausottelussa 7 – 0!

Menen varmaan joskus toistekin katsomaan FC Malagan pelejä, joskin kausikorttia en aio ostaa. Malagassa voit ostaa myös fanituotteita heidän myymälästään, tästä myymälään https://www.tiendamalagacf.com/en

Maailmankuulua espanjalaista jalkapalloa katsomassa Malagassa

Sanonta ”jalkapallo on parasta livenä” pitää minun mielestäni paikkansa.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on espanjalaisesta jalkapallo-otteluista?

Malaga FC:n viralliset kotisivut www.malagafc.com

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.