Tein työnantajani tarjoaman virkistäytymismatkan Riikaan työkavereideni kanssa, olimme Riikassa kaksi yötä vuonna 2019. Meillä oli yhteistä ohjelmaa, joten en ehtinyt omatoimisesti tutustumaan kaikkiin paikkoihin mutta toisaalta minulla oli mahdollisuus asua ja syödä normaalia tasokkaammin hotellissa.

Riikaa on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi, kaupungissa on 700 000 asukasta. Tiesitkö muuten, että Riika äänestettiin ennen matkaani 7. mielenkiinnottomimmaksi ja jännittävimmäksi matkakohteeksi maailmassa TripAdvisorin toimesta?

Riiassa on yhtä neliökilometriä ja asukasmäärää kohti suurin ilmaisen WiFi-kenttien määrä Euroopassa. Ilmainen Wi-Fi on saatavilla suurimmassa osassa hotelleja, kahviloita sekä takseissa.

 

Esimerkki siististä kadusta kukkakoristeluineen.

 

Iso silta ja Väinäjoki eli Daugava.

 

Linnamainen kattorakennelma.

 

Kissa katolla

Lentokentältä keskustan hotelliin

Lento kesti vain runsaan tunnin Riikan lentokentälle, josta otimme bussi numero 22:n keskustaan. Tämä sama bussilinja toimii edelleen kesällä 2024.

Lentokentältä poistuessa voi ostaa bussilipun kentän ovien ulkopuolelta vasemmalla olevalta kioskilta (paikallinen ärrä). Kävele noin 100 m läpi parkkipaikan ja löydät bussipysäkin. Bussi 22 kulkee suoraan keskustaan ja matka kestää noin 20 minuuttia. Bussi pysähtyy usealla pysäkillä Riikassa.

Bussilippu keskustaan maksaa Riikassa nyt 2024 kesällä 1,81 euroa. Mikäli on useampi matkustaja ryhmässä, niin kannattaa ottaa edullinen taksi.

Hotelli Avallon.

 

Kauppahallit

 

Pubin mainos.

Hotelli

Saavuimme Avalon hotelliin, hotelli sijaitsee jokirannan kupeessa. Avalonin hinnat alkaen aamiaisella 84 euroa/yö nyt kesällä 2024. Vertailun vuoksi viisi vuotta sitten 73 euroa/yö. Hintaan sisältyi monipuolinen ja maukas aamiainen. Hotellissa on kaikki tarpeellinen jopa kassakaappi ja silityslauta löytyivät huoneistamme.

Hotellissani Wi-Fi toimi moitteettomasti. Luin esitteestä, että Avalon hotellin kattoterassin baarista aukeaa hienot näkymät mutta sateen vuoksi asia jäi tarkistamatta.

Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla, jokirannan tuntumassa kätevästi vanhan kaupungin kupeessa, lähellä kauppahallien rakennuksia. Lyhyen matka päässä sijaitsee myös Hop on Hop off -bussien pysäkkipaikka, kaupunkikierroksen hinta nyt kesällä 2024 on 25 euroa.

Ravintola Lido.

 

Pihviateria 12 euroa v. 2019.

Hintataso 

Oheiset hinnat 2019. Illallisen kävimme syömässä vanhassa kaupungissa kellariravintolassa, jossa esimerkiksi murea pihviannos maksoi 12 euroa. Iso olut maksoi 2–4 euroa, näköalabaarissa 5,30 joten hinnat olivat huomattavasti Suomea edullisemmat. Pikkubaarissa vanhassa kaupungissa oli jopa tarjous: kaksi isoa olutta 3 euroa!

Merkkituotteet maksavat paljon Riikassakin mutta hyviä tarjouksia kannattaa hyödyntää, löysin kenkien outlet-myymälästä ”Centras zoles” -nimisestä liikkeestä laadukkaat kengät hintaan 55 euroa, ovh. 90 euroa.

Myymälän yhteydessä toimii myös kahvila. Liikkeen osoite on Terbatas iela 13, lähellä Radisson SAS:n korkeaa hotellia.

Paikallisille nämäkin hinnat ovat kalliita koska kommunistiajan jäljiltä Latviassa palkkataso/ostovoima on alhainen. Keskimääräinen keskipalkka on maassa noin 800 euroa netto kuukaudessa.

Näkymä Radisson SASin baarista.

 

Riian vapauden muistomerkki on 43 metriä korkea.

 

Mustapäiden talo.

 

Ortodoksinen katedraali.

 

Latvian tiedeakatemia.

Tutustumisarvoisia paikkoja:

Riian 800 vuotta vanha kaupunki on jo itsessään hieno keskiaikainen kaupunkikokonaisuus, johon pystyy kävellen tutustumaan. Riian ihanat jugendtalot on kunnostettu neuvostoajan jäljiltä.

Unesco on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Siisteys ja hyvin hoidetut kukkaistutukset koko kaupungissa saivat myös työkavereiltani kiitosta.

Näköalapaikka löytyy Radisson Blu Latvija -hotellin 26. kerroksen Skyline baarista, osoite Elizabetes iela 55. Otin siellä muutaman valokuvan, harmi vain, että sää ei suosinut valokuvausta.

Mustapäiden talo sijaitsee osoitteessa Rātslaukums 7, Raatihuoneen torilla vanhassa kaupungissa, jossa sijaitsee myös turisti-info. Mustapäiden talon sisusta on todella upea, voit todeta sen alhaalla olevasta videosta.

Miehitysmuseo, Raiņa bulvāris 7, Riian keskustassa. Museo kertoo synkästä neuvosto- ja natsisaksa ajasta Latviassa.

Lido on suuri ja suosittu Riian ravintolaketju, joka tarjoaa paikallista ”kotiruokaa” seisovasta pöydästä, hinta menee painon mukaan. Valitettavasti en itse ehtinyt testaamaan paikkaa yhteisen ohjelman vuoksi.

Heidän Tallinnan ravintolan monipuolisesta tarjonnasta pidin, hinta kohtuullinen.

Sään salliessa kannatta osallistua tunnin jokiristeilylle. Alus kiertää Riikan kanavassa ja kaupunkia halkovalla Daugava-joella, esimerkiksi Riga by canal -niminen yritys tarjoaa risteilyä, joka maksaa nyt 2024 kesällä 17 euroa ja kestää noin tunnin.

Lähtö tapahtuu jokiristeilylle kauniista Bastion Hillin puistosta, läheltä vapauden patsasta. Valitettavasti en itse osallistunut sateisen sään vuoksi risteilylle.

Yhteenveto

Riika tarjosi hyvän vastineen rahalle, myös työkaverini pitivät matkaa onnistuneena. Paikka tarjosi monelle uutta nähtävää, palvelua sai lähes joka paikassa englanniksi ja tallinnalainen työkaverini totesi, että hintataso on Riikassa edullisempi kuin Tallinnassa.

Vanhan kaupungin vastapainoksi on Riikaan rakennettu myös todella moderneja rakennuksia kuten esimerkiksi kansalliskirjasto. Riikalaiset olivat kohteliaita ja jotkut jopa onnittelivat meitä Suomen jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Riian ja Viron Pärnun välimatka on alle 200 km, joten voit harkita jos voisit vierailla kesällä molemmissa kaupungeissa, joko omalla autolla tai julkisilla.

Riika on hyvä vaihtoehto, vaikka viikonloppukohteeksi lyhyen lentomatkansa vuoksi. Valitettavasti meille sattui kaksi sadepäivää kolmen päivän aikana.

Kummasta sinä pidät enemmän Riikasta vai Tallinnasta?

Lisätietoja:

https://walleni.us/riika-nahtavyydet-viikonloppulomalle/

https://www.latvia.travel/en/city/riga

Vinkit Riian reissulle – eväät ensikertalaiselle

 Video:

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Riika on itseltäni vielä käymättä. Uskoisin pitäväni kaupungista. Marika on kaupungissa käynyt, mutta hänelle loppusyksystä sattui surkeat kelit eikä häntä ole oikein innostanut lähteä kaupunkiin uudelleen tutustumaan. Olen kuitenkin varma, että lähdemme vielä Riikassa käymään.

    1. Suosittelen käymään nyt kesällä, samalla voit käydä lähellä sijaitsevassa rantakohteessa, Jurmalassa, josta kirjoitan seuraavaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.