Palasin Espanjasta Suomeen Milanon kautta huhtikuussa, hyödynsin näin Euroopan yli lentämisen. Sain kohtuuhintaiset Ryanairin lennot Malagasta Milanoon ja sieltä Helsinkiin.

Milano valikoitui kohteeksi koska en ollut siellä aikaisemmin käynyt ja tarkoitukseni oli myös käydä päiväretkellä kauniissa Sveitsin Luganossa.  Sääennuste oli todella sateinen, joten Luganon matka jäi tekemättä mutta onneksi Comojärvellä, Italiassa riitti nähtävää.

Lentokentältä Milanon keskustaan

Saavuin sopivasti iltapäivällä Milano Bergamon lentokentälle, lentoaika runsas kaksi tuntia. Kannattaa ennen matkaa tarkistaa mille Milanon kentälle lentosi suuntautuu, ei ole kiva huomata olevansa väärällä kentällä varsinkin kotiin lähdettäessä.

Lentokentältä pääset edullisesti keskustaan. Otin valkoisen bussin, vaikka pikabussilla matka kesti 45 minuuttia, niin matka maksoi vain 12 euroa.

Sääennuste piti valitettavasti paikkansa Milanossa. Aurinko paistoi vai kentällä, bussimatkalla alkoi sade joka jatkui koko illan. Säätila oli +12 eli samanlainen kuin kuin Aurinkorannikon pahin sää tammikuussa.

Bussi saapui Milanon päärautatieasemalle Piazza Luigi di Savoia -aukiolle. Taksit ovat Milanossa kohtuuhintaisia, ehkäpä puolet Suomen hinnoista. Hyppäsin valkoiseen Tesla-taksiin, noin kolmen kilometrin matka maksoi 10 euroa, eikä tarvinnut kantaa laukkuja sateessa.

Majoitus Milanossa

Milanosta sinun on vaikea löytää edullista majoitusta keskustan alueelta. Milanon keskusta on kartoissa piirretty ympyrällä, löysin AirBnb-majoituksen ympyrän reunalla sijaitsevasta paikasta, joka oli useamman kilometrin ydinkeskustasta.

Kerrostaloasuntoni oli todella siisti, toimiva netti ja majoittaja vanha mummo oli kohtelias joka epätyypilliseen italialaiseen tapaan osasi hyvin englantia.  Huoneessani oli minua varten Milanon kartta, metrokartta ja turistibussi-esite, näillä pääsin hyvin alkuun. Maksoin yöstä yli 60 euroa, sen edullisempaa on vaikea löytää ainakaan läheltä metroasemaa.

Varaudu kuitenkin kylmiin huoneisiin, mikäli et matkusta kesällä. Huoneeni oli viileä, eikä huoneistossa ollut lämmityspattereita. Helteitä varten oli huoneessani ilmastointilaite mutta se ei ollut käytössä.

Majapaikkani sijainti oli kuitenkin hyvä, kiitos metron. Asunnoltani oli muutama sata metriä Istrian metroasemalle. Sieltä minulla oli vain kaksi metropysäkkiä, sitten metron vaihto ja toiset kaksi pysäkkiä keskustaan. Ostin kolmen päivän metrolipun, joka riitti koko oleskeluni ajaksi, hinta 15,50 euroa.

Suosittelen tutustumaan metron käyttöön, se helpottaa paljon liikkumista Milanossa. Metrolla matkustaessa tiedät ”missä menet”, joskin maisemia et metrosta näe.

Metro-asemat oli täysin automatisoitu, henkilökuntaa ei näkynyt kuin päärautatien metro-asemalla. Täten oli hyvä juttu että automaateissa oli englannin kielen valikot lipun ostoon.

Duomon katedraali on aina suosittu.

 

Valtavan kokoinen katedraali, huomaa kuinka pieniä ihmiset ovat kuvassa keskellä.

 

Katedraalin pääalttari.

 

Katedraalin komeat urut.

 

Näyttäviä patsaita ja lasimaalauksia.

 

Lukemattomia patsaita katedraalin ulkoseinissä.

 

Näyttävän näköinen patsas katedraalin aukiolla.

 

Sforzescon linna.

 

Linnan takana sijaitsee iso puisto.

 

Puiston laidalla sijaitsee tämä komea monumentti.

 

Naviglin aluetta halkoo kanava.

 

Valtavat viheristutukset näissä kahdessa kerrostalossa.

 

Kuva modernista Milanosta, kaupunki on yksi tärkeimmistä Italian kaupungeista liiketoiminnan osalta.

 

Vanhat ratikat kulkevat edelleen.

 

Hienoja taustavalaistuja tauluja kivijalkamyymälässä, osassa kohokuviointia.

Milanon nähtävyydet

Suosittelen varaamaan pääsylipun etukäteen netistä mikäli tiedät mihin aikaan menet katedraaliin.

Menin katsomaan Milanon suosituinta nähtävyyttä eli Duomon katedraalia. Jonotin Duomon katedraaliin 45 minuuttia jotta pääsin ostamaan lipun automaatista ja sen jälkeen oli vielä 15 minuutin jonotus turvatarkastuksessa, eikä edes ollut turistiaika!

Olisin halunnut mennä katsomaan maisemia katedraalin terassille mutta se oli loppuunmyyty sille päivälle. Ystäväni suosittelivat että mene ainakin sinne mutta kun ei ollut lippuja.

Katedraalissa riittikin katseltavaa, paikkahan on valtavan kokoinen ja siitä huolimatta hyvin yksityiskohtaisesti koristeltu kauttaaltaan koristeltu lattiasta kattoon asti, kuten voit kuvista huomata. Ei ole ihme että paikkaa on rakennettu vuosisatoja. Tällä hetkelläkin yksi ulkoseinä oli jälleen korjauksen alla.

Seuraavaksi ostin lipun Hop on Hop off -turistibussikierrokselle, hinta 25 euroa. Pääset sillä neljälle eri linjalle, lippu on voimassa 24 tuntia. Valitsin punaisen eli historiallisen reitin. Jäin pois bussista Sforzescon  linnan alueella. Suosittelen kävelemään linnakealueen läpi, et välttämättä huomaa isoa puistoa linnan takana mutta sinne kannattaa mennä, kuten kuvista näet.

Linnakealueelle on  vapaa pääsy mutta muutamiin paikkoihin kuten museoon pitää maksaa pääsylippu.

Puiston perällä sijaitsee Ranskan Riemukaaren kaltainen monumentti. Puistossa on lampia, joissa ui kaloja ja kilpikonnia.

Bussikierroksen aikana ohitimme Naviglin alueen jota halkoo kanava, alue on illalla suosittu ruokailupaikka, ravintoloita on vieri vieressä. Milanossa riittää vanhoja koristeellisia rakennuksia, mikäli niistä pidät. Myöskin vanhat ratikat ovat edelleen käytössä.

Kokonaisuutena kierros ei tarjonnut muuta erikoista nähtävää. Varakkaalle shoppailijalle Milano tarjoaa paljon erilaisia kauppoja. Viikonloppuisin näet paljon ihmisiä kaduilla ja ostoskeskuksissa on ruuhkaa.

Jalkapallosta kiinnostuneille Milanossa sijaitsee yksi Euroopan tunnetuimmista jalkapallostadioneista, San Siro. Stadionilla pelaavat molemmat Milanon huippujoukkueet Inter Milan ja AC Milan. Stadion sijaitsi toisen turistibussireitin varrella, sinne tosin pääsee myös metrolla.

En käynyt siellä, koska pelkkä stadionin katselukierros maksoi 30 euroa. Olen ollut vastaavilla Barcelonassa ja Madridissa.

Kävelykadulla sijaitseva Caffe Danten mainos.

 

Pizza Grillipaikan mainos lähellä linnaa.

 

Old wild west Peanuts -baarin villin lännen henkinen sisustus.

Ruokailu Milanossa

Linnake alueen vieressä sijaitsee kävelykatu, josta löydät tasokkaita ruokapaikkoja. Otin pari kuvaa ruokatarjonnasta. Italialainen ruoka on maailman kuulua mutta ainakin Milanossa se on myös kallista, ainakin joka päivä käydä lounaalla ravintolassa.

Paremmat ruuat, kuten listassa näkyy maksoivat noin 25 euroa, siihen lisäksi ruokajuomat ja tarjoilupalkkio, niin hintaa kertyy.

Itse tyydyin grillin pikaruokaan, annokset olivat täyttäviä ja riittävän maukkaita. Keskustan ulkopuolella, lähellä asuntoani sijaitsevassa baarissa iso hampurilainen maksoi 8 euroa, oluet 3,50 – 4,50 euroa eli Milano oli jonkin verran kalliimpi kuin Aurinkorannikon kaupungit.

Lähtöpäivänä kävin lounaalla villin lännen tyylisessä baarissa, Old wild west peanuts, paikka oli pihvipainotteinen. Tilasin ison hampurilaisen perunoilla ja ison oluen, hinta palvelumaksuineen 18 euroa.

Sisäänkäynti Gallerian kauppakeskukseen.

 

Kauppakeskuksen upeat seinäkoristelut ja lasikatto. Tarjolla kalliita merkkituotteita kuten Louis Vuitton ym.

 

Näkymä Gallerian kahvilan 9. kerroksesta Duomon katedraalin aukiolle.

Galleria Vittorio Emanuele II

Tasokas kauppakeskus, Galleria Vittorio Emanuele II sijaitsee Duomon katedraalin vieressä. Paikka on todella näyttävä, voit arvata että täältä on turha etsiä mitään halpaa.

Galleriassa on koristeelliset seinät, lasikatto, myytävät tuotteet ovat todella kalliita merkkituotteita, silti asiakkaita riitti ruuhkaksi asti ostoksille.  Esimerkki kalliista hinnoista, Diesel-farkut, muutamaa mallia katsoin, hinnat lähes 300 €!

Tuotteiden asetteluun ja myymälöiden sisustukseen oli nähty vaivaa, näin voidaan pyytää paremmin korkeaa hintaa. Täältä voisi suomalaiset kauppiaat ottaa oppia.

Koska en päässyt katedraalin terassille päätin nousta Gallerian hissillä 9. kerrokseen jossa sijaitsi kahvila. Täältä olikin näköalapaikka Duomon aukiolle, lisäksi täältä näet Duomon katerdaalia korkealta.

Kallis Milanon keskusta

Lähdin sunnuntai-aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Menin Milanon rautatieaseman vieressä olevaan kahvilaan aamukahville. Minulle ei tullut mieleeni kysyä tarkkaa hintaa pikkuasian vuoksi.

Tilasin kahvin ja hot dogin, sain laskun 14 euroa! Hämmästyin tietysti hintaa, tarjoilija toi laskun näytille ja pyysi vielä euron tippiä kiskurihinnasta! Sanoi olevan normaalihinta, Espanjassa saat saman vitosella.

Comon Duomo katedraali

 

Näkymä Comojärvelle.

 

Comojärvi

 

Kävelykatu Comojärven rannassa.

 

Viinifestivaalit sunnuntaina Comon vanhassa kaupungissa.

Kaunis Comojärvi

Menin ostamaan junalipun suositulle Comojärvelle Milanon keskusrautatieasemalta. Kysy mistä voi ostaa, kaikki lipunmyyntipisteet eivät myy ja varaudu jonottamaan, porukkaa riittää.

Juna lähtevät yläkerrasta, kahdet liukuportaat katutasosta. Junia lähtee arkisin puolen tunnin välein, sunnuntaina tunnin välein. Muista leimata lippu laiturilla. Mene hyvissä ajoin, saat istumapaikan, junassa ei varattuja paikkoja, kaikki eivät mahdu istumaan. Matka kesti 40 minuuttia ja maksoi vain 10,40 meno-paluu.

Comon asemalla kävele suoraan eteenpäin. Matkalla tutustu vanhan kaupungin mielenkiintoisiin kujiin. Käydessäni sunnuntaina siellä oli menossa viinimarkkinat, luonnollisesti tarjolla oli myös juustoja ym. syötävää.

Tunnetuin nähtävyys Comossa on Duomon katedraali, saman niminen kuin Milanossa mutta pienempi, paikka oli kiinni sunnuntaina. Käänny katedraalilta vasemmalle saavut Comon järven rantaan.

Funikulaarilla pääsi käymään kätevästi vuoren huipulla, tässä tullaan jo alaspäin.

 

Näkymä vuorelta Comojärvelle sateen jälkeen.

 

Vuoren huipulla sijaitseva paikan komein rakennus eli kirkko jonne oli vapaa pääsy.

Funikuraalilla vuoren huipulle

Mikäli lähdet kiertämään rantaa oikealle, näet oikealle Funikuraaliin, ostamalla lipun 6,60 € pääset näkemään maisemat vuoren huipulta. Funikuraali liikkuu jatkuvasti, vartin välein.

Ylhäällä on paljon muutakin kuin näköalapaikka, siellä on ravintoloita, näyttävä kirkko, johon pääsin sisälle, kävelypolkuja jotka jatkuvat kilometreittäin, jopa majakka kauempana.

Muuta nähtävää Comojärven rannassa

Rannan tuntumassa, vasemmalla puolen rantaa kaupungista tultaessa, on kävelyreitti joka johtaa järvellä sijaitsevalle taideteokselle, kannattaa käydä, näet järveltä eri suuntiin.

Samalla puolen rantaa, muutaman sadan metrin päässä sijaitsee paikallinen pieni jalkapallostadion.

Mikäli minulla olisi ollut enemmän aikaa, olisin vuokrannut pyörän ja kiertänyt laajemmin järveä. Järven rantaa kiertää myös paikoitellen kävelytie.

Ajoissa lentokentälle

Mene ajoissa Milanon Bergamon lentokentälle. Onneksi olin ajoissa kentällä, en odottanut että tähän aikaan vuodesta voi olla valtava jono. Jono alkoi sisääntuloaulassa ja jatkui kierrellen turvatarkastukseen, arvoin jonon pituudeksi 200 metriä! Sitä ennen kävin lähettämässä laukkuni ruumaan.

Ryanairilla ei ollut enää henkilökuntaa palvelutiskillä, vaan nuoret virkailijat scannasivat boarding-korttini ja laittoivat laukun hihnalle. Lentokentällä mentiin eteenpäin vain boarding-korttia näyttämällä, passia kysyttiin vasta lentokoneeseen noustessa.

Tehosta toimintaa mutta raivostuttavaa. Suosittelen tulostamaan boarding-kortin. Minulla netti ei puhelimessa toiminut. Olin asunnolla ottanut sivuston talteen missä netti toimi.

Muista tehdä check in ennen lentokentälle menoa, Ryan Air ”rankaisee” kovilla lisämaksuilla palveluista.

Matkustusaika Helsinkiin oli kolme tuntia, mukavasti lento lyheni kun ei tarvinnut matkustaa Malagasta asti.

Yhteenveto

Helsingistä Ryanair lentää edullisesti Milanoon, joten kaupunki helposti tavoitettavissa, sieltä on myös hyvät jatkoyhteydet moniin Euroopan kaupunkeihin.

Muutamassa päivässä näet tärkeimmät nähtävyydet kuten Duomon katedraalin ympäristöineen, Sforzesconin linnan ja Comojärven.

Kulttuurinälkäiset voivat käydä tutustumassa  Leonardo da Vincin maalaukseen ”Viimeinen ehtoollinen” Santa Maria delle Grazien luostarissa, tutustua Via Brisan varrella sijaitseviin roomalaiaikaisen palatsin raunioihin, teatteri La Scalaan, jossa on upea sisustus https://www.teatroallascala.org/en/index.html.

Jalkapallofanit suuntaavat San Sirolle katsomaan paikallisen Interin tai AC Milanin pelejä joista ei tunnelmaa puutu, stadionin kapasiteetti on huimat 80 000 katsojaa. https://www.sansirostadium.com/en/

Mikä sinusta on paras kohde Italiassa?

Linkit: https://anna.fi/lifestyle/matkailu/milano-on-suomalaiskirjailija-vera-valan-koti-viitta-kokemusta-kaupungissa-ei-kannata-ohittaa-missaan-nimessa

https://suvinmatkassa.fi/milano-kokemuksia-mita-tehda-nahda-ja-syoda

https://www.pienimatkaopas.com/milano/alueet.html

https://www.lomataivas.fi/milano

https://www.lahtoportti.fi/milano-vinkit-nahtavyydet-ravintolat-kokemukset

Video: Milano ja Comojärvi

Videon lähde: Rick Steves’ Europe

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Oltiin joitain vuosia sitten käymässä Milanossa. Jätti ihan mukavan vaikutelman, voisin varmasti mennä toistekin. Dolomiittien alueesta tykkään kovasti, todella mukavaa patikointiseutua. Myös Rooma on mieleen, vaikka tiedän, että se hieman jakaakin mielipiteitä.

    1. Nykyään pääsee Milanoon edullisesti Ryan Air:lla, Milanosta jatkoyhteyksiä moneen paikkaan. Lisäksi Torino on kiva kaupunki Pohjois-Italiassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.