Kävin heti vuoden alussa Gibraltarilla turistibussilla Torremolinoksesta. Kävin ostamassa matkan paikallisesta matkatoimistosta Costa Africasta, omatoimimatka maksoi vain 28 euroa.

Lähtö matkalle tapahtui aamulla klo 7.30 hotelli Cervantesin edestä. Muista ottaa passi mukaan mikäli käyt Gibraltarilla. Bussi otti matkustajia eri kaupunkeista, käyden niiden keskustoissa. Reitti oli Malaga – Torremolinos – Benalmadena – Fuengirola – Marbella – Estepona, matka kesti 3,5 tuntia vaikka matkaa ei ollut kuin 120 km.

Matkan aikana oppaamme kertoi sujuvalla englannilla ja espanjalla taustatietoa ja historiaa Gibraltarista. Pieni mutta tärkeä asia, bussi ei pysähtynyt matkan aikana kertaakaan, ottaen vain nopeasti matkustajat kyytiin eri pysäkeillä. Bussissa ei ollut vessaa, joten kannattaa ottaa tämä huomioon matkalle lähdettäessä.

Vuoristomaisemaa matkan varrelta.

 

Kohta kohteessa – Gibraltarin vuori näkyvissä.

 

Kävelykatu Main Street jonka varrella useimmat kauppaliikkeet.

 

Vanha brittiläinen postin vastaanottopiste.

 

”Apina” Main Streetillä.

 

Koristeltu ravintolan ikkuna.

 

Enkelihahmot kirkon edessä.

 

Moderni kirkkorakennus.

 

Gibraltarin kaupungintalo.

 

Hallintorakennuksen edessä vanhat tykit.

Tietoa Gibraltarista

Gibraltar on hyvin brittityylinen kohde, onhan se ollut brittihallinnon alainen 1700-luvulta asti mutta ei enää nykyään, paitsi Iso-Britannia huolehtii Gibraltarin ulkopolitiikan ja puolustuksen. Iso-Britannian erottua EU:sta, joutui myös Gibraltar eroamaan EU:sta vaikka lähes kaikki gibraltarilaiset olivat eroa vastaan.

Gibraltar on pieni tiheästi asuttu kohde, asukasluku vain runsaat 30 000 mutta yrityksiä on rekisteröity 50 000 ! Koska kohde on veroparatiisi. Tämä luo pohjan menestyville vedonlyönti- ja vakuutusalan yrityksille. Työttömyys on aivan marginaalista paikallisten keskuudessa, lisäksi paljon palvelualan työntekijöitä saapuu Espanjasta töihin Gibraltarille.

Huvittava yksityiskohta on että he joutuvat töihin tulleessaan varomaan lentokoneita! Gibraltarin lentokentän kiihdytyskaista ylittää Gibraltarille saapuvan tien, joten välillä autoliikenne on pysähdyksissä lentoliikenteen vuoksi.

Huolimatta brittitaustastaan, liikenne kadulla on oikean puoleista, hieno juttu autoilijoille, ei ole vasemmanpuoleista brittiläistä liikennettä riesana.

Suosittu aukio Main Streetin päässä.

 

Ensimmäisen maailmansodan aikainen muistomerkki.

 

Kaapelihissi

Tutustuminen Gibraltariin

Gibraltarilla oli nopea passitarkastus, sieltä sain myös Gibraltarin kartan. Tämän jälkeen jäimme pois keskustan linja-autoasemalla. Meillä oli aikaa kohteessa 11.00 – 15.00. Lisähintaan voit käydä katsomassa delfiinejä, käydä vuorella tai muulla opastetulla retkellä.

Matkalle kannattaa ottaa lisävaatetta Aurinkorannikolta lähdettäessä, sää saattaa olla hieman tuulisempi ja viileämpi. Tällä matkalla sää lämpeni puolen päivän jälkeen, jolloin oli aurinkoista ja +18 astetta lämmintä.

Bussiasemalta oli lyhyt matka ydinkeskustaan. Ensiksi kävin turisti-infossa, löydät sen osoitteesta Main Guard, 13 John Mackintosh Square. Paikka sijaitsee aivan pääkadun Main Streetin vieressä. Siellä kävin ensiksi kahvilassa pitkän bussimatkan jälkeen. Tilasin kahvin ja täytetyn toast-leivän, hinta yhteensä 8,50 euroa. Hinta oli kova Espanjan hintatasoon tottuneena eli lähes tuplahinta.

Palvelua kahvilassa sain sujuvalla englannilla, mikä taas on harvinaista Espanjassa. Gibraltarilla paikalliset palvelevat sujuvasti espanjaksi ja englanniksi, heidän oma kieli on sekoitusta molemmista kielistä. Kateudella ajattelin että heidän kelpaa, oppivat lapsena kaksi maailman kieltä helposti, ei tarvitse kielten pänttäämistä kuten itselläni.

Kävellessäni ostoskadulla näytti kadulla kuin olisin ollut Britanniassa, kauppojen nimet ja opasteet olivat englanniksi, rakennukset brittityylisiä ja lisäksi rekvisiitaksi oli jätetty vanhoja punaisia puhelinkoppeja ja postilaatikoita. Saatat tehdä löytöjä ostoksilla, kuten matkaoppaassa kerrottiin mutta työtä se vaatii.

Kaikki tuotteet ja palvelut tuntuivat olevan kalliita esimerkiksi merkkiaurinkolasit yli 100 €, ruoka-annokset keskimäärin 15 € tai enemmän, Burger Kingissä pelkät isot ranskalaiset ja Cola 10 €, ateriat enemmän. Toisaalta palkatkin ovat hyvällä tasolla, keskipalkka n. 3 000 €/kk eli espanjalaisten kannattaa käydä Gibraltarilla töissä.

Gibraltarilla on oma valuutta Gibraltarin punta, nyt valuuttalaskurin mukaan yksi GIP on 1,16 euroa, eurot käyvät maksuvälineenä Gibraltarilla. Ostoskuiteissa on summa molemmilla valuutoilla.

Mikäli haluaisit asua lämpimässä ja englanninkielissä maassa, niin Gibraltar on sitä mutta tarvitset paljon rahaa asuaksesi siellä. Eräs suomalainen kertoi Torremolinoksessa että hänen irlantilainen naisystävänsä työskentelee opettajana Gibraltarilla mutta hänen täytyi ottaa toinen työ koska opettajan palkka lähes kokonaan kuluu vuokraan.

Aikani kului pääasiassa Main Streetillä ja lähikaduilla, aikaa oli vain neljä tuntia enkä halunnut jäädä bussista. Main Streetin päässä sijaitsee iso aukio jota ympäröi ravintolat ja kaupat, paikka on hyvin suosittu paikallisten keskuudessa. Siellä käydessäni rakennettiin parhaillaan esiintymislavaa johonkin tapahtumaan. Ravintoloissa oli paljon asiakkaita ja brittityyliin fish and chips (kalaperunat) oli suosittu ruokalaji.

Ennen matkaa katsoin sähköpyörien vuokraushintoja, vuokra olisi ollut n. 40 euroa/päivä eli lähes tupla mitä Aurinkorannikolla. Olisin ehtinyt nähdä paljon enemmän lyhyessä ajassa mutta en nähnyt vuokrausta tarpeelliseksi.

Joulukoriste vanhassa muurissa.

 

Iso vanha tykki.

 

Gibraltarin satama.

 

Esteponan kaupungin kauniit kukkaistutukset kävelykadun varrella.

Suosittuja kohteita turisteille

En käynyt näissä kohteissa mutta ovat suosittuja kohteita:

Vanhankaupungin porttien ulkopuolelta lähtee köysirata, joka vie kuudessa minuutissa Gibraltarin vuoren laelle yli 400 metrin korkeuteen. Sinne mennään paitsi maisemien myös Gibraltarin kuuluisien magottien eli berberiapinoiden takia. Sinne pääsee myös turistibussilla.

Word war II thunnels Military heritage centre, toisen maailmansodan aikaisia tunneleita sotilashahmoineen, täällä olisin voinut käydä jos olisi ollut enemmän aikaa.

Botanic Garden eli kasvitieteellinen puutarha

Delfiinien katselu turistiveneellä

Tippikivuluola

Wilson suspension bridge näköalat isolta sillalta

Moskeija kierros, iso valkoinen rakennus

Europa point Gibraltarin majakka

Gibraltarin apina. Kuvan lähde visit Gibraltar -sivusto.

Yhteenveto

Palasin Torremolinokseen klo 18.00 jälkeen. Matka oli hyvinkin edullisen hintansa arvoinen. Retki oli vaihtelua espanjalaiseen arkeeni. Edellisestä käynnistäni oli vähintään 25 vuotta, joten jo oli aikakin. Matkalla näet nopeasti kaikki isommat Aurinkorannikon kaupungit, voit suunnitella missä kohteissa haluat käydä ajan kanssa tutustumassa.

Reitti kulkee koko matkan ajan lähellä merta, joten näet sitä aina hetkittäin, enemmän kuitenkin vuoristoa ja karuakin maastoa.

Gibraltarilla kaikki tuntui olevan kallista paitsi paheet eli tupakka ja alkoholi verovapauden vuoksi. Tuliaisiksi moni turisti ostanee näitä, esimerkiksi Camel tupakkakartonki maksoi vain 36 euroa. Tupakan salakuljetus onkin ongelma Gibraltarin ja Espanjan välillä.

Mikäli mainitsemani suositut turistikohteet kiinnostavat sinua, niin majoittumalla Gibraltarilla ehdit tutustumaan useampiin niihin ajan kanssa.

Lisätietoa

https://www.costalla.fi/gibraltar

Apinoita ja tippukiviluolia – katso 25 kuvaa kiehtovasta Gibraltarista

Gibraltarin viralliset englanninkieliset kotisivut: https://visitgibraltar.gi

Gibraltarin kartta: https://www.visitgibraltar.gi/uploads/map/Map.pdf

Video Gibraltar – lähde Expedia

 

Saattaisit myös pitää näistä:

3 kommentti

  1. Oho, enpä tiennyt, että Gibraltarin hintataso on noinkin korkea. Eipä se satunnaiseen turistiin mitenkään vaikuta, mutta yllättävää on silti. Itselleni nuo berberiapinat olisivat varmasti se suurin mielenkiinnonkohde, vaikka en apinoista yleisesti niin välitäkään.

  2. Gibraltar on hieno paikka jonne jokaisen tulisi tehdä edes yksi viikonlopun reissu, suorastaan fantastinen vaikka hinta taso voi olla kovempi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.