Muistatko smurffit? Nuo pienet, siniset ja sympaattiset hahmot. Minulle tuli mahdollisuus tehdä retki suomalaisen ryhmän mukana smurffikylään.

Yksin en olisi lähtenyt retkelle syrjäiselle seudulle, paikka sijaitsee 115 km Malagasta. Mikäli aiot käydä retkellä Rondassa, niin silloin kannattaa yhdistää käynti smurffikylään. Rondasta on 25 km Juzcariin.

Smurffikylä tunnetaan myös nimellä sininen kylä. Espanjaksi smurffikylä on Los Pitufos eli ei mitään smurffeihin viittaavaa.

Taustatietoa smuffeista

Smurffit on alun perin belgialais-yhdysvaltalaisessa yhteistyössä tuotettu animaatiosarja.

Sarja kertoi pienistä sinisistä smurffeista, jotka ovat kolmen omenan korkuisia ja asustavat sienikylässä. Heidän johtajansa on 542-vuotias Pappasmurffi (suomiversiossa Suursmurffi), joka yhdessä muiden smurffien kanssa joutuu varomaan ilkeää velhoa, joka Rontti-kissansa kanssa yrittää kaapata smurffit suupaloiksi tai muihin tarkoituksiin (Wikipedia).

Voit katsoa smurffielokuvia eri maksukanavilta tällä hetkelläkin, tämä oli minulle yllätys. Ainakin Cmore-kanavalla smurffit puhuvat suomea.

Pappasmurffi eli Suursmurffi.
Smurffien kodit.
Rontti-kissa ja Velho.

 

Smurffikylän tie kuuluisuuteen

Elokuvayhtiö Sony päätti vuonna 2011 että kaikki Juzcarin kylän rakennukset maalataan siniseksi Smurffit 3D -elokuvan ensi iltaa varten.

Elokuvayhtiö olisi maalauttanut talot takaisin valkoisiksi mutta kyläläisten äänestyksen perusteella suuri enemmistö halusi pitää kylän smurffien vaalean sinisen värisenä. Lisäksi talojen seiniä koristavat erilaiset smurffiaiheiset piirrokset.

Juzcarin kylässä asuu vain 200 ihmistä mutta siellä kuulemma vierailee 250 vierasta päivittäin. Turismi on tuonut köyhään vuoristokylään kaivattua lisätuloa. Kylän matkamuistomyymälässä myydään kaikenlaisia smurffiaiheisia tuotteita.

Miksi juuri Juzcar valikoitui smurffikyläksi

Elokuvayhtiö varmaankin kiinnitti huomiota Juzcarin vuoristomaisemiin ja rauhalliseen ympäristöön, johon oli smurffit helppo sijoittaa mutta erään tiedon mukaan Juzcar ja sen ympäristö on tunnettu sienistä ja niistähän smurffit pitävät, joten tämä lienee ratkaiseva tekijä miksi Juzcar valikoitui smuffikyläksi.

Tämän hotellin kohdalta jatka eteenpäin.

Matka smurffikylään

Lähdimme matkaan pikkubussilla Torremolinoksen keskustasta klo 10.00. Matkalla havaitsin, että pikkubussi oli sopiva valinta loppumatkan kapeille vuoristoteille.

Maisemat olivat komeat vuoristomaisemat tai pelottavan näköisiä korkean paikan kammoisille. Espanjalaisen kuljettavan kyydissä oli turvallista matkustaa, paljon oli mutkia mutta ei onneksi vaarallisia tilanteita. Itse en olisi halunnut ajaa ”rystyset valkoisina” vuoristoteillä.

Liikenne eteni hitaasti, kukaan ei lähtenyt ohittamaan. Muutama pyöräilijä ohitettiin, ei ihme, että Espanjasta tulee menestyviä kilpapyöräilijöitä, vuoristoteillä saa tehosta treeniä.

Näimme vuorten rinteillä jo maaliskuussa metsäpaloja, yleensä niitä on vasta kesäkuussa. Suomessa ihmiset ovat vielä pilkillä, erilainen sää on Euroopassa.

Saavuimme kylään klo 12.00 vaikka matkaa ei ollut kuin runsaat 100 km, kertoo reitin hitaudesta.

Matkamuistomyymälä
Matkamuistomyymälän tarjontaa.

Vierailu smurffikylässä

Ensivaikutelma oli ”uninen kylä”. Jäimme turisti-infon luona pois bussista, info oli suljettu samoin kuin kylän ainoa hotelli, en ainakaan havainnut muita hotelleja.

Kylän oli katsonut nopeasti kävelemällä samaa katua eteenpäin, muutamilla sivukaduilla voit poiketa katsomaan erilaisia smurffiaiheisia maalauksia.

Ennen kylän ainutta avoinna olevaa baaria oli eräällä sivukadulla matkamuistomyymälä. Baarissa poikkesimme juomaan virvokkeita, ruokaa ei ollut tarjolla. Paikallinen supermarket oli kuulemma päivällä suljettu, ei siis ruokakauppakaan avoinna.

Baarista jatkoin kävelyä eteenpäin ja siellä näin pienen koulun ”pikkusmurffeille”.

Takaisin päin kylästä bussille kävellessä tuli mieleeni, että taisin nähdä enemmän eläimiä kuin paikallisia ihmisiä. Kylässä oli paljon kissoja ja muutama koira, jotka haukkuivat ”minut pystyyn” kun menin lähelle heidän reviiriään.

Lähdimme kylästä klo 13.30 jotta ehdimme hyvissä ajoin Puerto Banuksen huvivenesatamaan.

Koulu ”pikkusmurffeille”.
Smurffiaiheinen talon pääty.
Leikkikenttä, taustalla vuoristomaisema.

Puerto Banuksen huvivenesatama

Aluksi kävimme jokainen ruokailemassa missä kukin halusi. Menin erääseen kahvilaan, joka oli muutama sata metriä ennen kallista satama aluetta. Sielläkin hampurilaisateria maksoi 15 €.

Edullisemmat ruokapaikat jäivät matkan varrelle kaupungin läpi ajettaessa, näin bussin ikkunasta pieniä pikaruokapaikkoja vieri vieressä.

Puerto Banus on tunnettu suihkuseurapiirien kohtaamispaikkana. Tunnetuimmilla tuotemerkeillä ja suunnittelijoilla on täällä omat myymälänsä, rikkaat asiakkaat olivat jättäneet hienot autonsa rannan parkkiin ja satamalaiturissa oli kiinnitettynä toinen toistaan arvokkaampia, miljoonien eurojen arvoisia ”ökyveneitä”. Useimmat veneet olivat verovapaiden maiden lippujen alla, kuinkas muuten.

Olen käynyt pari kertaa aikaisemmin Puerto Banuksessa. Tällä kertaa en nähnyt montaa ”päät kääntävää” loistoautoa. Yksi Rolls-Royce, yksi Porsche ja pari Audin R8:n avomallista urheiluautoa V10-moottorilla. Toinen Audi oli Suomen rekisterissä!

Öisin voit viettää aikaa alueen lukuisissa baareissa, discoissa ja kasinoissa mikäli ”lompakko kestää”.

Ryhmämme vitsin aihe oli, että mennään ”shoppailemaan”. Tietääkseni kukaan ei mitään isompaa ostanut. Alueen liikkeet ovat todella kalliita eli tarkoitettu niille, joilla on ”liikaa rahaa” tai niille joilla on jo ”kaikkea”.

Pari tuntia hämmästeltyämme rikkaiden elämäntyyliä lähdimme kotimatkalle.

Turisti-info
Dolce & Gabbanan luksustuotteiden myymälä.
Audi R8 avo.
Espanjalaisen herrasmiehen Rolls-Royce.
Tälläisen jahdin poreammeessa on kylpemisen lisäksi kiva ottaa aurinkoa.
Jahtien lisäksi satamassa oli muutama pikavene.
Luksusautojen ja -veneiden vuokrausta, eikun vuokraamaan.

Yhteenveto

Mikäli vierailet smurffikylässä, niin suosittelen sen liittämään johonkin toiseen kohteeseen, Ronda, Puerto Banus ymv. näin koet monenlaista mielenkiintoista nähtävää päivän aikana.

Smurffikylän matkalla näet Juzcarin kylän lisäksi jylhät vuoristot, vuoristokylät ja -reitit. Puerto Banuksessa näet millaista on Euroopan rikkainpien ihmisten vapaa-ajan vietto. Mikäli sinulla on varaa tehdä ostoksia alueen kaupoissa, niin saat varmasti uniikkeja laatutuotteita, joita ei monella vastaantulijalla ole.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.