Osallistuin suomalaisen matkatoimisto Meriaturin järjestämälle retkelle Sevillaan maaliskuussa. Meriatur on suomalainen matkatoimisto www.meriatur.com, joka järjestää matkoja yksityisille, ryhmille, järjestöille ja ryhmille.

Mediaturin matkoja voi helposti ostaa netistä heidän kotisivuiltaan tai käydä paikan päällä heidän toimistossaan, toimisto sijaitsee helposti löydettävässä osoitteessa Centro Finlandian tiloissa Los Bolichessa, Fuengirolassa.

Kävin toimistossa maksamassa matkan 85 €, hintaan sisältyi matkustajien nouto reitin varrelta ja pääsy Sevillan katedraaliin. Pääsin matkaan lauantai aamulla klo 7.00 Torremolinoksen keskustan bussipysäkiltä.

Miksi matkustaa Sevillaan?

Kuten Sevillan kaupunki mainostaa itseään, jos et ole käynyt Sevillassa, niin et ole nähnyt ihmettä. Tämä on paljon luvattu mutta Sevillaa pidetään Espanjan espanjalaisimpana kaupunkina, joka on tunnettu flamenco-tanssista, feria-juhlista ja häristä.

Tänä päivänä Sevilla on Andalusian pääkaupunki, jonka asukasluku on 700 000 eli samaa kokoluokkaa kuin toinen Andalusian iso kaupunki Malaga. Sevilla on nykyään taiteen, kulttuurin ja liike-elämän keskus Etelä-Espanjassa.

Pitkän historiansa vuoksi kaupungissa on erikoista ja ainutlaatuista nähtävää.

Sevilla on jäänyt monelle suomalaiselle vieraaksi koska se ei ole rantakohde eikä sinne ole järjestetty suoria lentoja Suomesta. Suomesta lentäessäsi vaihda konetta Madridissa tai lennä Malagaan, josta matkusta junalla Sevillaan.

Minä halusin tutustua kaupunkiin, koska moni on kohdetta suositellut, kuten entinen esimieheni Suomessa, hän on kiertänyt paljon ympäri Espanjaa lomillaan.

Milloin matkustaa Sevillaan?

Sevilla sijaitsee sisämaassa, joten ei ole suositeltavaa matkustaa heinä- elokuussa, jolloin lämpötila on yli +40 astetta. Keväällä ja syksyllä on sopivat kelit suomalaisille turisteille.

Matka Sevillaan

Ryhmällämme oli kokenut matkaopas Anssi Marstela, hän on asunut vuosikymmeniä Espanjassa. Matkalla hän kertoi taustatietoa Sevillasta ja Aurinkorannikosta ja sen historiasta.

Matkaa Torremolinoksesta kertyy Sevillaan runsaat 200 km, joten ajankulumisen vuoksikin oli mukava kuunnella oppaan kertomuksia, maisemat olivat sisämaassa suurelta osin karuja vaikkakin minulle uusia. Matkalla tosin saatoin havaita että jo maaliskuussa kirsikka- ja muutkin puut jo kukkivat värikkäästi.

Anssi kertoi että Sevillassa sijaitsee 130 kirkkoa ja 40 palatsia, joten suurin osa jää näkemättä päiväretkellä. Suositeltavaa on tulla useammaksi päiväksi kaupunkiin vierailulle.

Kaupunkien nopeaa kasvua kuvaa, että Aurinkorannikon kaupunkien Torremolinoksen, Fuengirolan ja Benalmadenan asukasluvut olivat noin 30 000 kussakin kaupungissa vuonna 1990, nykyään 70 – 80 000.

Matkan varrella näimme kukkulalla mustan härän, samanlainen kuin Fuengirolan kukkulallakin. Tämä on nimeltään Osbornen härkä, joka oli alun perin alkoholimainoksessa, sherry-mainos.

EU kielsi alkoholimainokset teiden varsilla, joten härkä piti maalata mustaksi. Mainos saatiin pitää koska härkä oli ehtinyt tulemaan Espanjan symboliksi. Näin alkoholimainoksesta tuli suojelukohde.

Tämä tieto masentanee suomalaisia maanviljelöitä: matkalla näimme lukuisia oliivitiloja, joiden keskimääräinen koko on vaivaiset viisi hehtaaria. Tuottoa tämän kokoisesta pikkutilasta saadaan noin 12 000 € vuodessa mutta EU-tukea on mahdollista saada jopa 500 – 2 000 € hehtaarilta! Riippuen viljelysmaan olosuhteista.

Suomalaiset joutuvat tyytymään paljon pienempiin tukiin, iso EU-maa näemmä osaa pitää puolensa. Lisäksi suomalaiset joutuvat koko ajan kasvattamaan peltoalueitaan ja tekemään suuria investointeja maatiloillaan, yleensä lainarahoilla. Ei ole helppo suomalaisella viljelijällä.

Sevillan historia

Matkaoppaamme kertoi että Sevilla on ollut 1200-luvulta lähtien kristittyjen kaupunki, sitä ennen muslimit pitivät valtaa kaupungissa.

Tiesitkö että Sevilla on satamakaupunki? Sevilla vaurastui vuosina 1500 – 1600 kullan avulla. Amerikasta tuotava kulta kuljetettiin Sevillan kautta muualla Espanjaan, joten Sevilla sai tästä osansa. Sevillasta on matkaa Atlantille 80 km jokea pitkin.

Viime vuosikymmeninä Sevillassa järjestetyt Ibero America maailmannäyttelyt ovat vauhdittaneet talouskasvua.

Sevillassa järjestetty maailmannäyttely vuonna 1992 kesti kuusi kuukautta, jonka aikana näyttelyssä vieraili peräti 18 miljoonaa kävijää.

Maailmannäyttely muokkasi kaupungin infraa monella tavalla, rakennettiin uusi lentokenttä, luotiin luotijunayhteydet ym.

Näiden tarinoiden jälkeen saavuimme Sevillaan klo 10.30 ja lämpöä oli sopivasti +19 astetta.

Maria Luisan puisto.
Komea Pabellon Mujetarin rakennus, nykyään museo.
Appelsiinipuut kukkivat puistossa.
Joutsen puistossa.
Lintuperhe uimassa.

Plazaa de Espana ja juutalaiskortteli

Lähdimme tutustumaan kaupunkiin matkaopastamme seuraten, ensiksi pysähdyimme puisto Maria Luisan kohdalla ihailemaan arkkitehtuuria ja istutuksia sekä hämmästelimme kuinka appelsiinipuut jo kukkivat.

Puiston vieressä sijaitsee Plaza de Espana, tämä puoliympyrän muotoinen monumentti rakennettiin Iberoamerikkalaista näyttelyä varten vuonna 1929. Nykyään tässä palatsissa toimii kaupungin hallintorakennuksia.

Tällä aukiolla järjestään tapahtumia ja ryhmät valokuvaavat itseään eri tilaisuuksia varten. Ympäristö on tähän otollinen, koska aukion edessä on hieno silta ja kanava, jossa voi myös veneillä.

Palatsin edessä kiertää aakkosjärjestyksessä penkkirivistö. Kaikki 52 maakuntaa esittelevät värikkäin kuvin omaa maakuntaansa. Omatoimimatkailija voi viettää pitkäänkin näitä maalauksia ihaillessa.

Seuraavaksi kävelimme juutalaiskortteliin, jossa ei ole ollut satoihin vuosiin enää juutalaisia. Matkalla sinne voit ottaa valokuvia hienoista rakennuksista ja monumenteista.

Sevilla on tunnettu myös kulttuuristaan. Suomalaisten hyvin tuntema koominen ooppera Sevillan parturi on tehty aikoinaan juutalaiskorttelissa.

Juutalaiskortteleissa oli paljon kapeita kujia ja monessa rakennuksessa oli kalterit ikkunassa. Oppaamme kertoi, että kalterit ovat peräsin ajalta, jolloin muslimit hallitsivat aluetta. Muslimit laittoivat kalterit ikkunoihin, jotta naiset eivät olisi karanneet! Et olisi tätä arvannut.

Juutalaiskorttelin baareissa voit nauttia tapaksia ja virvokkeita, lisäksi alueella on pieniä kauppaliikkeitä.

Plaza de Espanja, vain toinen puoli rakennuksesta mahtui kuvaan.
Zamorran maakunta kuvin esiteltynä.
Veneellä soutelua Plaza de Espanjan kanavassa.
Entisöity talo juutalaiskorttelissa.
Juutalaiskorttelin kapein kuja tunnetaan myös lempinimellä ”pusukuja”.

Havaintoja keskustasta lounastauon aikana

Kävin omatoimisesti ruokailemassa lounastauon aikana Sevillan keskustassa, suurin osa lähti oppaan mukana ravintolaan.

Ensihavainto oli, että paikoissa oli paljon asiakkaita ja hinnat olivat jonkin verran kalliimpia kuin Aurinkorannikon kaupungeissa, tätä osasin odottaakin ison kaupungin ydinkeskustan osalta. Jälkiruuaksi menin jäätelöbaariin, jossa minua ei ehditty palvella, menin seuraavaan.

Toinen havaintoni oli pitkää kävelykatua katsellessani, että täällä tarvitset jokin kulkuneuvon että ehdit tutustumaan kaupungin laajaan tarjontaan.

Yksi näyttävistä suihkulähteistä kaupungilla.
Rolls-Royce hääautona.
Real Betiksen fanimyymälä. Real Betis ja Sevilla pelaavat La Ligassa, ylin taso Espanjan jalkapalloliigassa.

Sevillan katedraaliin tutustuminen

Sevillan päänähtävyys katedraali oli myös ryhmämme päänähtävyys. Oppaamme mukaan katedraali on maailman suurin ja maailman kolmanneksi suurin kirkko, suurin on Pietarin kirkko. Katedraalissa sijaitsee myös Kristoffer Kolumbuksen hauta.

Kuten kuvista voi hämmästellä niin kirkko on valtava, alttarin kohdalta 28 metriä korkea, näin kuulemma saattoi päästä lähemmäksi taivasta.

Kirkkoa rakennettiin 300 vuotta, lehtikultaa käytettiin runsaasti koristeena ja kirkosta löytyy lukuisia taidokkaasti maalattuja lasimaalauksia, tauluja ja veistoksia.

Katedraalin vierestä löytyy La Giralda -torni, joka oli aikoinaan moskeijan minareetti. Nykyisin Giralda on katedraalin kellotorni, jonka huipulta aukeaa mahtava näkymä yli Sevillan.

Suosittelen että käyt tutustumassa torniin, retkiläiset pitivät maisemista, minun polveni ei ollut kunnossa, joten jouduin jättämään käynnin väliin. Käynti torniin tapahtuu loivaa ramppia pitkin.

Katedraalin valtava sisätila. Kiiteistövälittäjä sanoisi ”avara huone”.
Kultaa on käytetty rahaa säästämättä.
Kolumbuksen hautapaikka katedraalissa.
Ei ole ihme että kului vuosisatoja saattaa katedraali valmiiksi.
La Giraldan 104 metriä korkea kellotorni katedraalin vieressä.

Paluumatka

Lähdimme härkätaisteluareenan luota paluumatkalle, areenan vieressä virtaa Guadaíra joki, joka on 110 kilometriä pitkä, joen ympäristössä paikalliset viettävät aikaa päivisin ja iltaisin. Tutustumisen arvoinen paikka, illalla tunnelmallinen kohde.

Lähdimme kaupungista eri reittiä takaisin, jotta näimme myös Sevillan sataman ja muita maisemia.

Paluumatkalla pidimme yhden tauon kahvilassa ja olimme illalla takaisin Aurinkorannikolla.

Guadaíran joki virtaa läpi Sevillan kaupungin.
Paluumatkalla ohitimme tämän tornin, Naval museum torre del oro on nykyään merimuseo.

Tutustu myös näihin kohteisiin

Koska ryhmällämme oli aikaa vain vajaa päivä olla Sevillassa, niin monta mielenkiintoista kohdetta jäi näkemättä.

Sevillassa on käytössä Hop on Hop off turistibussilinja, joten suosittelen hyppäämään bussin kyytiin, näin näet tärkeimmät nähtävyydet.

Mielenkiintoisin kohde, johon emme ehtineet tutustua oli Real Alcazar, upea Unescon luetteloon kuuluva palatsikompleksi, joka on edelleen Espanjan kuningasperheen käytössä. Lisäksi palatsin ympäristössä on häikäisevä puutarha.

Futuristinen, jättimäinen puurakennelma Setas de Sevilla on monen kuvaajan suosikki, yllättävää että rakennus on tehty suomalaisesta männystä!

Rakennelman sienimäinen muoto antaa suojaa paahtavalta helteeltä. Rakennuksessa on näköalatasanne, kauppahalli ja torialue, joten nähtävää riittää. Iltaisin voit nähdä kohteen hienosti valaistuna.

Yhteenveto

Tämänkaltaisella järjestetyllä retkellä on omat hyötynsä ja varjopuolensa. Valmismatkalla sinun ei tarvitse kuin ehtiä aamulla bussiin, niin sen jälkeen voit vain retkikohteessa seurata opasta, eri kohteet on puolestasi valittu, ei tarvitse jonottaa sisäänpääsyä.

Toisaalta et voi valita mitä kohteita haluat nähdä ja mitä et. Myöskään sinulla ei ole aikaa lähteä omatoimisesti seikkailemaan, esimerkiksi turistibussikierrokselle. Meillä on lounasaikaan myös omaa aikaa, jokainen sai käydä syömässä missä halusi tai lähteä oppaan mukana tiettyyn ravintolaan.

Mikäli menen seuraavan kerran Sevillaan, niin matkustan sinne omatoimisesti junalla ja olen siellä ainakin yhden yön, vuokraan polkupyörän ja käyn turistibussikierroksella, näin ehdin käymään kaikki mielenkiintoisimmat kohteet. Yöpymällä kaupungissa näkee pikaisesti miltä kaupungin yöelämä näyttää.

Yöpyminen tapahtuisi todennäköisesti AirBnb-majoituksessa keskustan kalliiden hotellien sijasta. Sevillan ydinkeskusta on kallista seutua kaikkien palveluiden osalta, enkä halua tuhlata aikaa matkustamiseen majapaikan ja nähtävyyksien välillä.

Sain matkaoppaaltamme Sevillan kartan, sitä en tarvinnut opastetulla retkellä mutta ehkä omatoimimatkalla, mikäli palaan kaupunkiin.

Onko sinulla aikomus käydä tutustumassa Sevillaan?

Lisätietoa: www.visitsevilla.es

www.pienimatkaopas.com/sevilla/alueet.html

www.tamamatka.fi/sevilla-espanjan-kaunein-kaupunki

https://www.rantapallo.fi/lahtoportti/2022/11/11/sevilla-nahtavyydet-setas-de-sevilla

 

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

 1. Sevillassa ei ole tullut käytyä eikä itse asiassa koko eteläisessä Espanjassa. Sevilla voisi kuitenkin olla tällä hetkellä se eteläisen Espanjan itseäni eniten kiinnostava kohde. Ja totta kai, katedraali olisi itsellenikin se ykkösnähtävyys, mutta muutenkin kaupunki kyllä kiehtoisi.

  1. Kiva kuulla, Sevillan käyntiin voi varata koko viikonlopun nähtävyyksien katselua varten. Kuten kirjoitin, ei kannata matkustaa sinne heinä- ja elokuussa, on tukahduttavan kuuma.

  1. Kiitos palautteesta. Luin äsken juttusi Sevillasta, hienosti kirjoitit. Kävin viime vuonna noin samankokoisessa Valencian kaupungissa ollen siellä neljä päivää, varmaankin saman verran voi varata Sevillan matkaan.
   Kuten matkaoppaamme kertoi, että näette päänähtävyydet tällä matkalla, myöhemmin voitte tulla omatoimisesti tutustumaan enemmän Sevillaan. Olin ensimmäistä kertaa Meriaturin matkalla, tuli senkin testattua ja
   hyväksi todettua. Vierailuaika vain jäi lyhyeksi kaupungissa mutta se oli tiedossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.