Palasin Espanjasta Suomeen viikkoa ennen vappua. Lensin Malagasta Itävallan Wieniin, jossa majoittauduin kolmeksi yöksi ja sieltä lensin Helsinkiin. Molemmat lennot olivat Ryan Air -lentoyhtiön lentoja, käsimatkatavaroin yksi lento olisi ollut vain 90 €.

Halusin käydä jossakin Keski-Euroopan kohteessa Suomeen palatessani, suoriakin lentoja olisi ollut tarjolla Suomeen.

Saapuminen Wieniin

Wienin lentokentällä oli hyvät opasteet, joten löysin helposti lipunmyyntipisteen. Ostin junalipun Wienin keskustaan hintaan 4,50 euroa, Itävallassa on euro käytössä, junamatka kesti noin 20 min. Tarjolla on myös pikajuna, express, joka maksaa 15 €, mutta et säästä montaa minuuttia sillä, joten suosittelen käyttämään normaalihintaista junaa.

Saapuminen majapaikkaan

Saavuin taksilla Wien Mitte juna-asemalta majapaikkaani, Wombat`s City Hosteliin, taksi maksoi runsaat kymmenen euroa.

Olin ennen matkaa kartoittanut edullisia hotelleja mutta en niitä löytänyt, vaan päädyin kyseiseen hostelliin koska olin siellä majoittautunut noin 10 vuotta sitten ainoalla Wienin käynnilläni.

Paikka oli edelleen siisti, avoinna 24 h, hostellissa oli rauhallista nukkua, virkailijat puhuivat hyvää englantia ja ennen kaikkea sijainti oli hyvä, jaksoin kävellä keskustaan joka päivä. Maksoin majoituksesta n. 30 €/yö eli hotellihinta olisi ollut kolminkertainen, vähintään.

Asuntoni läheisyydessä markkinoilla oli monenlaista tavaraa myytävänä.
Tälläinen patsas tuli kadulla ”vastaan”.
Vanhat juna-asemat oli taidokkaasti entisöity.

Hintataso

Hintataso oli selvästi korkeampi kuin Espanjassa mutta Länsi-Eurooppalaiseksi pääkaupungiksi kuitenkin kohtuullinen, varsinkin ulkona syöminen ja juominen oli selvästi edullisempaa kuin Helsingissä.

Itävallassa kun olin, niin pitihän minun käydä syömässä wieninleike eli Schnitzel, sain sen paikallisesta Bistrosta hintaan 13,90 €, kävelykadun vieressä se maksoi yli 20 €, joten sijainnilla on merkitystä ruuan hintaan. Leike oli murea ja leikkeitä oli kaksi kappaletta, joten nälkä lähti.

Torremolinoksessa sain useassa paikassa hampurilaisaterian hintaan 6,50 €, Wienissä vastaava ateria maksoi yleensä 8,90 €. Erikoista oli että kaikki ”extra” maksoi, esimerkiksi ketsuppi 0,20 € ja vessakäynti 0,50 € vaikka olit asiakas.

Hostellini läheisyydessä sijaitsi markkinapaikka, myyntikojuja ja ruokapaikkoja Suomen vanhojen kauppahallien tyyliin, niissä oli ruokaa tarjolla kohtuuhintaan.

Reilunkokoinen wienerleike annos.
Wienin kävelykatu.
Kävelykadun arvokkaan näköisen kaupan koristeellinen julkisivu.
Valtavan kokoinen St. Stephen`s katedraali iltavalaistuksessa.
Myytävänä taikurintarvikkeita, ei muuta kuin taikomaan.
Komea suihkulähde, takana sotamuistomerkki.

Turistibussikierrokset

Turistit pääsevät tutustumaan kaupunkiin Hop on Hop off -bussilla, käytössä on kaksi reittiä, sininen ja punainen, minä kävin molemmilla. Lippu maksoi 39 €, pääsin sillä molemmille reiteille. Toisena päivänä kerroin eilen olleeni toisella reitillä, eikä lippuani tarkistettu sen tarkemmin.

Voit tutustua heidän reittikarttaansa etukäteen, niin voit päättää kumpi reitti kiinnostaa enemmän vai osallistutko molemmille.

Molemmat bussit lähtevät keskustasta, läheltä kävelykatua. Turisti-infosta voi hakea esitteitä sinua kiinnostavista kohteista, myös naapurimaihin suuntautuvista matkoista.

Esimerkki laadukkaasta entisöinnistä.
Lähes liikkumaton mies.
Turistiopas pukeutunut historiallisesti.
Vanha kirkko jossa paljon yksityiskohtia.
Tätä jokea pitkin pääset risteilyllä vaikka Bratislavaan.
Näiden alusten kyydissä kelpaa ihailla maisemia.
Turistibussin kyydissä ehdin näkemään vilauksen Itävallan parlamenttitalosta.
Useat patsaat ovat näyttävän näköisiä Wienissä.
Wienissä ympäristöstä on pidetty huolta.
Komea kirkko.

Kahvilat

Wien on tunnettu Sacher-kakustaan ja muista herkuistaan. Kävelin pari kertaa ohi Sacher cafen mutta paikka oli todella suosittu, molemmilla kerroilla pitkä jono oven edessä. Paikka näytti todella tyylikkäältä, mitä ikkunasta näin sisälle.

Suosittelen kuitenkin käymään muissa kahviloissa, itävaltalaisilla on pitkä perinteet, joten he osaavat tehdä viihtyisiä kahviloita ja herkullisia leivonnaisia.

Schönbrunnin linna

Kävin tutustumassa erikseen Schönbrunnin linnaan, Wienin kuuluisampaan nähtävyyteen. Matkustin sinne metrolla, pääset sinne käyttämällä vihreää linjaa, jää pois Schönbrunnin asemalla.

Kertalippu maksoi 2,40 €, englanninkieliset opasteet löytyvät. Matka metrolla kesti vain 10 min. bussilla se olisi kestänyt 45 min. Linnan alue on valtava, joten kannattaa varata kohteeseen riittävästi aikaa. Täällä voit kuvitella millaista kuninkaallisten elämä oli Itävallan suuruuden aikoina.

Palatsi rakennuksessa on yli 1400 huonetta, kallista olisi Suomessa lämmittää vastaavaa rakennusta. Alueella sijaitsee myös eläintarha, sinne pääsymaksu oli 26 €.

Scönbrunnin palatsi.
Palatsin ympäristöä.
Palatsin valtavaa puistoaluetta.
Suosittu kuvauspaikka ison suihkulähteen edessä.
Schönbrunnin palatsin kaari.

Matkat naapurimaihin

Koska Wien sijaitsee keskellä Europpaa, niin sinua saattaa kiinnostaa matkustaa Wienin reissullasi naapurimaihin. Turisti-infosta saat tarkempaa tietoa asiasta ja aikatauluista.

Voit matkustaa kesäaikaan Wienistä Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan suositulla lauttamatkalla, onhan sinne vain yhden tunnin linja-automatka tai matkustat Bronoon, Tsekkeihin junalla 1,5 tunnissa. Lisäksi voit matkustaa junalla tai bussilla useisiin naapurimaiden kohteisiin, unohtamatta Itävallan suosittuja kaupunkeja, kuten Saltzburgia, jonne matkustat kätevästi junalla.

Turisti-infon ilmoitus junalipun hinnasta.

Yhteenveto

Wien tarjoaa kompaktissa koossa paljon nähtävää, useimmat keskustan nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Kaupunki on siisti, vanhat rakennukset on huolellisesti entisöity, kaikki on ”fiiniä”. Myöskin kaupunkia pidetään turistille turvallisena ja pärjäät siellä englannin kielellä.

Sää saattaa keväisin vaihdella, ensimmäisenä lomapäivänä +12 ja tihkusadetta ja kolmantena päivänä yli +20 ja aurinkoista. En kuitenkaan katunut lähtöäni, kaupunkiin kannattaa matkustaa toisenkin kerran.

Talvella Wienissä järjestetään suositut joulumarkkinat, vaihtoehto Tallinnan tai Berliinin vastaaville. Espanjan matkallesi välipysähdys Wienissä joulumarkkinoille.

Missä kaupungissa sinä haluaisit käydä lentäessäsi Euroopan halki vai haluatko vain lentää suoraan kohteenseen?

 

Lisätietoja

https://rantapallo.fi/itavalta/wien

https://www.lomaeuroopassa.fi/kohteet/itavalta/wien

https://www.pienimatkaopas.com/wien

Wienin kaupungin kotisivut: https://www.wien.info/en

 

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Pari vuotta sitten käytiin itsekin Wienissa, itse asiassa pariinkin otteeseen. Jotenkin tuntuu, että on mielipiteitä jakava kaupunki, mutta me kyllä tykättiin. Käytiin tuolloin myös Bratislavassa, mukava paikka sekin. Yleensä tykätään lentää suoraan kohteeseen, mutta joskus, sopivien yhteyksien ollessa kyseessä, voisi sitä mielellään välilaskunkin tehdä.

    1. Muutamia kommentteja olen lukenut blogeista, että kaupunki ei ollut kiinnostava. Varmaankin ne jotka eivät välitä hienoista rakennuksista. Nykyään helppo ja edullinen lento Helsingistä Wieniin, josta hyvät yhteydet ympäri Keski-Eurooppaa. Olen nähnyt kivoja kuvia jokiristeilystä Bratislavan ja Wienin välillä, tämä on kesällä yksi vaihtoehto.

  2. Kiitos, mukava kertomus, kävin Wienissä joskus 90-luvun alussa, ehkä sitä voisi käydä uudelleenkin.

    1. Miksi ei Wieniin, nykyään helppo matkustaa sinne, kaupunki on siisti ja turvallinen. Lisäksi hyvät yhteydet ympäri Keski-Eurooppaa, Bratislavaan vaikka jokiristeilyllä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.