Miltä tuntuisi saada useita satoja euroja tai jopa nelinumeroinen summa euroja lisää kuukaudessa tekemättä yhtään lisää töitä? Kerron seuraavaksi osittain varhennetusta vanhuuseläkkeestä, josta käytetään myös lyhennettä OVE.
Kuka voi saada osittain varhennettua vanhuuseläkettä?
Jokainen suomalainen voi hakea osittain varhennettua vanhuuseläkettä. Luonnollisesti hakijalla pitää taustalla työhistoriaa, jotta on oikeutettu eläkkeeseen.
Eläkettä voit alkaa nostamaan, kun olet täyttänyt 61 vuotta, eläkettä maksetaan kansaneläkeikään asti. Eläkettä voit alkaa nostamaan myöhemminkin eli 62-vuotiaana tai myöhemmin. Eläke maksetaan joka kuukauden ensimmäinen arkipäivä.
Onko rajoituksia?
Parasta tässä onkin, että voit työskennellä niin kuin ennenkin ja saada eläkettä. Sinun ei tarvitse edes kertoa tästä työnantajallesi, jos et halua.
Lisäksi työttömät voivat hakea tätä eläkettä, kiva lisä työttömän toimeentuloon. Mikäli työtön saa jotain etuutta, kannattaa selvittää omalta kohdalta aiheutuuko niistä leikkauksia, viranomaiset ovat ahneita karsimaan etuisuuksia.
Varsinkin suuremmissa eläkkeissä kannattaa huomioida kokonaisverotuksen muutos. Eläkelaskureissa ei ole tätä otettu yleensä huomioon.
Kuinka hakea eläkettä?
Voit hakea eläkettä kätevästi omasta eläkevakuutusyhtiöstäsi tekemässä hakemuksen aikaisintaan kolme kuukautta ennen kuin täytät 61 vuotta.
Yhtiösi selviää osoitteessa työeläke.fi.
Miksi hyötyä eläkkeestä?
Osittainen varhennettu vanhuuseläke, OVE, tuo joustoa elämään.
Varsinkin nykyään epävakaan talouden aikana OVE vakauttaa taloutta yllättäviltä menoilta, kuten sähkön hinnan nousulta. Lisäksi eläke antaa ostovoimaa inflaation nostaessa hintoja harvinaisen voimakkaasti.
Lisätulo ennen eläkkeelle siirtymistä on monelle tervetullut asia. Tulothan laskevat noin puoleen jäädessä työelämästä eläkkeelle.
Säästämällä ennakkoon OVE-eläkettä työssä ollessasi, saat taloudellista ”puskuria” jäädessäsi eläkkeelle. Suomessa ovat hinnat olleet korkeat jo ennen Ukrainan sotaa, saatikka nykyään, jolloin keskituloisetkin ovat joutuneet sopeuttamaan talouttaan, vaikka ennen siihen ei ole ollut tarvetta.
Heitä, joita kiinnostaa muuttaa ulkomaille eläkkeelle ainakin osaksi vuotta, aiheutuu muutosta kuluja.
Muuttotavaroiden kuljetus, uuden kodin sisustaminen, kulkuvälineiden ostaminen kohdemaassa, vakuutukset, vuokrat ja varsinkin asunnon ostaminen vaativat rahaa. Lisäksi tulee kulut kotimaan asunnosta, mikäli ei halua sitä laittaa vuokralle.
Vaikka muuttaisit edulliseen maahan, niin ehkä haluat pitää harrastuksistasi kiinni tai aloittamaan uuden harrastuksen, esimerkiksi golfin.
Asuessasi ulkomailla ja nauttien ansaitusta vapaasta, niin halut varmaankin matkustella ja nauttia uudesta ympäristön tarjoamista palveluista. Tähän kaikkeen tuo OVE-eläke joustoa.
Voit vielä työssä ollessasi 61–64-vuotiaana nauttia tasokkaammasta lomailusta, kun saat palkan lisäksi eläkettä, kiva yhdistelmä.
Järkevästi sijoittaen voit saada mukavan koron eläkkeelle. Sijoittamalla vaikka osankin eläkkeestä kuukausittain voit saada sijoituksellesi tuottoa.
Mitä haittaa eläkkeen nostamisesta?
Luonnollisesti eläkkeen osittaisesta nostamisesta ennakkoon on myös haittoja eli lopullinen eläkkeesi on hieman pienempi koko kansaneläkkeellä olo aikanasi.
Eläkevakuutusyhtiöiden sivuilla on eläkelaskureita, joita käyttämällä laskea mikä vaihtoehto on sinun kannaltasi edullisin ratkaisu.
OVE:n määrä on 25 tai 50 prosenttia karttuneesta vanhuuseläkkeestä. Ennakkoon nostettu eläke pienentää varhennettua osuutta 0,4 prosenttia kuukaudessa.
Paljonko OVE keskimäärin?
Maksettava summa vaihtelee suuresti johtuen työuran pituudesta ja palkan suuruudesta. Eläketurvan mukaan 2022 keskimääräinen eläke oli 800 € kuukaudessa. Osittaisen vanhuuseläkkeen valinneet ovat enimmäkseen keskituloisia, työssäkäyviä palkansaajia.
Yhteenveto
Tämä eläkemuoto on saavuttanut suuren suosion, kuten olemme mediasta saaneet tietää. Suosittelen kuitenkin jokaisen tekemään henkilökohtaiset laskelmat eläkkeen nostamisen suhteen ja selvittämään mahdollisten etuisuuksien leikkaukset ja kokonaisverotuksen vaikutus.
Itse päädyin nostamaan eläkettä heti 61-vuotiaana työssä ollessani. Silloin mietin myös sitä, että kun pääsen jonkin etuuden piiriin, niin silloin sen myös saan jatkossa, vaikka uusilta hakijoita se evättäisiin.
En ole talousasiantuntija, mutta yhden neuvon haluan antaa. Mikäli vain mahdollista, niin säästä omien resurssien mukaan rahaa eläkepäiviä varten. Eläkkeellä siirryttäessä tulot laskevat puoleen, monelle on varmasti hankalaa puolittaa kuluja, jos on työssä ollessaan tottunut käyttämään koko tilin.
Yllättäviä kuluja tulee jokaiselle, joten on todella hankalaa maksaa niitä pienestä eläkkeestä.
Hienoa tietysti on, mikäli sinulla on helposti realisoitavaa kiinteää omaisuutta, jonka voit tarvittaessa muuttaa käteiseksi. Yksi vaihtoehto on käänteinen asuntolaina, saat omistamastasi asunnosta rahaa mutta säilytät asunnossa asumisoikeuden.
Tietysti tästä palvelusta aiheutuu kuluja, joten käänteinen asuntolaina kannattaa kilpailuttaa. Useat suurimmat pankit ja muutama muukin yritys tarjoaa tätä palvelua.
Oletko sinä päättänyt nostaa osittain varhennettua vanhuuseläkettä?
Lisätietoa:
https://www.ilmarinen.fi/henkiloasiakas/tyoelake/osittainen-varhennettu-vanhuuselake/
https://www.tyoelake.fi/elakkeet-eri-elamantilanteissa/osittainen-vanhuuselake-tuo-joustoa
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201809072201182009