12 väitettä Espanjasta. Lueskeltuani keskustelupalstoja netissä ja kommentteja lehdissä, niin olen törmännyt väitteisiin joista seuraavaksi kerron.
Jotkin kommentit ovat vaikuttaneet siltä, että kirjoittaja ei ole koskaan ollutkaan Espanjassa. Tietysti jokaisella saa olla oma mielipide vapaassa maassa.
Kerron nyt oman mielipiteeni väitteistä Espanjassa asumisen perusteella.
Tein joka väitteestä johtopäätökset ottaen huomioon sekä väitteen että kommenttini.
Jutun lopussa teen yhteenvedon kaikesta.
Väite 1: Espanjassa on pakko osata espanjaa, englannilla ei ole mitään käyttöä.
Kommenttini: Espanjan kielen perusasiat on hyvä osata, jotta voi hoitaa päivittäiset kauppareissut, tervehtimiset ym. Sujuvaa englannin kielen taitoa olisin kaivannut käydessäni lääkärissä, apteekissa ja soitettaessa tavaratoimitukseni perään suureen yritykseen. Kaikissa näissä paikoissa lääkärit ja virkailijat osasivat hyvin englantia.
Itse olisin halunnut ymmärtää kaiken. En kuvittele, että oppisin sujuvan espanjan koskaan tällä kielipäällä, joten joko hoidan vaativimmat asiat englanniksi tai annan asianhoitotoimiston hoitaa ne.
Johtopäätökset: Mielestäni molemmille kielille, sekä espanjalle että englannille löytyy käyttöä. Varttuneella iällä ei ole helppo oppia uutta kieltä, varsinkaan kun ei ole aivan pakko oppia työn vuoksi.
Väite 2: Ruoka-, ja baarihinnat ovat Suomen hinnoissa.
Kommenttini: Kuka väittää näin, niin ei ole koskaan käynyt Espanjassa tai sitten on vain käyttänyt loistohotellien palveluita.
Ennen Ukrainan sotaa Ole-lehden vertailussa oli espanjalainen ruokakori 30 % halvempi, nyt tänä vuonna Suomessa on nostettu hintoja vedoten sotaan, vaikka sillä ei olisi ollut vaikutusta kaikkien tuotteiden osalta! Tällä hetkellä hintaero on vain suurentunut Ole-lehden mukaan.
Johtopäätökset: Jotain pitäisi Suomessa tehdä, jotta suomalaisten ei tarvitsisi kilpailla punalaputetuista tuotteista, kuten olen viime päivinä lukenut netistä. Tietysti Suomessa on paljon hyvätuloisia, joille taas on sama mitä ruoka maksaa.
Väite 3: Espanjalaiset asunnot ovat huonokuntoisia.
Kommenttini: Usein kommentit koskevat vuokra-asuntoja. Suosittelen tarkistamaan kohteen huolellisesti ennen vuokrausta, joku on varannut asunnon näkemättä sitä! Kannattaa asua vaikka AirBnb-asunnossa aluksi ja tutkia markkinoita paikan päällä. Myöskin vuokraamalla asunto kavereiden kanssa mahdollistaa tilavamman ja laadukkaan asunnon vuokraamisen.
Espanjan lämpimän ilmaston vuoksi asunnot eivät ole rakennettu samanlaisesti kuin Suomessa. Naapureiden äänet kuuluvat helpommin kuin Suomessa.
Espanjasta löytyy kaiken kuntoisia asuntoja ”pommeista” loistohuviloihin. Aurinkorannikolta on lähes mahdoton ostaa pientäkään hyväkuntoista asuntoa alle 60 000 euron kuluineen.
Asuntojen hinnat ovat nousseet Aurinkorannikolla, esimerkiksi Fuengirolasta on vaikea löytää asuntoa alle 100 000 euron, Torremolinos on edullisempi ja Torrevieja/Alicanten seutu n. 30 % edullisempi kuin Aurinkorannikko.
Tuon verran pitää olla valmis sijoittamaan vähintään asuntoon. Sisämaasta voit löytää asunnon tuolla hinnalla mutta sitten sijainti voi olla huono ja jälleenmyynti myöhemmin hankalaa.
Johtopäätökset: Ennen muuttoa tutki markkinoita, mieti missä haluaisit asua ja mihin sinulla on varaa. Varaa riittävästi rahaa että pääset alkuun uudessa maassa.
Suosittelen hankkimaan ilmastoidun vuokra-asunnon, muutoin elämä on tuskaa kesällä, vaikka muuten nauttisit Espanjasta. Omistusasuntoon ilmastointi on pieni lisäkustannus.
Huomioi myös että kesällä loma-aikaan vuokra-asunnot ovat huomattavasti kalliimpia kuin sesongin ulkopuolella.
Väite 4: Espanjassa kannattaa asua vuokralla koska on riski ostaa asuntoa.
Kommenttini: Vuokrat ovat nousseet viime vuosina paljon, esimerkiksi Fuengirolassa voit helposti joutua maksamaan 800 euroa pienestäkin asunnosta, joten kannattaa harkita omistusasuntoa, mikäli asut pidempiä jaksoja Espanjassa. Nykyään Espanjasta löytyy paljon suomalaisia kiinteistövälittäjiä ja asianhoitajia, joten et tarvitse espanjan kielen osaamista. Toisaalta pelkällä englannilla on hankala tehdä kauppoja.
Johtopäätökset: Ennen kiinteistövälittäjän valintaa tutustu heidän saamiinsa palautteisiin ja asu aluksi vuokralla niin tiedät miten sopeudut Espanjaan. Varaudu ostamaan asunto käteisellä, asuntolaina prosessi on hankala Espanjassa.
Väite 5: Espanjaan on kallista matkustaa.
Kommenttini: Tämä saattaa olla vanhemmilla ihmisillä mielessä, aikoinaan lentäminen olikin todella kallista palkkoihin nähden. Nykyään voi Espanjaan matkustaa duunarin päiväpalkalla, runsaalla sadalla eurolla yhteen suuntaan, tarjoushinnalla halvemmallakin.
Mikäli asut Länsi-Suomessa, niin Tukholmasta lennät muutamalla kympillä Malagaan.
Lisäksi nykyään majoittautuminen on edullista kotimajoituksen vuoksi. AirBnb:n ym. vastaavien palveluiden tarjoajien kautta löydät edullisen lomamajoituksen hyvältä paikalta.
Johtopäätökset: Mikäli asut Espanjassa, niin sinulla on varaa käydä Suomessa, muuloinkin kuin lähtemällä syksyllä Suomesta ja palaamalla keväällä. Suosittelen varaamaan lennot hyvissä ajoin, niin säästät lippujen hinnoissa.
Väite 6: Espanjalaiset ovat laiskoja.
Kommenttini: Espanjalaiset viettävät vieläkin siestaa, monet liikkeet ovat suljettuina 14-17. Toisaalta he pääsevät kotiin vasta iltamyöhään. Monet liikkeet ovat tosin luopuneet siestan pitämisestä. Nykyään moni työskentelee ilmastoidussa toimistossa, joten iltapäivän helle ei haittaa työskentelyä, toista oli ennen fyysisissä ulkotöissä.
Johtopäätökset: Turisti voi miettiä minkälaista on työskennellä +35 asteen helteessä silloin kun ei jaksa itse kävellä edes kadulla. Edelleen ongelmana on että aikataulut eivät pidä paikkansa niin kuin pohjoismaissa, hommat kyllä tehdään kun ehditään/viitsitään, ”manjana meininki”.
Väite 7: Espanjalaiset vain juhlivat.
Kommenttini: Espanjalaiset kieltämättä pitävät juhlista ja juhlia onkin usein vuoden aikana. He kuitenkin eivät juo keskimäärin paljon alkoholia juhliessaan ja ruokailu kuuluu osana juhlimiseen.
Johtopäätökset: Vahvasti päihtyneitä espanjalaisia näkyy harvemmin katukuvassa. Espanjalaisilla on keksimäärin puolta pienempi palkka kuin suomalaisilla, joten sekin rajoittaa juhlimista. Espanjalaisia näkyy iltaisin paljon ravintoloissa koska he haluavat viettää iltaa ystävien kanssa. Suomalainen juo usein kotonaan, eikä ihme näillä hinnoilla.
Väite 8: Kaikki baarit ovat avoinna pitkälle aamuyöhön.
Kommenttini: Kun kävelet arki-iltaisin huomaat, että monet paikat ovat kiinni puolen yön aikaan. Suomibaarit sulkevat ovensa normaalisti 21-22.00 Torremolinoksessa.
Johtopäätökset: Nuorille turisteille riittää menopaikkoja isoissa kaupungeissa viikon jokaisena päivänä. Normaalia elämää eletään Espanjassakin, turistien lomakauden loputtua huomaat huomattavan ihmismäärän vähentymisen iltaisin kaupungilla kävellessäsi.
Väite 9: Kaikki espanjalaiset ruuat ovat herkullisia.
Kommenttini: Valmisruuat eivät ole suomalaista tasoa ja kauppojen valikoima on kapeampi kuin Suomessa. Kaupassa myytävissä lihoissa ja makkaroissa on joissakin laaduissa paljon silavaa, suomalainen ei ole tottunut tähän. Makaroniruuissa on vähän tai ei juurikaan jauhelihaa, vain makaronia, melko mautonta.
Johtopäätökset: Maksamalla vähän enemmän saat maukkaita pihvi- tai kala-annoksia ravintoloissa. Myöskin valitsemalla useamman täytteen pizzan saat maukkaan annoksen. Pidän espalaisista ruuista, espanjalaiset pihvit ovat tunnettuja, eikä suotta.
Väite 10: Espanjassa ei ole muuta tekemistä kuin ottaa aurinkoa ja juoda alkoholia.
Kommenttini: Tämän väitteen olen lukenut usein keskustelupalstoilta. Varmasti aikoinaan pitkälti näin olikin suomalaisturistien kesken, kun he tulivat viikoksi juhlimaan Espanjaan täysin kielitaidottomina, ei ollut muuta tekemistä kuin ryypätä puoli-ilmaista alkoholia.
Ennen nettikautta oli vaikea saada tietoa mitä kaikkea on tarjolla, piti olla innokas lukemaan matkaoppaita, mitä voisi kohteessa tehdä. Nykyään palvelutarjonta on lisääntynyt, voit valita useimman palvelun suomeksi/englanniksi, ainakin turistikohteissa.
Johtopäätökset: Tänä päivänä Espanjaan tullaan myös työskentelemään. Espanjaan muuttaa kaiken ikäisiä, perheitä lomailemaan, nuoria opiskelemaan/työskentelemään, EU-säännökset mahdollistavat vapaan liikkuvuuden. Golfaajat voivat pelata ympäri vuoden, ei tarvitse välittää Suomen lumihangista. Espanjan ilmasto mahdollistaa monenlaisen ulkoilma akviteetin harrastamisen.
Väite 11: Vain varakkailla eläkeläisillä on mahdollisuus muuttaa Espanjaan.
Kommentti: Voisin kääntää väitteen toisin päin, vain varakkailla eläkeläisillä on varaa asua Suomessa. Elinkustannukset ovat nousseet molemmissa maissa mutta euromääräinen ero on vain kasvanut ruokakorivertailussa.
Rekisteröitymällä vakituiseksi asukkaaksi ”residensiksi”, saat ilmaisen terveydenhoidon ja nimetyn oma lääkärin. Lisäksi olet oikeutettu muihin alennuksiin.
Kun jäät palkkatyöstä eläkkeelle, niin tulosi puolittuvat. Muuttamalla Espanjaan elinkustannukset laskevat 30 %, mielestäni vähintään. Näin pystyt kompensoimaan tulotason laskua.
Johtopäätökset: Muuttomahdollisuuteen tietysti vaikuttaa muutkin tekijät kuten perhesuhteet. Moni haluaa elää lähellä lapsiaan ja lastenlapsiaan, ymmärrettävä asia.
Ennen muuttoa mieti paljonko aiot viettää aikaa Espanjassa/Suomessa. Tarvitsetko oman asunnon molemmissa maissa. Omistamalla halvan omakotitalon Suomessa ja asumalla siinä kesäaikaan, niin sinulle ei kerry paljoakaan kuluja siitä. Talvella asut edullisesti Espanjassa eikä sinun tarvitsee pitää kuin pieni lämpö Suomen talossasi.
Halutessasi voit vuokrata kalliimpaan kesäsesonkiaikaan Espanjan asuntoasi.
Väite 12: Pohjoismaalaiset pärjäävät Espanjassa pelkissä shortseissa, T-paidoissa ja sandaaleissa ympäri vuoden.
Kommenttini: Talvella Aurinkorannikolla tarvitset ainakin kesätakin, farkut, kesäkengät ja hupparin. Talvella lämpötila on +10-20 astetta, joten shortseissa palelet jo marraskuun lopulla. Kannattaa ottaa riittävästi vaatetta Suomesta mukaan, niin ei tarvitse kaikkea ostaa.
Johtopäätökset: Kanarian saaret on poikkeus, siellä on yleensä tammikuussakin yli +20 lämmintä, joten suomalainen pärjää lähes ympäri vuoden helleasussa muutamaa sadepäivää lukuun ottamatta.
Yhteenveto
Nyt saatat ajatella, että olin kirjoituksessa puolueellinen korostaen Espanjan hyviä puolia. Kaikki kuitenkin perustuu omiin kokemuksiini, joten voin ”allekirjoittaa” kommenttini ja johtopäätökseni.
Tarkoitukseni oli kertoa realistisesti, minkälaista on arkielämä Espanjassa, viikon lomareissulla näet asian toisin. Tuskin sinun tarvitsee asioida virastoissa tai käydä lääkärissä. Myöskin rahankäyttö on erilaista, viikon lomalla voi huoletta bilettää, pidempään asuessa pitää miettiä arjen kuluja.