Miksi muutin Espanjaan Thaimaan sijasta? Eräs tuttavani kysyi minulta miksi en muuttanut Thaimaan? Olin kertonut hänelle että erittäin tärkeä muuton syy Espanjaan oli Suomen kallis hintataso.

Olen asunut molemmissa maissa muutaman kuukauden turistimatkojen lisäksi, joten sen puolesta voin vertailla tasapuolisesti maita.

Kerron tässä jutussa mitkä seikat vaikuttivat siihen, että muutin Espanjaan.

Miksi muutin Espanjaan Thaimaan sijasta?

 

Hintataso ruokakaupoissa, ravintoloissa ja kadulla

Luulit varmaan, että Thaimaa on aivan ylivoimaisesti edullisempi kuin Espanja, asia ei ole aivan niin selvä, annas kun selitän. Thai-ruuan ystävän ruokakulut pysyvät tosin hyvin pienenä mutta minulle, länsimaalaisen ruuan ystävälle, ruokalaskulle kertyy paljon hintaa Thaimaassa.

Syynä tähän on, että Thaimaa verottaa voimakkaasti tuontituotteita. Mikäli pidät liha-, juusto-, ja muista tuontituotteista, niin kauppalaskua kertyy.

Ravintoloissa thai-ruuat ovat edullisia liharuokia lukuun ottamatta. Kaikenlainen katuruoka on todella edullista, monesti tuoretta ja todella edullista katuruokaa tulikin syötyä. Kuitenkin vähintään joka kolmas päivä piti saada sitä tuttua länsiruokaa. Kokonaisuutena niukasti pisteet Thaimaalle.

Palveluiden hintataso

Erilaisia palveluita joutuu käyttämään suhteellisen harvoin, joten tällä osiolla ei vuositasolla ole merkittävää painoarvoa.

Suomalaisittain espanjalaiset palvelut ovat edullisia, putkimies on kolme kertaa edullisempi kuin suomalainen, sanoi suomalaisyrittäjä. Olen huomannut edullisuuden myös suutarilla ja muissa palveluissa.

Thaimaalaisten palveluiden hinnat ovat suomalaiselle lähes ilmaisia, esimerkiksi korjautin revenneet shortsit, ompelija veloitti 17 senttiä! Kaikki palvelut eivät ole tietenkään näin edullisia mutta silti pisteet Thaimaalle.

Miksi muutin Espanjaan Thaimaan sijasta?

Liikkuminen julkisilla

Taksit ja varsinkin bussit ovat erittäin edullisia. Molemmissa maissa näitä on helposti saatavissa. Pisteet Thaimaalle. Tosin tänä ja ensi vuonna paikallisjunaa voi käyttää poikkeuksellisesti ilmaiseksi Aurinkorannikolla.

Omatoiminen liikkuminen

Thaimaan vasemmanpuoleinen liikenne tekee oman auton käytön mahdottomaksi. Espanjassa voi harkita autovuokrausta. Polkupyörän saa Espanjassa mukaan junassa, tämä helpottaa liikkumista eri kaupungeissa. Pisteet Espanjalle.

Asuminen

Vuokra-asumisen suhteen saat edullisemman vuokra-asunnon hyvältä paikalta Espanjaa edullisemmin. Thaimaan turistikohteiden asuntojen taso vastaa länsimaalaista tasoa, joten siinä ei ole eroa.

Omistusasunto on turvallisempi ostaa Espanjasta, samat EU-lait. Thaimaan epävakaa poliittinen tilanne ja se että ulkomaalainen ei voi omistaa maata tekevät asunnon oston hankalaksi. Molemmissa maissa asuntojen hinnat vaikuttavat olevan nousussa. Pisteet Espanjalle, sen vuoksi että ostin asunnon, en jäänyt vuokralle.

Terveydenhoito

Kummassakin maassa saat laadukasta terveydenhoitoa. Thaimaassa maksat kohtuuhinnan yksityis- tai hammaslääkärin vastaanotolla käynnistä. Olen käyttänyt molempia palveluita Thaimaassa, palveluiden laadussa minulle ei ollut valittamista, tosin aikaa kului paljon.

Espanjassa saat terveyspalvelut ilmaiseksi, jos olet kirjoilla vakituisesti Espanjassa. Lisäksi saat välitöntä hoitoa EU-kansalaisena kiireellisissä tapauksissa, vaikka olisit kirjoilla Suomessa. Pisteet Espanjalle.

Lentäminen

Normaaliaikanakin, ennen Ukrainan sotaa, sai Thaimaan lennot tarjouksesta n. 500 eurolla, Espanjaan alle 200 eurolla. Lentoaika Thaimaahan 10 tuntia, nykyään enemmän koska joudutaan kiertämään Venäjä, Espanjan lento Malagaan 4 tuntia. Ikääntymisen myötä sinun kannattaa miettiä haluatko/pystytkö matkustamaan ilman tuskaa 10 tuntia?

Lisäksi voit matkustaa useammin Suomeen, mikäli haluat tavata ystäviäsi tai tulet hoitamaan asioita, Thaimaasta matkustaminen on kallista ja aikaa vievää. Pisteet Espanjalle.

Kieli

Kaikki kielet ovat minulle vaikeita, mutta thai-kieli on aivan toivoton oppia. Espanjan alkeet pidän mahdollisena oppia sekä puhumisen että kirjoittamisen puolesta. Lisäksi suomalaiselle on hyvä, että monet sanat lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan. Englannin kielen osalta pisteet menevät melko tasan. Kokonaisuutena pisteet selkeästi Espanjalle.

Ilmasto

Thaimaan hiostava sää keväisin ja Espanjan keskitalvi on viileä muttei kuitenkaan kylmä ovat miinuksia sään osalta. Aurinkoa riittää molemmissa maissa riittävästi. Mikäli haluan olla Espanjasta pois kuumimman ajankohdan, niin voin helposti matkustaa Suomeen/Keski-Eurooppaan, Aasiassa on hankalampaa löytää Suomen kesän kaltaista ilmastoa. Thaimaan jatkuva helle on minulle liikaa, joten pisteet Espanjalle.

Ympäristö

Thaimaa on kehittynyt voimakkaasti mutta silti siellä voit havaita piirteitä kehitysmaista. Turistikeskusten ulkopuolella voit nähdä kuinka vaatimattomasti paikalliset ihmiset elävät, sääliksi käy. Jätehuolto on paikoittain vaatimatonta ja saatat huomata, että kuinka paljon viemärit voivat haista helteessä.

Olet ehkä huomannut, että majoittautuessasi suurkaupungissa, vaikka vajaaksi viikoksi että kurkkusi tulee kipeäksi. Näin minulle ainakin kävi Bangkokissa, syy tähän oli valtava pakokaasujen määrä helteessä.

Espanjan ilmastoa on kehuttu, varsinkin itärannikon ilmastoa. Pisteet Espanjalle.

Harrastaminen

Myönnän että tästä ei paljoa kokemusta mutta jotain sentään. Turistina pääset hyvin edullisesti katsomaan eri nähtävyyksiä tai maksat vain pienen sisäänpääsymaksun, esimerkiksi eläintarhat ja vesipuistot.

Suomalaiset kerhot järjestävät erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja retkiä eri kaupunkeihin Espanjassa. Espanjassa voit harrastaa kaikkea mitä Suomessakin, Malagassa jopa jääkiekkoa ja Granadassa laskettelua! Kokonaisuutena pisteet Espanjalle.

Yöelämä

Molemmat maat ovat tunnettuja yöelämästään. Kielen puolesta pärjäät paremmin Thaimaassa, useimmat thaimaalaiset osaavat ainakin auttavasti englantia ja opasteet ovat thai-kielen lisäksi englanniksi. Vanhemmat espanjalaiset eivät osaa lainkaan englantia tai eivät sitä ainakaan puhe.

Thaimaan kohteista on sanottu, että siellä on ”juhannus” joka ilta, voin sanoa, että pitää paikkansa isommissa kaupungeissa ja turistikohteissa.

Nuorena miehenä tällä osiolla olisi ollut paljonkin painoarvoa mutta ei enää. Pisteet kuitenkin Thaimaalle.

Muuttaminen, matkatavarat

Muuttotavaroiden kuljettaminen onnistuu Thaimaahan vain lentoteitse. Koska matka on pitkä, niin muutolle kertyy hintaa. Samoin tulee lisäkustannuksia, kun pitää ostaa paikanpäältä tavaroita, joita ei kannata kuljettaa.

Saat matkatavarasi Espanjaan kohtuuhintaan maantiekuljetuksena. Lisäksi voit lentää pikkurahalla pelkät käsimatkatavarat mukanasi Espanjaan. Pisteet Espanjalle.

Kodin sisustaminen

Molemmissa maissa sisustat kotisi kohtuuhintaan tai halutessasi todella laadukkaista. Thaimaan markkinoilta löydät persoonallisia ja edullisia tuotteita lähes kaikissa tuoteryhmissä. Pisteet Thaimaalle.

Miksi muutin Espanjaan Thaimaan sijasta?

Oleskeluluvat

Et tarvitse maksaa luvista, vain ilmoitukset riittävät Suomen viranomaisille. Thaimaassa tarvitset viisumin yli kuukauden oleskeluun. Lisäksi tarvitset uusia joka 3. kuukausi oleskeluluvan, yleensä homma hoituu käymällä naapurimaassa (Laos).

Thaimaan eläkeläisviisumissa on rajoitteita ja sinun pitää tehdä pankkitalletus tai sinulla on oltava riittävän suuri eläke vakuudeksi, että sinulla on varaa asua Thaimaassa. Pisteet Espanjalle.

Suomenkieliset palvelut

Suomalainen saa palveluita omalla äidinkielellään Thaimaassakin, varsinkin Pattaylla, mutta Espanjan palveluiden laajuudelle se ei pärjää, lisäksi Espanjassa on monella alalla useitakin suomalaisia yrittäjiä, voi kilpailuttaa. Pisteet Espanjalle.

Hyödyt eläkeläiselle

Espanjassa asuen vähemmän rasitusta matkustamisesta ja voit tehdä töitä eläkkeellä. Mikäli omaat eläkeläisviisumin, niin et voi työskennellä Thaimaassa. Pisteet Espanjalle.

EU:n hyödyt

Suomalainen saa tukea ja turvaa EU-kansalaisena. Merkittävin hyöty vapaa liikkuvuus ja asunnon oston helppous. (Lisä)pisteet tästä Espanjalle.

Yhteenveto

Kuten huomaat, Espanja voitti useamman osion, ne mitkä Thaimaa voitti, niin niillä osioilla ei ollut niin paljon painoarvoa, että se olisi riittänyt voittoon. Tässä minun vertailussani selvä voitto Espanjalle.

Mikäli olet harkinnut muuttoa tai olet jo muuttanut Espanjaan, niin oletko tehnyt vertailua jonkun toisen maan kanssa, minkä maan?

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.