Maailmanympäri päivässä, näin matkamessuja usein mainostetaan, eikä syystä. Ehdit päivän aikana tutustumaan useimpiin maihin.

Messuilla oli lähes 900 näytteille asettajaa, osallistujia lähes 70 eri maasta ja messuviikonloppuna siellä vierailee noin 50 000 kuluttajaa, joten isosta tapahtumasta on kyse. Uusia maita messuilla olivat Albania ja Gambia.

Osallistuin messuille torstaina ammattilaispäivänä, olin saanut somevaikuttapassin. Valitettavasti torstaina ei ollut vielä pääsyä Caravan messuille, jotka järjestettiin samoissa tiloissa perjantai-sunnuntai.

Caravan messuilla oli nähtävänä yli 100 matkailuajoneuvoa. Näytillä olevat ajoneuvot olivat varsin arvokkaita, keskihinta yli 100 tuhatta euroa. Yhden hienon matkailuauton näin, se oli arvonnassa, voittaja sai sen viikoksi veloituksetta käyttöönsä.

Lisäksi messuilla esittäytyi muutamia suomalaisyrityksiä jotka markkinoivat asuntoja Espanjassa/Suomessa. Lisääntyneet etätyömahdollisuudet ovat kasvattaneet suomalaisten osuutta varsinkin Espanjan Aurinkorannikolla.

Messuilla nähtyä

Lähdettyäni kiertelemään osastoja, niin ensiksi minua tuli vastaan Espanjan isot messuosastot. Espanja oli messujen partnerimaa, joka oli näyttävästi esillä. Osastoilla oli musiikkiesityksiä ja ruokateema aiheita.

Messuilla oli ohjelmaa ja esityksiä kuudella eri lavalla, siellä kerrottiin matkailun ammattilaisille kohdennettuja info-tilaisuuksia suomeksi ja englanniksi.

Melko uusi matkatoimisto Longitours oli näyttävästi esillä, heillä oli myös sivun ilmoitus Helsingin Sanomissa. Henkilökunta on työskennellyt muissa vastaavissa matkatoimistoissa, joten heillä on pitkä kokemus alalta.

Nykyään matkoja on mahdollisesti ostaa omatoimisesti netistä mutta monet matkatoimistot haluavat säilyttää henkilökohtaisen kontaktin, messuilla on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista matka-asioista, eikä tarvitse googlettaa aikaa vievästi, eikä kaikki  tieto pidä paikkansa mitä netistä löytyy.

Ravintolapalveluita löytyi suomalalaisten lisäksi myös monilta muilta mailta, valitettavasti yhteistä näille kaikille oli korkea hintataso, esimerkiksi pizzapala 7-8 euroa!

Messuilla oli  myös matkailuun liittyviä laadukkaita tuotteita myytävänä, kuten matkalaukut, lompakot ym.

Parhaat osastot

Tämän jutun kuvista voit päätellä mitkä osastot pysäyttivät minut, mikä mistäkin syystä. Eniten pidin Malesian osastosta, siellä henkilökunta oli pukeutunut kansallispukuihin ja heidän eksoottiset, värikkäät esitteet olivat mielenkiintoisia.

Messutarjoukset

Näet kootusti messutarjoukset esimerkiksi Rantapallon sivustolta.
Huomioi tarjousten vaihteleva voimassaoloaika.

Löydä vuoden paras matkatarjous! Katso matkamessuviikon tarjoukset

Espanjan iso osasto messuilla.

 

Espanjan Aurinkorannikon osasto.

 

Espanjalaisten musiikkiesitys.

 

Espanjan eri kaupunkien ja alueiden omat pienet osastot.

 

Espanja – Suomi seuran osasto.

 

Portugalin osasto, voit yhdistää Espanjan lomasi käymällä Portugalissa.

 

Slovenia on pieni mutta monipuolinen lomakohde.

 

Bulgaria on edullinen lomakohde.

 

Viron yksi osastoista.

 

Pisan kalteva torni.

 

Thaimaan helposti tunnistettava osasto.

 

Malesian monipuolinen osasto.

 

Rovaniemen iso osasto.

Kotimaan kohteet

Kotimaan kohteet olivat myös näyttävästi esillä. Itselläni ei ole lähiaikoina suunnitelmissa matkustaa johonkin tiettyyn kotimaan kohteeseen. Kuvassa esiintyvä monipuolinen Levi kiinnostaisi jatkossa. Lähinnä tulee matkusteltua kotimaan isoissa kaupungeissa kesäaikaan.

Videoesitys Levin osastolla.

 

Aurora Hutin iglu maisemaikkunoilla, nauti revontulista tai Suomen yöttömistä öistä vaikka meren rannalla.

 

Lapellandin mökkivaunu tarjoaa tasokkaan, liikuteltavan mökkimajoituksen. Majoitu minne haluat tai vuokraa vaunua kuten jotkut jo tekevätkin.

 

Tekoälyn hyödyntäminen matkailussa -esitys.

Matkailu tekoälyn murroksessa

Antti Huttunen kertoi mielenkiintoisen esityksen tekoälystä. Esitys oli suunnattu ammattilaisille mutta onhan sillä vaikutusta myös kuluttajiin. Tekoälyä käytetään jo lentoja tai hotelleja etsiessä.

Tarjolla on erilaisia sovelluksia kuten Open A1, Chat GPT ym.

Hyötyjä kuluttajille: voit antaa tekoälylle kyselyn tarkasta aiheesta esimerkiksi Lapin suurimmat safarit, saat tarkat tiedot eri kohteista, goolettamalla sinulla kuluisi paljon aikaa etkä välttämättä löytäisi kaikkia kohteita.

Tekoälyn myötä matkailusta tulee aiempaa kieliriippumatonta, puhut käännösohjelmalle ja voit kommunikoida missä päin maailmaa tahansa. Kielitaidon korvaajaksi siitä ei ole mutta suuri apu.

Tekoälyä voit hyödyntää tuotteiden myynnissä, markkinointimateriaalien teossa, sähköpostiviestien luonnissa. Annat vain ohjeet mitä pitää tehdä ranskalaisin viivoin ja mihin medioihin haluat julkaista viestisi.

Jatkossa voit kertoa matkatoimistoille minkälaisissa kohteissa käyt, hotellit, vaatimustaso, omat asiakaskokemukset. Näiden tietojen perusteella matkatoimisto pystyy räätälöidysti tarjoamaan sinulle sopivia matkakohteita.

Tämä tietää kilpailun kovenemista, joten räätälöityjä matkoja on mahdollisesti saatavana edullisemmin. Toisaalta pitää muistaa tietoturva, asiakkaasta on paljon tietoa, joten pitää muistaa muistaa eettisyys ja tekijänoikeudet.

Tämän kirjoituksen olen luonnut ilman tekoälyä mutta harkitsen sen käyttämistä apuna. Saat tarkkaa tarkistettua tietoa, pystyn kertomaan aiheesta laajemmin, yksityiskohtia joita muuten ei tulisi mieleeni.

Tekoälystä tulee mieleeni vanhan sanonta: tuli on hyvä renki mutta huono isäntä, tätä samaa sanontaa voi käyttää myös tekoälystä.

 

Matkatoimisto Olympian kaukomatkat.

 

Värillisiä lamppuja myytävänä.

Yhteenveto

Messuilla saat uusia vinkkejä ja näet osastoilla mielenkiintoisia maita, unohtamatta messutarjouksia. Löysin Georgian Batumin rantakohteen messuilta muutama vuosi sitten. Muuten ei olisi tullut käytyä tässä Mustanmeren rannalla sijaitsevassa kohteessa.

Messuilla sinulla on mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta, joten kannattaa etukäteen miettiä kysymyksiä suosikkikohteista.

Hotellitarjousten kanssa kannattaa olla tarkkana, katso mikä on normaalihinta ja vertaa sitä tarjoushintaan. Voit tehdä vertailua esimerkiksi booking.com -varaussivustolla.

Tekoäly on jo tullut matkailumarkkinointiin, saa nähdä kuinka se tulee jatkossa muokkaamaan kuluttajakäyttäytymistä ja minkälaiseksi kuluttajien ja matkatoimistojen yhteistoiminta muuttuu.

Messuilta tarttui mukaani useita mielenkiintoisia esitteitä eri kohteista, messujen jälkeen niihin on mukava tutustua ja suunnitella tulevia matkoja.

Mikäli et päässyt tänä vuonna messuille, niin vastaavat järjestetään jälleen ensi vuonna 17-19.1.2025.
Itselleni tuo aika on kaikkein ankein ajankohta vuodesta palata Espanjasta Suomeen mutta ymmärrän että tähän aikaan suomalaiset etsivät ideoita hyvissä ajoin talvi- ja kesälomalle.

Mistä sinä pidit eniten messuilla?

Lisätietoa: www.matka.messukeskus.com

Video: Flamenco-esitys Espanjan osastolla. Lähde Espanja.Com

 

 

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.