Kävin tutustumassa Cordobaan , matkustin ensimmäisen kerran pikajunalla Espanjassa. Matkustin ensin paikallisjunalla Malaga Maria Zambranon asemalle, siellä ostin lipun Cordobaan, lippu maksoi runsaat 20 euroa.

Matkaa Cordobaan on yli 160 km mutta pikajuna taittaa matkan noin tunnissa, riippuen vuorosta. Junan matkavauhti oli matkustamon näytön mukaan 200- 290 km/tunnissa! Huolimatta vauhdista juna liikkui tasaisesti, maisemat olivat melko karuja, oliivipensaita oli matkan varrella runsaasti, onhan Espanja maailman suurin oliiviöljyn tuottaja.

Turvallisuus otetaan nykyään vakavasti Espanjassa. Ostaessani lippua minulta kysyttiin henkkarit, onneksi olin ottanut passin mukaan. Paluulippua ostaessani minulta kysyttiin jopa puhelinnumero. Ennen junaan pääsyä asemalla joudut laittamaan laukkusi läpivalaisuun ja sinut mahdollisesti scannataan kuin lentokentällä.

Cordoban kaupunki

Cordoba on vajaan 330 000 asukkaan kaupunki, joka tarjoaa myös hyvät ostosmahdollisuudet. Ensi kuukausi eli toukokuu on juhlien aikaa kaupungissa, juhlat huipentuvat viikon kestäviin ferioihin eli kyläjuhliin. Historiallisten rakennusten lisäksi Córdoba on kuuluisa lukuisista ja koristeellisista patioistaan eli sisäpihoistaan, joihin kannattaa tutustua.

Monumentti moskeijan vieressä.

 

Roomalaisten rakentama silta ennen Kristusta, turkulaisten Myllysilta kesti muutaman kymmenen vuotta, toisaalta täällä ei ole routavaurioita.

 

Wanha vesiratas muisto menneiltä ajoilta.

 

Sillan toisella puolella sijaitseva linnake vesihautoineen.

 

Täällä sijaitsee ratsastusnäyttely https://cordobaecuestre.com paikka sijaitsee lähellä moskeijaa ja toisella puolen Alcazarin linnakkeen sisäänkäyntiä.

Saapuminen kaupunkiin

Cordoban rautatieasemalta on noin kaksi kilometriä vanhan kaupungin nähtävyyksille, joten otin kohtuuhintaisen taksin. Matkan varrella oli viihtyisän näköisiä puistoja joihin en nyt ehtinyt päiväretkellä tutustua.

Saavuin ensin Cordoban tunnetuimmalle nähtävyydelle eli moskeijalle. Kävin kuitenkin sitä ennen vieressä sijaitsevalla isolla sillalla, Guadalquivir-joen ylittävä silta Puente Romano on vaikuttava näky, silta on 331 metriä pitkä. Sillan toisessa päässä näet Torre de la Calahorran linnakkeen, jota ympäröi syvä juoksuhauta.

Moskeija-katedraali La Mezquita – Cordoban tunnetuin nähtävyys

Tunnettuihin nähtävyyksiin on usein jonoa, niin myös tähän moskeijaan https://mezquita-catedraldecordoba.es  mutta ei onneksi paljon. Ennen sisäänkäyntiä sinun pitää ostaa 10 euron pääsylippu pihan toiselta puolelta myyntipisteestä. Sisäpihalla rakennusta katsoessa kiinnitin huomiota että julkisivusaneerausta paikka olisi vaatinut, historiallinen rakennus varmaan halutaan pitää mahdollisimman alkuperäiskuntoisena.

Arabihallitsijat rakennuttivat sen vuosina 785-987 moskeijaksi eli rakentaminen kesti 200 vuotta! 1200-luvulla rakennus muutettiin katedraaliksi kristittyjen Espanjan kuninkaiden tultua valtaan. Juutalaiset karkotettiin maasta ja moskeijat muutettiin kristillisiksi kirkoiksi. Kuningas Kaarle V säilytti paljon Mezquitan alkuperäistä arkkitehtuuria, mutta moskeijan keskelle rakennettiin valtava katedraali, se on ollut Espanjan kansallinen monumentti vuodesta 1882 ja Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1984.

Moskeijassa näet mestariteoksia, niin tauluina kuin veistoksina https://mezquita-catedraldecordoba.es/descubre-el-monumento/obras-maestras. Unescon suojeluksesta nauttiva nyky-Mezquita onkin erikoinen moskeijan ja katedraalin yhdistelmä.

Menneinä satoina vuosina on sinne rakennettu lukuisia kappeleita ja alttareita lisäksi pylväitä on erään lähteen mukaan 850 kappaletta! Rakentaminen on vienyt aikaa lukuisia sukupolvia. Huomaat katsellessasi moskeijaa, että kaikki on yksityiskohtaisesti koristeltu: pylväät, seinät ja katto, ei ole ihme että aikaa on kulunut rakentamiseen.

Koska kohdetta ovat koristelleet sekä muslimit että kristityt, niin kummallakin on ollut oma tyylinsä.  Yli 23 000 neliömetrin kokoista Mezquitaa pidetään edelleenkin tärkeimpänä länsimaissa sijaitsevana muslimimonumenttina.

Moskeijan-katedraalin kellotorni, joka on 54 metriä korkea.

 

Valtavan moskeijan mittasuhteita, kuinka pieniä ovatkaan kuvan ihmiset. Moskeijan rakentaminen ilman koneita on saavutus, moskeija rakennettiin ennen tuhat lukua.

 

Katon yksityiskohtainen koristelu.

 

Erittäin koristeellinen alttari.

 

Kultaa ei ole säästelty koristeluissa.

 

Koristeellinen kultaesine koristellussa kaapissa.

 

Moskeijassa oli myös patsaita.

Hop on Hop off -kierros turistibussilla

Moskeijan edestä pääset kätevästi kaupunkikierrokselle kuten minä, lippu maksoi 22 euroa. Kaupungissa liikkuu kaksi reittiä, otin pidemmän punaisen linjan kierroksen. Matka tehtiin pienellä avobussilla. Bussi kierteli hyvin hiljaa vanhan kaupungin kapeilla kujille välillä tullen isommille ja uudemmille teille.

Yleensä näillä kierroksilla saa kuvan kaupungista, mitä on missäkin mutta ei tällä kertaa sokkeloisella kierroksella. Hyvää oli että löysin haluamani kohteet, onneksi olin tutustunut etukäteen koska pysäkin nimi saattoi olla eri kuin nähtävyyden!

Kukkakoristeita turistibussikierroksella vanhassa kaupungissa.

 

Koristeellinen rakennus, osan rakennusta sain kuvattua bussissa.

 

Aukio Cordoban keskustassa, harmi että en ehtinyt käymään täällä.

 

Hieno patsas rakennuksen katolla.

Palacio de Viena

Halusin tutustua Palacio de Vienaan https://www.palaciodeviana.com, joten jäin pois pysäkillä n:ro 4. Maksoin pääsylipusta 8 euroa ja pääsin tutustumaan tilavana kotina toimineeseen rakennukseen puutarhoineen.

Kierrellessä alueella ymmärrät että pelkästään lukuisten puutarhojen ylläpito vaatii työtä, joten lipun hinta on kohtuullinen. Vianan kasvitiede koostuu 80 kasvi- ja puulajista, jotka löytävät suotuisan elinympäristönsä eri patioilla ja joista puutarhanhoitotiimi huolehtii.

Yli 40 vuotta yleisölle muistomerkkinä avoinna ollut Viana kokoaa yhteen paikkaan kaupungin suurimman patiot ja palatsitalon, joka on täynnä huonekaluja, taideteoksia, perintöä ja historiaa, jotka on kerätty viiden vuosisadan aikana.

Rakennus on aito ja asuttu talo, jossa perinnölliset esineet ovat esillä ympäristössään ja kontekstissaan. Ja se heijastaa siellä vuosina 1425-1980 asuneiden perheiden persoonallisuutta ja makua. Täällä voit havaita kuinka yläluokka on asunut viime vuosisatoina.

Yksi palatsin sisäpihoista.

 

Vanha hevoskärry ja sen aikainen miehen vaatetus mallinukella.

 

Yksi sali johon pääsi tutustumaan palatsissa.

 

Hyvin hoidettu ja erittäin vehreä puutarha.

 

Yksi palatsin näyttävistä sisäpihoista.

 

Palatsissa oli esillä myös veistoksia ja tauluja.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Tämä linnoitus sijaitsee lähellä moskeijaa, sisäänkäynti tapahtuu isomman, asfaltoidun tien puolelta. Iso linnake veti turisteja puoleensa, jouduin jonkin aikaa jonottamaan, valitettavasti lipunmyynnissä oli vain yksi henkilö, lippu maksoi 5 euroa.

Linnake on osa Córdoban historiallisen keskustan kokonaisuutta, joka muodostaa Unescon maailmanperintökohteen. Kuten kuvista havaitset, linnakkeen puutarha on iso ja hyvin hoidettu. Altaissa tosiaan uiskentelee isoja kaloja.

Käydessäni nyt huhtikuussa kukat kukkivat kauniisti puutarhassa ja suihkulähteet solisivat, mikä olikin kiva havaita koska Aurinkorannikolla vastaavat paikat ovat suljettu veden puutteen vuoksi. Lisäksi alueella kasvaa sitruspuita. Kävellessäsi alueella kiinnität varmasti huomion valtavan kokoisiin muotoon leikattuihin pensaisiin.

Kiipeämällä linnakkeen ylätasanteelle näet puutarha-alueen ja vähän myös Cordoban kaupunkia. Kiipeämällä vielä ylemmäksi torniin näet kaupunkia laajemmin, minä en kuumassa säässä jaksanut kiivetä kun olin koko päivän ollut liikkeessä.

Linnakkeen sisäpiha, huomaa kuvan oikeassa alareunassa isoja kaloja vedessä.

 

Linnakkeen torni jonne myös yleisöllä oli mahdollisuus kiivetä.

 

Vettä! Cordobassa suihkulähteet olivat toiminnassa toisin kuin Aurinkorannikolla.

 

Kauniin näköinen linnakkeen puutarha.

 

Hyvin erikoisia ja muovailtuja istutuksia.

 

Hallitsijapariskunta kruunut päässään menneiltä ajoilta.

 

Näkymä linnakkeen sisäpihalle.

 

Näkymä linnakkeen tasanteelta.

Yhteenveto

Cordoban historiallisten nähtävyyksien katselemisessa ja kaupunkikierroksella päivä kului nopeasti. Valitettavasti kaupungin moderni keskusta aukioineen jäi näkemättä, kuten myös Cordoban tunnetut patiot eli kauniit sisäpihat kukkakoristeineen.

Cordoba on yli 300 000 asukkaan kaupunki, joten kaikkea ei päivässä ehdi näkemään, ehkä tutustun kaupunkiin uudestaan esimerkiksi Madridin käynnin yhteydessä. Luin juuri Fuengirola.fi -lehdestä että halvimmillaan Malagasta pääsee Madridiin uuden junayhtiön toimesta 9 eurolla! Kilpailu suosii kuluttajia.

Kuten otsikossa mainitsin, nähtävyydet ovat osin piilossa. Tarkoitin tällä sitä, että sinun pitää maksaa pääsylippu kaikkiin kertomiini kohteisiin ja jotkin kohteet kuten Palacio de Viena, sinun täytyy tietää tietää missä jäät pois kaupunkikierroksella, ulkoapäin kohde on vaatimaton.

Kaupunki näytti suurelta osin melko vaatimattomalta turistibussin kyydistä katsellessa, tähän varmasti vaikutti että sisämaan kaupunkina sillä ei ole kaunista rantakatua, mihin olen Aurinkorannikolla tottunut.

Mikä Espanjan sisämaan kaupunki on sinusta mielenkiintoisin?

Lisätietoa: https://www.unelmatrippi.fi/cordoba-ihastuttaa-upeilla-rakennuksillaan-ja-pienilla-kujillaan

https://www.hellotickets.fi/espanja/cordoba/3-paivaa-cordoba/sc-215-3478

https://tamamatka.fi/cordoba-ja-la-mezquita-yksi-maailman-top-10-nahtavyyksista

Maurilainen Córdoba – kumarrus kohti Mekkaa

Video:

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

    1. Kyllä, Cordobaa on kehuttu. Pitänee käydä siellä toisenakin päivänä, päivässä jäi keskusta lähes näkemättä. Kaupunki on melko iso ja vanha kaupunki sokkeloinen. Menen ehkä Madridin käynnin yhteydessä, nopeat junat ovat edullisia Malagasta.

  1. Cordoba on tosi hieno ja monipuolinen kaupunki. Olet ehtinyt matkallasi nähdä paljon olennaisimpia asioita siellä. Me olemme käyneet siellä kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla kiertäneet paljon. Ensimmäinen kerta oli sillä tavalla myös erittäin valaiseva, että sen perusteella suosittelen kovasti tekemään Gordobaan sellaisen retken, että ehtii olla siellä myös iltavalaistuksen aikaan. Lue kokemuksemme täältä, niin näet, mitä tarkoitan: https://ailajajuha.com/2019/03/18/cordoban-ihanat-sillat-illat-patiot-linnat-ja-moskeija

    1. Kyllä, hienolta silta ym. näyttävät iltavalaistuksessa. Ehkäpä pitää tehdä retki niin, että olen alkuillan keskustassa ja sen jälkeen käyn katsomassa rannassa iltavalaistusta. Vieraillessani eri kaupungeissa ensimmäistä kertaa olen todennut, että kaupunki näyttää ihan erilaiselta illalla kun olen ensin kävellyt samoja katuja päivällä.

  2. Meillä on tarkoitus käydä toukokuussa ensi kertaa Sevillassa ja Cordobassa. Cordobassa on messut/Markkinat.
    Satutko tietämään mitäköhän se käytännössä on?

    1. Cordoba on minulle vieras kaupunki mutta löysin googlettamalla gastronimiset markkinat.Espanjaan.info sivusto: Cordobassa järjestetään myös lukuisia gastronomisia festivaaleja, joissa voit maistella paikallisia herkkuja ja kokeilla erilaisia ruokia. Esimerkiksi joka vuosi toukokuun lopulla järjestetään Feria de los Patios -festivaali, jossa voit tutustua perinteisiin cordobalaisiin sisäpihoihin ja maistella niissä tarjoiltavia herkkuja.
      Lisäys: Cordobalaiset talojen sisäpihat ovat hienosti kukkakoristeltuja paikkoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.