Kävin katsomassa ensimmäisen kerran jalkapalloa Torremolinoksen stadionilla, Estadio Municipal El Pazuelo:lla. Stadion sijaitsee noin 1,5 kilometriä Torremolinoksen juna-asemalta.

Pyöräilin hyvissä ajoin aurinkoisessa, yli +20 asteen säässä stadionille. Suosittelen että menet stadionille hyvissä ajoin, ruuhkaa riittää alasarjojenkin otteluihin.

Torremolinos Juventudin stadion.

Ennakkoasetelmat

Torremolinos Juventud (ei Juventus kuten Italiassa) sai vastaansa Club Recreativo Granadan. Joukkueet palaavat 4. ylimmällä sarjatasolla. La Ligan jälkeen, toiseksi ylimmällä sarjatasolla pelaa esimerkiksi Malaga.

Torremolinos taistelee putoamista vastaan sarjassa ja Granada on keskivälin paremmalla puolella sarjassa. Koska ottelu oli kotijoukkueelle tosi tärkeä, niin katsomo oli melko täynnä, varmaankin yli 2 000 katsojaa, katsomon kapasiteetti 3 000. Juventud on saanut uusia rahoittajia, joten olisi tarpeen senkin vuoksi säilyä sarjassa.

Torremolinos Juventudin linja-auto verkon takana.
Club Recreativo Granadan joukkueen linja-auto.

Torremolinos Juventud

Joukkue on perustettu 1958, näin usealla fanilla t-paidan, johon oli isolla painettu vuosiluku 1958. Mikäli etsit tietoa seurasta ja käännät tekstin suomeksi, huomaat että juventud tarkoittaa nuorisoa, seura on alun perin rekisteröity nuorisoseuraksi.

Nykyään seuralla on naisille oma joukkue.

Havainnot ennen peliä

Saavuttuani stadionille ihmiset jonottivat sisäänpääsyä kuin Veikkausliigan otteluihin Suomessa. Stadionin edessä oleva kirkkaanpunainen Granadan joukkueen bussi seuran logoineen oli komea ilmestys, Suomessa ei monella joukkueella ole vastaavaa.

Ennen ottelun alkua moni asia hämmensi minua, vertailin mielessäni eroja suomalaisiin alasarjojen joukkueisiin. Torremolinos Juventudin kenttä oli hienossa kunnossa, ennen peliä sadetusjärjestelmä oli käytössä, Suomessa voi vain unelmoida moisesta alasarjoissa.

Maksoin pääsylipusta 10 euroa, hetken jonotettuani, sain sentään hyvän paikan runsaasta yleisöstä huolimatta. Ottelussa oli selostaja ja peli videoitiin, ennen peliä musiikki pauhasi luoden lisätunnelmaa.

Yleisöä jonottamassa sisään ennen ottelua.
Tulostaulu ja kentän valaisin.
Sadetusjärjestelmä käytössä ennen ottelua.
Pelin puoliajalla oli ruuhkaa virvokkeiden myyntipisteessä, myyntipiste kuvassa oikealla.

Pelitapahtumat

Ottelun alettua kävi minulle hyvin nopeasti selväksi Espanjan sarjojen tasokkuus. Pelaajilla oli tekniikka hallussa, ahtaistakin paikoista saatiin pallo syötettyä omille.

Pelissä oli kova tempo, ei ollut aikaa juurikaan miettiä syöttömahdollisuuksia. Joukkueet vaihtoivat nopeasti pelin painopistettä toiselle laidalle pitkillä keskityksillä.

Vaikutuksen minuun teki pelaajien pallon haltuunottotaito eri tilanteissa. Suomessa pallot kimpoilevat ”vähän miten sattuu” haltuunottotilanteissa.

Pelaajat saivat ansaitut ablodit hyvistä suorituksista pelin aikana, yleisö eli hyvin ottelussa mukana.

Pelaajat olivat minulle kaikki uusia tuttavuuksia. Granadan joukkueessa oli pari hassua nimeä, Eu ja Ballo, jalkapalloilija Ballo, sopiva nimi.

Ottelu käynnissä, pallo Granadan joukkueen pelaajalla.
Välillä taklattiin kovaa vastustajaa. Kuvassa Granadan pelaaja hoidettavana.

Pelin ratkaisu

Torremolinos taisteli sarjassa korkeammalla olevaa Granadaa vastaan tasaväkisesti. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaa puolustuspeliä, maalipaikat olivat vähissä.

Noin tunnin pelin jälkeen Torremolinoksella olikin parikin hyvää maalintekomahdollisuutta mutta Granadan maalivahti selvitti tilanteet.

Kun ottelua oli pelattu vajaa 80 minuuttia, sattui Torremolinoksen puolustajalle karmea harhasyöttö omalla puolustusalueella. Granadan hyökkääjä oli valppaana ja sijoitti pallon ohi Torremolinoksen maalivahdin.

Ottelun lopussa, lisäajalla noin 10 sekuntia ennen pelin loppua Torremolinos onnistui sekavassa maalinedusta tilanteessa tasoittamaan ottelun mutta tilanne hylättiin paitsiona.

Granada voitti ottelun 1 – 0, katkera tappio Torremolinokselle.

Yhteenveto

Ottelun jälkeen mietin, kuinka suomalaisjoukkueet pärjäisivät espanjalaisjoukkueita vastaan, ei kovinkaan hyvin.

Suomen kärkijoukkueet HJK ja Kups olisivat 3. sarjatason joukkueita. Malaga on 2. sarjatason joukkue, jolle kumpikaan ei pärjäisi. Keskustelin eilen asiasta Lauri P. Pietikäisen kanssa, hän on seurannut tarkkaan pitkän aikaa Malagan otteita.

Seurojen budjetit kertovat paljon minkä tasoisia pelimiehiä on mahdollista joukkueeseen hankkia. Malagan vuosibudjetti on noin 10 miljoonaa, HJK:n 2 miljoonaa.

Viime talvena HJK kävi pelaamassa ja häviämässä Real Betikselle Sevillassa, saikohan HJK yhtään tilannetta La Liga joukkuetta vastaan koko ottelussa.

Käyn varmasti uudestaan Torremolinoksen jalkapallo-ottelussa syksyllä sarjojen alettua. Tunsin saavanani 10 euron lipulle vastinetta. Torremolinoksen pienellä stadionilla saat istumapaikan läheltä kenttää, toisin kuin Malagassa. Toivottavasti Juventud säilyttää sarjapaikkansa tänä keväänä.

Oletko sinä käynyt katsomassa jalkapalloa ulkomailla?

Lisätietoa: Torremolinos Juventudin kotisivut www.juventudtorremolinos.club

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. En ole käynyt katsomassa jalkapalloa ulkomailla, mutta kiinnostaisi kyllä. Se on kyllä uskomatonta, miten iso juttu jalkapallo esimerkiksi Espanjassa on, eipä sitä suomalainen edes käsitä. Itse asiassa ero jopa Ruotsiin on huomattava.

    1. Itse entisenä jalkapallon harrastajana tykkään joskus käydä katsomassa ulkomailla lomakohteessa jalkapallo-otteluita ja seuraamassa tunnelmaa, jota tosiaan riittää. Jalkapallo on tosiaan iso juttu Espanjassa, esimerkiksi Real Madridin ja FC Barcelonan stadioneita pääsee katsomaan päivisin pientä maksua vastaan kun siellä ei ole peliä, jopa näihin joutuu vähän jonottamaan, Suomessa harvemmin edes otteluihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.