Päätin lähteä kesälomallani Torreviejaan vuonna 2018 koska yhä useammat suomalaiset ovat sinne suunnanneet ja jopa ostaneet sieltä asunnon. Päätin selvittää millainen paikka on kyseessä.

Aikuiset ja lapset nauttivat rantaelämästä.

 

Auringon ollessa laskeutumassa on mukava kävellä leveällä rantakadulla.

Torreviejan kaupunki

Torrevieja on entinen kalastajakylä joka nykyään on kasvanut noin 90 000 asukkaan kaupungiksi. Kesäaikaan asukasluku kasvaa huomattavasti mutta vielä ei ollut suuria ruuhkia missään heinäkuun lopulla. Kaupungissa liikkuessa kannattaa varautua yksisuuntaisiin katuihin, niitä riittää. Torrevieja sijaitsee Costa Blancan alueella Alicantesta noin 50 km etelään.

Varasin lentoliput hyvissä ajoin ja sain menolennon Alicanteen edullisesti, hinta 90 euroa. En tiennyt silloin että Suomessakin oli hieno sää kyseisenä aikana. Lämpöä tosiaan riitti, noin +30 ja aurinkoa joka päivä.

Kotini on linnani. Torreviejassa löytyy hienoja asuntoja myös vaativaan makuun.

 

Rannan tuntumassa sijaitseva huvipuisto iltavalaistuksessa.

Lentokentältä Torreviejaan

Lentomatka kesti neljä tuntia ja Alicanten lentokentän terminaalissa siirryin toiseen kerrokseen jonka etuoven edessä oli bussibusäkillä mainos kuljetuksesta Torreviejaan. Sain bussissa kokea että nyt on eurooppalaisten loma-aika, tungosta oli bussiin mennessä ja tupaten täyteen bussi tulikin. Matka kesti 50 minuuttia ja maksoi 7 euroa.

Ilmastointilaite asennettuna 325 euroa.

Majoitus ja polkupyörän vuokraus

Torreviejan linja-autoasemalta kysyin neuvoa ja löysin majapaikkani tällä kertaa helposti. Varasin hyvissä ajoin Airbnb:n kautta majoituksen ja sain oman huoneen parin korttelin päästä rannasta vain 10 euroa/yö vaikka oli sesonkiaika. Huoneisto oli hyvin perusespanjalainen, vanhahko huoneisto josta tosin löytyi kaikki tarpeellinen. Ilmastointia ei juuri ole kalliimmissakaan espanjalaisten omistusasunnoissa, nyt tuuletin kierrätti lämmintä ilmaa.

Jotta ehdein ja jaksoin liikkua kuumassa säässä tutustua kaupunkiin, niin ensitöikseni vuokrasin polkupyörän 10 euroa/päivä polkupyörävuokraamosta. Nykyään täälläkin on vuokrattavana myös sähköavusteisia polkupyöriä.

Rauhallisempia ja vilkkaampia rantoja löytyy jokaiselle.

 

Torreviejan satama.

 

Torrevieja on tunnettu suolajärvistään.

 

Suolaa, suolaa – enemmän suolaa, kaivinkoneenkuljettaja työssään.

Kaupunkikierrokset Torreviejassa

Rantakadulta hyppäsin ”turistijunan” kyytiin. Tämä ”juna” vei ainoastaan Las Salinaksen suolajärville. Määränpäässä oli valtavia suola-altaita, suolaa oli kuin hiekkaa dyyneillä. Muuten ei mitenkään ainutlaatuinen kokemus, kierroksen hinta 6,90. Paikallisille suolan tuotanto on tärkeä asia ja ylpeyden aihe.

Tämän kierroksen jälkeen menikin turistijunalla kaupunkikierrokselle, hinta 5,50. Tällä kertaa koin saavani enemmän rahalle vastinetta. Tosin polkupolkupyörällä tulee käytyä samoja reittejä mutta nyt näin missä kannattaa käydä myöhemmin.

Näin mainoksen suomikaupasta mutta käydessäni siellä myöhemmin totesin sen olevan kesätauolla. Kauppakeskittymästä saa asunnonvuokraus-, parturi- ja kauneushoitolapalveluita sekä mini-market tuotteita suomalaisilta yrittäjiltä.

Iso ostoskeskus Zania Boulevard Orihuela Costalla.

 

Lapset nauttivat vesileikeistä Zania Boulevardin ostoskeskuksessa.

 

Näkymä Zania Boulevardin ostoskeskuksesta kaupungin yli.

Käynti Orihuela Costalla

Torreviejan kupeessa sijaitsee Orihuela Costa jonne on rakennettu paljon uusia liike- ja asuinrakennuksia, tämän totesin matkustaessani linja-autolla Orihuela Costalle. Jäin pois kyydistä valtavan kauppakeskus Zenia Boulevardin edessä. Torreviejassakin on nykysuuntauksen mukaisesti rakennettu suuret kaupat ja ostoskeskukset kaupungin laidalle, ne sijaitsevat edellä mainitun linja-autoreitin varrella.

Hintoja Torreviejassa

Hintaesimerkkejä v. 2018: edullinen hampurilais-/kebablounas juomalla 6-8 euroa, pieni olut n. 2 euroa, iso olut n. 3 euroa, hieronta 1 tunti (kesti 45 min.) 25 euroa, polkupyörän vuokraus 10 euroa/vrk.

Toreilla on kaikenlaista edullista myytävänä.

Ostokset Torreviejan keskustassa

Paikalliset ostavat mielellään tarvitsemansa toreilta tai markkinoilta. Rannan tuntumassa on valtavasti kojuja joista myydään paitoja, koruja, laukkuja, hattuja, aurinkolaseja jne. edulliseen hintaan mutta laatu voi olla vaihtelevaa.

Itse tein ostokseni Apollokadulla sijaitsevassa El Corte Inglensin tavaratalon outlet-myymälästä, tuotteet myydään noin 30 – 70 %:n alennuksella.

Lähtö Torreviejasta

Ennen lähtöä kävin vielä Murcian kaupungissa. Palasin Alicanteen jälleen lentokenttäbussilla, lähtö oli Torreviejan keskustan linja-autoasemalta.

Yhteenveto

Lopuksi vertailua Torreviejan ja Fuengirolan välillä. Lentoyhteydet ovat molemmista kaupungeista hyvät. Molemmissa pitää mennä lähimmän suurkaupungin lentokentälle (Torrevieja/Alicante tai Fuengirola/Malaga).

Ilmasto on myös hyvin samankaltainen molemmissa kaupungeissa. Hengitystieongelmista kärsiville Torrevieja on parempi suolajärvien ansiosta. Ilmapiiri on samankaltainen rauhallinen molemmissa kaupungeissa, suurkaupungit ovat molemmissa kaupungeissa muutaman kymmenen kilometrien päässä.

Suurimmat erot tulevat kaupungien välillä esiin suomalaisten palveluiden määrässä ja kiinteistökaupan hinnoissa. Fuengirolassa on runsaasti tarjolla suomenkielisiä palveluita, kuluttaja voi kilpailuttaa eri toimijoilta monella alalla.

Torreviejassa on muutamia suomalaisyrityksiä, tarjonta on hyvin rajoitettua toistaiseksi. Toisaalta asuntokiinteistöt ovat Torreviejassa noin 30 % halvempia kuin Fuengirolassa (asiantuntija-arvio). Lisäksi Torreviejassa on enemmän asuntojen uudistuotantoa kuin Fuengirolassa.

Nykyään Espanjaan muuttaa paljon myös työikäisiä, heille löytyy paremmin töitä Fuengirolasta koska kaupungissa sijaitsee lukuisia suomalaisia yrityksiä.

Mielestäni Torreviejasta on Fuengirolan kilpailijaksi suomalaisten lomakohteena. Kumpi kaupunki sopii paremmin kullekin, niin sen ratkaisee jokainen itse, mitkä asiat ovat kullekin tärkeitä.

Lisätietoa Torreviejasta:
http://torrevieja.fi/?page=1
https://www.rantapallo.fi/espanja/torrevieja/
https://alicanteen.com/kaupungit/torrevieja/
http://www.centrocomercialfinlandes.com/suomi-kauppa/
https://costablancasuomiseura.es/

Kummasta kaupungista Torrevieja vai Fuengirola sinä pidät enemmän?

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

 1. Jutusta jäi kokonaan pois oleellinen.

  Torreviejan autoton rantakatu on todella hieno.
  Fuengirolassa todella vilkas ja kiivasrytminen tie on ravintoloiden ja rannan välissä, siinä sitten pakokaasuissa kiva syödä. Ja aurinko menee korkeiden talojen taakse talvella jo iltapäivällä.

  Tilatojen mukaan Fuengirolassa myös sataa puolet enemmän.

  1. Pahoittelut että autoton rantakatu jäi pois jutustani. Olen käynyt Torreviejassa vain yhden kerran vuonna 2018. Pyöräilin ja kävelin kylläkin lähes kaikki keskustan kadut läpi.
   Itse tykkäsin enemmän Fuengirolasta koska siellä on enemmän elämää, kuka tykkää mistäkin. Olen joskus pikaisesti syönyt jotain kevyttä Fuengirolan rantakadulla, en suosi kalliita turistipaikkoja, joten en ole kiinnittänyt huomiota pakokaasuihin. En ole yöpynyt Fuengirolassa lähes 10 vuoteen, joten en ole kiinnittänyt auringonlaskuihin huomiota. Asun Torremolinoksessa ja olen käynyt viime vuosina Fuengirolassa päivisin ja joskus iltaisin, jolloin on jo ollut pimeää kaikkialla.
   Viime talvena ja nyt keväällä on Aurinkorannikolla ollut vesipula koska ei ole satanut, saa nähdä miten jatkossa. Aurinkorannikkolaiset todella odottivat sateita koska veden jakelua rajoitettiin, olet varmaakin lukenut tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.