Matkustin kaverini kanssa Wizzairin lennolla uskomattoman edullisesti hintaan 10 euroa Turusta Puolan Gdanskiin lokakuun alussa. Matkustaminen näin edullisesti oli mahdollista koska minulla oli vain käsimatkatavarat mukanani.

Kuljetusliike nouti kotoani isommat laukut ja toimittaa ne kotiovelleni Espanjassa, homma toimi hyvin viime syksynä, heidän kotisivunsa www.meu.fi

Lähtö Turun lentokentältä

Lähdimme matkaan Turun kauppatorilta, lentokenttäbussi vei meidät 20 minuutissa kentälle, liikkuminen on kätevämpää kentälle kuin Helsinki-Vantaan kentälle. Heti saavuttuamme terminaaliin olikin Gdanskiin lähtijöiden jono, ei tarvinnut pienellä kentällä etsiä lähtöporttia.

Gdanskin kävelykatu Dluga.

 

Gdanskin kauppahalli.

 

Uuusia asuinrakennuksia ja veneitä.

 

Asuntoveneitä kuin Amsterdamissa.

 

Erikoinen moottoripyörä.

Saapuminen Gdanskiin

Gdanskin lentokentältä on bussikuljetus keskustaan mutta suosittelen ottamaan taksin, aikakin jos et ole yksin matkassa. Matka keskustaan maksoi 100 zlotyä eli alle 25 euroa, matkaa keskustaan on 16 km. Mainittakoon että olin viimeksi Gdanskissa 2017, silloin matka maksoi 20 euroa, joten hinta ei ole paljoakaan noussut.

Olimme varanneet majoituksen vanhasta kaupungista Booking.comin kautta. Sain sähköpostiini ovikoodin ja avaimet sain toisella koodilla avainlaatikosta. Asunnon omistajaa emme nähneet koko matkan aikana. Siisti, pieni yksiö sijaitsi erinomaisella paikalla, pääkävelykadun poikkikadulla. Majoitus maksoi 40 euroa/yö kahdelta, hinta oli kohtuullinen sijainti huomioon ottaen.

Rahanvaihto

Yleensä valuuttaa kannattaa vaihtaa kohdemaassa, jotta saa paremman kurssin. Vaihdoin kuitenkin pienen summan Forexissa, Suomessa koska olimme vain kaksi yötä Gdanskissa. Mikäli vaihdat kohdemaassa, niin laske heti saman tien että sait oikean kurssin mukaan valuuttaa. Viimeksi eräs rahanvaihtopiste antoi väärin takaisin.

Puolassa isommat kirkot ovat vaikuttavan kokoisia.

 

Komea Gdanskin rautatieasema.

 

Kävelykatu rannassa.

 

Rakennus hienossa paikkaa.

 

Sisäänkäynti kävelykadulle.

Kierros vanhassa kaupungissa

Gdansk on noin 580 000 asukkaan kaupunki mutta vanhan kaupungin kaikki nähtävyydet ovat kätevästi kävelymatkan päässä. Vanhat kirkot ja muut rakennukset on entisöity taidokkaasti sotien ja kommunismin jälkeen. Silmäänpistävää on myös siisteys koko vanhan kaupungin alueella, roskia ei ole juuri missään, kiinteistöhuolto toimii.

Nykyään Gdanskissa vierailee paljon suomalaisia, lentoja on noin kolme kertaa viikossa Turusta. Alun perin Turku kuulemma sain reitin koska reitillä matkustaa paljon puolalaisia telakkatyöläisiä, nykyään suurin osa näytti olevan suomalaisturisteja. Jo seitsemän vuotta saimme suomenkielisiä turistioppaita, joten siitä voi päätellä että kohde on suomalaisten suosiossa.

Marian kirkko on vaikuttava näky vanhan kaupungin keskipisteenä. Käydessämme kirkossa sisällä voi vain ihmetellä kirkon kokoa, kirkkoon mahtuu 25 000 ihmistä. Paljon on ihmishenkiä menetetty kun valtavan korkeaa kirkkoa on rakennettu aikana jolloin turvamääräyksistä kukaan ei tiennyt mitään.

Nyt kiinnitti huomiota että keskusta, vanhan kaupungin vieressä oli saatu valmiiksi, uusia tyylikkäitä rakennuksia oli vieri vieressä, elintason nousu on helposti havaittavissa. Seitsemän vuotta sitten aluetta rakennettiin aamusta iltaan.

Tutustuin kaupunkiin laajemmin Hop on Hop off bussilla. Normaali hinta kierrokselle on 30 euroa mutta sain alle runsaaseen 20 euroon eläkeläisalennuksella, lipun myyjä ei kysynyt asiasta todisteita.

Matkan piti kestää yhden tunnin mutta kestikin vain alle 40 minuuttia, muutenkin reitillä oli vain muutama pysähdys. Yleensä kaupunkikierrokset ovat hintansa arvoisia mutta ei valitettavasti Gdanskissa.

Ruokailu- ja juomatarjontaa riitti joka kadulla. Huomioitavaa oli että kävelykadun hinnatkin olivat suomalaisittain edullisia. Kävimme lounaalla paikallisten suosimassa baarissa kauppakeskus Forumissa.

Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa oli erilaisia ruokapaikkoja vieri vieressä. Valitsimme kotiruokaa tarjoavan Lapionen. Saat siellä itse valita mitä otat runsaasta valikoimasta, ruuan hinta määräytyi lautasen painon mukaan, lounas ja juoma yhteensä noin 8 euroa.

Baari Lepionen kotiruoka-annos sisältäen liha- ja kanapihvin.

 

Sopotin kaupunkielämää.

 

Sopotin hienosti hoidettu ympäristö.

 

Sopotin pitkä hiekkaranta.

 

Sopotin suosittu kävelykatu Monte Cassino.

Suositus – käy Sopotissa

Tällä matkalla en käynyt Sopotissa mutta suosittelen käymään kohteessa varsinkin kesäaikaan. Ensin piti vain oppia lipuntilausprosessi. Viime matkalla, vuonna 2017, oli seuraavanlainen lipun tilaus prosessi:

rautatieaseman alakerran kassalta voit ostaa lipun joka pitää leimata pienessä keltaisessa postilaatikon näköisessä laitteessa. Mikäli lippua ei ole leimattu, niin voi saada huomattavan sakon junassa. Matka kesti vain 20 minuuttia Sopotiin.

Asemalta on lyhyt ja suora kävelyreitti Sopotin kuuluisalle kävelykadulle, Monte Cassinolle. Kävelykadun alkupäässä oikealla puolella katua on turisti-info jossa on myös oppaita suomenkielellä.

Kävelykatu oli hyvin suosittu, ihmisiä liikkui koko päivän kadulla. On mukava istuutua välillä johonkin lukuisista terasseista ja vain seurata ihmisvilinää aurinkoisessa säässä.

Kävelykadun päässä on iso aukio hyvin hoidettuine kukkaistuksin, näinpä robottileikkurin leikkaavan nurmikkoakin. Aukion jälkeen pääset Euroopan pisimmälle puulaiturille, joka tosin kesäaikaan on maksullinen.

Ranta on pitkä ja hienohiekkainen, tuli mieleen että kuka haluaa nauttia vain hienosta rannasta lomallaan niin ”ei kannata mennä merta edemmäksi kalaan” eli miksi matkustaa Etelä-Eurooppaan asti kun Sopotin ranta tarjoaa saman.

Lisäksi rantabaarien hintataso on hyvin kilpailukykyinen, juomat maksavat noin 2 – 3 kertaa vähemmän kuin Suomen kohteissa.

Mikäli vierailet Soptissa pidempään, kannattaa vuokrata polkupyörä. Rannan viereisissä puistoissa on hyväpintaiset ja leveät polkupyörä- ja kävelytiet.

Kiva kävelykatu vanhassa kaupungissa.

 

Neptunus-patsas ja toinen nähtävyys.

 

Kauniisti koristeltu rakennus joka on nykyisen turisti-info.

 

Graffiteissa Gdanskille tärkeitä teemoja.

Gdansk – Malaga ja muita lentoyhteyksiä

Lähdimme Gdanskista takaisin lentokentälle jälleen taksilla, matka maksoi saman 100 zlotyä, eli hinta on vakio. Lentokentältä jatkoimme matkaa Malagaan, Espanjaan. Tämäkään matka ei maksanut kuin 50 € / hlö. Gdaskista on hyvät yhteydet moniin kohteisiin Euroopassa, joten kannattaa tutustua heidän tarjontaansa heidän kotisivuillaan www.wizzair.com

Siisti puisto vanhan kaupungin kupeessa.

 

Vanha auto kahvikioskina.

 

Lapsille viihdykettä vanhassa kaupungissa.

Yhteenveto

Olimme matkaamme tyytyväisiä. Gdansk on edelleen kohtuu edullinen ja siisti kaupunki. Varsinkin turkulaisille ja lähiseudulla asuville Gdansk on parempi vaihtoehto kuin Tallinna pikavierailulle. Keskustassa riittää enemmän nähtävää ja Tallinna on kallistunut, ollen nykyään Gdanskia selvästi kalliimpi.

Tosin Gdanskissa pitää viettää kaksi tai kolme yötä koska lentoja ei ole päivittäin. Mikäli siis tarkoituksena on hakea edullista alkoholia tai aikaa on vain päivämatkalle, niin silloin Tallinna on parempi vaihtoehto.

Lopuksi vielä varoituksen sana Wizzairin käsimatkatavaroista. Wizzair:lla on muihin lentoyhtiöihin verrattuna pienemmän kokoiset matkalaukut sallittu kuljettaa veloituksetta matkustamossa! Sallittu max koko on 42 x 32 x 25 cm. Heidän kotisivuillaan https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/travel-information/baggage#/ on lisätietoa.

Wizzair sallii ottaa vain yhden käsimatkatavaran matkustamoon ilman lisähintaa. Lisähinta toisesta käsimatkatavarasta on 25 €, mikäli maksat vasta lentokentällä, niin maksu on 45 €.

Näillä lisäpalveluilla lentoyhtiö kattaa kustannuksia lentolippujen ollessa usein todella edullisia. Lentojen hinnat vaihtelevat päivittäin, joten kannattaa valita edullinen ajankohta, jos pystyt joustamaan matkustuspäivissä.

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Oli kyllä edullinen hinta, pitääkin pitää itsekin noiden osalta silmät auki. Turku ei tosin ole se optimaalisin paikka lentää, mutta jos noin halvalla pääsee, niin mikä ettei. En ole Gdanskissa käynyt, mutta tykkään Puolasta maana, joten en epäile, ettenkö pitäisi myös Gdanskista.

    1. Hinta oli todella edullinen, tosin lento oli käsimatkatavaroin. Toisaalta varsinkin kesäaikaan viikonloppumatkalla ei välttämättä paljon tarvitse tavaroita. Gdansk on todellakin kehittynyt kaupunki mutta hinnat ovat pysyneet kohtuullisina. Krakova oli ehkäpä vielä mielenkiintoisempi kaupunki, kävin siellä vuosia sitten.

  2. Vielä enemmän saa eläkkeellä kun lataa Uberin puhelimeen ja käyttää sitä. Syyskuussa ajeltiin Sopotin välit
    ja esim. Lech Walesan lentoasema- Gdanskin vanhakaupunki maksoi 12 euroa. Toimii myös Aurinkorannikolla ja Suomessa suurimmissa kaupungeissa.

    1. Hyvä muistaa tuo Uber. Kävin nuoren suomalaisen kaverin kanssa Malagassa ja siellä se toimi kätevästi, hänellä oli kokemusta asiasta, kertoi että toimii Malagassa paremmin kuin Fuengirolassa tai Torremolinoksessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.