Suomiretket Espanjassa
Jokaisella joka asuu Espanjassa on mahdollisuus lähteä suomalaisten retkille eri kohteisiin. Retkiä järjestetään lokakuusta huhtikuuhun välisenä aikana. Retkiä järjestävät suomalaiset kerhot tai suomalainen matkatoimisto.
Retkille voi osallistua ilman minkään kerhon jäsenyyttä, vaikka olisit vain muutaman päivän Espanjassa. Tosin silloin ongelmaksi tulee retkelle ilmoittautuminen ja maksaminen. Retki pitää maksaa etukäteen ja ilmoittautumisissa on määräaika. Mikäli retkillä on vapaita paikkoja, niin silloin voi olla mahdollista päästä matkaan.
Lähtö retkelle
Osallistuin päiväretkelle, jonka kohteina olivat hedelmätarha Coinissa ja oliiviöljytehdas Alhaurin de Grandessa. Kohteet sijaitsivat muutaman kymmenen kilometriä sisämaahan päin Aurinkorannikolta. Hyppäsin bussiin noin klo 10.00 Torremolinoksessa, Coinnissa olimme 10.45.
Retki maksoi 45 € sisältäen lounaan ravintolassa. Sään suhteen meillä oli onni puolellamme, aamupäivällä sää oli pilvinen, kunnes puolenpäivän aikaan aurinko alkoi paistamaan, kahtena edellisenä päivänä satoi vettä.
Espanja-infoa matkan aikana
Matkan aikana retkemme vetäjänä ja tulkkina toimi Matti Tontti, hän kertoi muutamia asioita Espanjasta kuten, että Espanjan ex-kuningas on yhä maanpaossa Saudi-Arabiassa, syynä korruptio ja Katalonian johtaja maanpaossa Belgiassa. Katalonialla oli muutama vuosi kova tavoite itsenäistyä mutta ne aikeet Espanjan hallitus on tyrmännyt.
Lisäksi Matti kertoi Espanjan avunannosta Ukrainalle, Espanja harkitsee Leopard-panssarivaunujen antoa. Tiesitkö että Espanja on Natomaa ja sillä on palkka-armeija? Armeijan suuruus on 125 000 sotilasta.
Espanjalainen hedelmätarha
Saavuttuamme hedelmätarhalle meitä oli vastassa oppaamme Juan, hän esitteli meille tarhan eri hedelmälaatuja. Huomasimme että hän oli kokenut esittelijä käyttäen huumoria ja lisäten muutaman suomenkielisen sanan joukkoon.
Juan kertoi sadonkorjuun tapahtuvan marras – tammikuussa. Valitettavasti pari viime vuotta ovat olleet kuivia, joten sato on jäänyt niukaksi.
Työskentely hedelmätarhalla on pitkäjänteistä, työ siirtyy sukupolvelta toiselta. Hedelmäpuista saadaan satoa puiden ollessa 10 – 50 vuotiaita.
Tarhalle saapuessani kuvittelin, että lajikkeita on varmaankin muutama. Eri sitruslajeja on tällä tilalla peräti 36 kappaletta. Eri sitruslajit sisältävät eri makuvaihtoehtoja sitruunoista, appelsiineistä ja greipeistä, näistä hedelmistä löytyy sekä kirpeitä että makeita vaihtoehtoja, itse pidin makeista hedelmistä, kuten vanilja appelsiini.
Saimme maistaa useita hedelmiä ja Juan esitteli kuinka mehukkaita tietyt hedelmät ovat, yhdestä hedelmästä saattoi saada runsaasti mehua.
Saavuttuamme paikan ravintolaan meillä oli mahdollisuus ostaa mehua, maultaan maukas ja raikas appellsiinimehulasillinen maksoi kaksi euroa.
Oliiviöljytehtaan museo
Hedelmätarhalta saavuimme suoraan oliiviöljytehtaalle. Ensiksi menimme tutustumaan tehtaan museoon, näimme kuinka tehdasprosessi oli toiminut satojen vuosien ajan.
Oppaana toiminut nuori espanjalaisnainen kertoi kuinka oliivien mennässä ensin murskaimen läpi ja sitten sekoittajan kautta puristimeen saadaan oliiviöljyä, lopuksi vesi erottuu pois öljystä tuotantoprosessissa.
Oliiviöljytehtaalla
Modernilla tehtaalla opas kertoi tehtaan olevan perheyritys ja työllistävän 10-20 työntekijää. Hän kertoi, kuinka nykyaikana tuotantoprosessi hoidetaan. Näin lasikopin, josta tuotantoa johdettiin, tietotekniikka hoitaa nykyään raskaimmat työn vaiheet, tosin eipä tarvita paljon työntekijöitäkään.
Tehtaan pihalla oppaamme kertoi että maanviljelijät voivat tuoda oliivit käsiteltäväksi, minimimäärä on 560 kg, joten aivan pieniä määriä tehdas ei ota vastaan. Viljelijät maksavat vain tuotantoprosissista jossa oliivit muutetaan öljyksi.
Meillä retkiläisillä oli myös mahdollisuus tehdä kysymyksiä, eräs retkiläinen kysyi sadon määrästä, johon opas vastasi että oliivipuusta aletaan saamaan satoa sen ollessa 5-vuotias, satoa saadaan noin 50 kg/puu, oliivipuu tuottaa jopa 150 vuoden ajan satoa. Luonnollisesti sääolosuhteet vaikuttavat sadon suuruuteen, nykyään suurilla tiloilla on kastelujärjestelmät sadon saannin turvaamiseksi.
Oliivi on pehmeä marja, josta saadaan öljyä. Nähtävillä oli vihreän värisiä oliiveja, vaaleita oliiveja ei ollut tällä hetkellä, musta väri kertoo, että oliivi on kypsä.
Opas kertoi meille, että sekoittamalla laatuja saadaan enemmän makua ja vähemmän öljyä sisältäviä oliiviöljyjä tai päinvastoin. Neitsyt öljy on laadukas öljy, jota tehdas myös valmistaa.
Oppaan mukaan oliivit pitää saada kerättyä nopeasti puusta, jolloin saadaan vähemmän hapan tuote valmistettua. Oliivit kerätään joko perinteisesti kepillä alas pudottamalla maassa olevalle lakanalle tai nykyaikaisesti koneilla keräten, kuten isot tilat tekevät. Nämä laittavat verkon puun ympäri ja sato saadaan nopeasti koko puusta talteen.
Meillä oli myös mahdollisuus maistaa oliiviöljylaatuja. Itse maistoin ja totesin että ei ole minun makuuni, en käytä oliiviöljyjä ruuan kanssa.
Tehtaanmyymälä
Tehtaan myymälässä oli tarjolla eri tuotteita, joissa oli käytetty oliiviöljyä kuten suklaa ja marmeladi. Myymälässä oli esillä myös kohteen saama tunnustuspalkinto eli ”Travellers Choice”.
Oliviiöljyn tuotanto on tärkeää Espanjalle, se on maailman suurin oliiviöljyn tuottaja.
Ruokailu ravintolassa
Oliiviöljytehtaan jälkeen ruokailimme ravintola Venta la Rectassa, Alhaurinissa. Paikkaan oli tehty ennakkovaraus, joten iso ryhmämme eli yli 40 henkilöä sai nopeasti ruuan pöytään.
Nautimme kolmen ruokalajin lounaan ja nautimme keskusteluista. Osallistujat pitävät lounaasta ja he olivat hyvin kylläisiä, mitä sivusta kuulin.
Paluumatka
Paluumatkalla Matti Tontti kertoi mahdollisista tulevista retkistä: Jerez, yhden yön retki, nähtävyys: tanssivat hevoset, käynti viininvalmistustilalla ja Portugali: Porto tai Algarve mahdollisia retkikohteita.
Yhteenveto
Pidin retkipäivästä koska en ole vieraillut vastaavanlaisissa yrityksissä. Sain retkestä ”enemmän irti” kun oli tulkki kertomassa asioista.
Maisemat ovat erilaisia sisämaassa kuin Aurinkorannikolla, vaikka matkaa ei ollut kuin muutaman kymmenen kilometriä. Maisemat olivat vuoristomaisemia ja maatiloja, joilla viljeltiin hedelmiä tai viininviljelyä.
Kuka pitää tallaisista maisemista, niin hän saa asunnon sisämaasta edullisemmin kuin Aurinkorannikolta. Tosin oma auto täällä on tarpeen.
Olin perillä Torremolinoksessa noin 17.00.
Oletko kiinnostunut osallistumaan retkille? Kysy kymppipaikasta: kymppipaikka.info